Προβληματισμός στο Μαξίμου από την αφύπνιση φιλοβασιλικών αισθημάτων – Ποια στελέχη κινήθηκαν… οριακά, αγωνία για τις παρουσίες στην κηδεία

 Προβληματισμός στο Μαξίμου από την αφύπνιση φιλοβασιλικών αισθημάτων – Ποια στελέχη κινήθηκαν… οριακά, αγωνία για τις παρουσίες στην κηδεία

Στις 11 Ιανουαρίου του 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ και αναλαμβάνει τα ηνία της γαλάζιας παράταξης. Από τότε μέχρι σήμερα, κύλησε πολύ νερό στο μύλο της πολιτικής ζωής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδήγησε τη ΝΔ στην εξουσία ως αυτοδύναμη κυβέρνηση και τώρα η παράταξη πορεύεται ξανά στο δρόμο προς τις κάλπες με στόχο την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθ’ όλη την διάρκεια του  πολιτικού κι αρχικού του βίου παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στο μεσαίο χώρο, πιστεύοντας ακράδαντα μέχρι σήμερα πως «οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο» και δεν διαψεύστηκε από αυτή την πεποίθηση του. Σε αυτό το πλαίσιο σχημάτισε την κυβέρνηση του κι έδωσε το στίγμα της διακυβέρνησης του και σε αυτό το πλαίσιο είναι εστιασμένη η στρατηγική του στόχευση για την επικράτηση των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Η απόφαση του να μην υποκύψει τις πιέσεις των μελών της οικογένειας του τέως βασιλιά, αποδεικνύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει «διαζύγιο» με τα άκρα του δεξιού πολιτικού χώρου κι έχει αποφασίσει να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος στον κεντρώο χώρο.

  • Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο θάνατος του τέως βασιλιά σηματοδοτεί και τον τυπικό επίλογο ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά για τη χώρα με το δημοψήφισμα του 1974.

«Ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ρίχνει την αυλαία σε μια μακρά ιστορική περίοδο της πατρίδας μας, τονίζει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. Τον λόγο «είχε και έχει προφανώς η ιστορία που ακριβοδίκαια οφείλει να κρίνει», πρόσθεσε ο κ. Τασούλας εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντα ο οποίος «άφησε την τελευταία του πνοή στη χώρα που γεννήθηκε και αγάπησε»

«Θερμά Συλλυπητήρια στην οικογένεια του!» έγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έγραψε «Συλλυπητήρια στην οικογένεια του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδος. Επέλεξε να πεθάνει στην Πατρίδα του». Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας σημείωσε «Τέλος εποχής. Υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

  • Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν λαμβάνει υποψιν του τις φωνές που κινούνται στα όρια της παράταξης, ούτε όσους κινούνται εκτός αυτής. Ωστόσο είναι γεγονός ότι ο θάνατος του τέως αφύπνισε τα φιλοβασιλικά αισθήματα αρκετών στελεχών και νοσταλγών μιας «άλλης εποχής».

Για παράδειγμα η πρώην ευρωοβουλευτής της ΝΔ Νίκη Τζαβέλλα στο λογαριασμό της στο twitter σημείωσε « Τέλος μιας εποχής. Ο τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Καλό κατευόδιο μεγαλειότατε».

Ο ανεξάρτητος  βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος έγραψε « Ο Κωνσταντίνος Β´ πέρασε απόψε στην ιστορία. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του. Πέρα από πολιτικές και πολιτειακές απόψεις, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, ότι ο εκλιπών βασιλεύς αγάπησε βαθιά την Ελλάδα και τους Έλληνες. Θα ήταν ορθό και πρέπον να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Θάνος Τζήμερος γράφοντας πως «δεν κινδυνεύει η Προεδρευομένη Δημοκρατία αν η Ελλάδα φερθεί χωρίς εμπάθεια και αριστερίστικα συμπλέγματα ως πολιτισμένο κράτος που σέβεται την ιστορία της. Ο Κωνσταντίνος Β’ θα πρέπει να κηδευτεί με την τιμή που αρμόζει ως πρώην αρχηγός κράτους».

Ένα βήμα παρακάτω προχώρησε ο Φαήλος Κρανιδιώτης σημειώνοντας πως « Κηδέψαμε δημοσία δαπάνη τον Φλωράκη, τον Βαφειάδη, ένα τσούρμο κατσαρίδες που σήκωσαν όπλα κατά της Ελλάδας κι όχι τον νόμιμο Αρχηγό του Κράτους. Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε κυρ Γεραπετρίτη μου; Θα κοστίσουν ακριβά οι συμβουλές»

Πάντως, όλα τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στην Μητρόπολη Αθηνών όπου θα τελεστεί την Δευτέρα η κηδεία του Κωνσταντίνου και το βασικό ερώτημα είναι αν στην κηδεία θα προσέλθουν προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ ή μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σχετικά Άρθρα