Πέτσας για Γλύξμπουργκ: Ψάχνουν για φαντάσματα, να μην διαγράφουμε την ιστορία μας – Απέφυγε να πει αν θα πάει στην κηδεία

 Πέτσας για Γλύξμπουργκ: Ψάχνουν για φαντάσματα, να μην διαγράφουμε την ιστορία μας – Απέφυγε να πει αν θα πάει στην κηδεία

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η ανάρτησή του για τον θάνατο του έκπτωτου βασιλιά, ο Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους αλλά και να ρίξει την ευθύνη στους πολιτικούς του αντιπάλους και όσους τους άσκησαν κριτική, λέγοντας ότι τους αρέσει να τρέφονται με φαντάσματα.

Ωστόσο, επανέλαβε πολλές φορές ότι το πολιτειακό ζήτημα έχει κλείσει από το 1974, λέγοντας ότι η ανάρτησή του δεν είχε να κάνει με τη βασιλεία ως θεσμό, αλλά με το πρόσωπο του Κωνσταντίνου αυτό καθεαυτό.

Παράλληλα είπε ότι δεν πρέπει να διαγράφουμε την ιστορία μας ενώ απέφυγε επανειλημμένα να απαντήσει αν θα παραστεί στην κηδεία του τέως.

«Τρέφονται με φαντάσματα»

«Είναι άλλο πράγμα η ανάρτηση που αναδεικνύει κάποια προσωπικά χαρακτηριστικά μπροστά σε ένα γεγονος όπως είναι ο θάνατος, οποιουδήποτε ανθρώπου, ιδίως ενός ανθρώπου που έχει αυτή τη διαδρομή που είχε ο Κωνσταντίνος, ο τέως βασιλιάς.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με αυτήν την πτυχή, η άλλη πτυχή έχει να κάνει με όλόκληρη τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος αναλύει όλο το θέμα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Δεν υπάρχει κανένα πολιτειακό θέμα στην Ελλάδα, αυτά έχουν κλείσει απο το 1974. Η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν αυτή που βοήθησε σε αυτήν την κατεύθυνση για να λειτουργήσουμε υπεύθυνα όπως έπρεπε σε ένα δημοψήφισμα με το οποίο προχωρήσαμε στην Προεδρευόμενη Δημοκρατία, και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πολιτειακό. Δεν μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις φαντασμάτων» είπε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας.

«Ακούγοντας τις απόψεις εκπροσώπων άλλων πολιτικών κομμάτων νομίζω ότι τους αρέσει να τρέφονται με φαντάσματα, δεν υπάρχει κανένα πολιτειακό θέμα στη χώρα. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα αυτό και νομίζω θα έπρεπε να μπορούμε να το διακρίνουμε στις τοποθετήσεις μας, να μην προσπαθούμε να βγάζουμε από την τοποθέτηση οποιουδήποτε, μπροστά σε ένα τόσο κομβικό ζήτημα όπως είναι ο θάνατος, πολιτικά συμπεράσματα αυτής της μορφής…» συνέχισε ο Υπουργός.

«Να μη διαγράφουμε την ιστορία μας»

Σε ερώτηση αν θαύμαζε τον έκπτωτο βασιλιά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο από τη δική μου την ανάρτηση, ούτε έχει να κάνει με τη δική μου διαδρομή. Εγώ όπως ξέρετε έχω πολλές φορές αυτοπροσδιοριστεί ως κεντροδεξιός, δεν υπάρχει καμία σχέση με το θέμα της βασιλείας εδώ. Υπάρχει ένα θέμα που έχει να κάνει με το πρόσωπο αυτό καθεαυτό, που με το τυπικό τέλος της ζωής του Κωνσταντίνου κλείνει και όλη αυτή η εποχή που γνωρίζαμε… Γιατί ξέρετε δεν ήταν μια μικρή διαδρομή η διαδρομή της βασιλείας στην Ελλάδα… Άρα δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτό το γεγονός, ούτε να διαγράφουμε την ιστορία μας, ούτε να προσπαθούμε να συνάγουμε άλλα πολιτικά συμπεράσματα».

«Ήξεις αφήξεις» για την κηδεία

Ο Στέλιος Πέτσας στη συνέχεια απέφυγε να απαντήσει ουσιαστικά για το αν σκοπεύει να παραστεί στην κηδεία του έκπτωτου βασιλιά, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των παρουσιαστών. Αρκέστηκε ωστόσο να πει ότι αυτο εξαρτάται από το τελετουργικό αλλά και τις υποχρεώσεις του ίδιου.

Συγκεκριμένα, σε πρώτη ερώτηση για το αν θα πάει στην κηδεία απάντησε: «Κοιτάξτε αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί, όσον αφορά τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί. Νομίζω είναι στη συζήτηση του τελετουργικού, το πότε θα γίνει… Όλα εξαρτώνται και από τις υποχρεώσειςθα το δούμε…»

Σε δεύτερη ερώτηση για το αν θα ήθελε να πάει απάντησε ότι «Θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες,, γιατί από αυτό μπορεί να συνάγει κανείς άλλα συμπεράσματα που μπορεί να θέλει να βγάλει κανείς από αυτήν την ερώτηση. Οι υποχρεώσεις που έχει κανείς είναι πάρα πολύ μεγάλες, αύριο θα πάμε με τον πρωθυπουργό στην Κομοτηνή, την Κυριακή θα πρέπει να τον εκπροσωπήσω στην Επίδαυρο… Εξαρτάται από τις διαδικασίες που θα αφορούν τη διαδικασία αυτή καθεαυτή για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή. Αναμένουμε να δούμε ποιο θα είναι τελικά το τελετουργικό για να πάρει κανείς μια τέτοια απόφαση…»

Ο δημοσιογράφος του επεσήμανε για τρίτη φορά ότι αν πάειθα πάει ως ιδιώτης καθώς την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Λίνα Μενδώνη και ο Στέλιος Πέτσας απάντησε: «Αυτό ειναι καθαρό σε όλες τις εκφάνσεις της εκπροσωπησης μιας κυβέρνησης, μπορεί κάποιος να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση και παρόντες να είναι κι άλλοι υπουργοί, δεν λέει αυτό κάτι. Η εκπροσώπηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ένα θέμα, η συμμετοχή οποιουδήποτε υπουργού ή ανθρώπου που ασχολείται με τα κοινά σε οποιαδήποτε δράση, είναι άλλο ζήτημα το οποίο φυσικά κρίνεται…»

Πηγή: topontiki,gr

Σχετικά Άρθρα