Παρασκήνιο: “Λυγίζει” ή όχι ο Ανδρουλάκης για τις υποκλοπές και τον ρόλο της ΑΔΑΕ;

 Παρασκήνιο: “Λυγίζει” ή όχι ο Ανδρουλάκης για τις υποκλοπές και τον ρόλο της ΑΔΑΕ;

Κάποια πρόδρομα φαινόμενα είχαν εντοπιστεί από προσεκτικούς παρατηρητές των εξελίξεων εδώ και αρκετό καιρό: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να κρατά αποστάσεις από τον ίδιο τον… εαυτό του, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών παρότι είναι κεντρικό θύμα και η δική του παρακολούθηση μέσω ΕΥΠ ήταν αυτή που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Έως ένα βαθμό αυτές οι ενδείξεις φαίνεται να επιβεβαιώνονται από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη για την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, η οποία ουσιαστικά απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να προχωρήσει σε περαιτέρω ελέγχους στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και να ενημερώσει τόσο τα θύματα, όσο και θεσμικούς παράγοντες (αρχηγούς κομμάτων), ή την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η εξέλιξη καταδικάστηκε από το σύνολο των κομμάτων, πολλούς συνταγματολόγους, αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής Χρήστο Ράμμο. Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, ήταν “ζυγισμένη”, σε βαθμό που να παραπέμπει σε τακτική …ίσων αποστάσεων.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Με τη σημερινή του γνωμοδότηση ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της.

Πρωτίστως, όμως, αποκαλύπτει την αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος, ως νομοθετικής παρέμβασης όχι υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας και της ενίσχυσης των θεσμών όπως διαφημίστηκε, αλλά υπέρ της συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και της εκ των υστέρων «νομιμοποίησης» των κυβερνητικών αυθαιρεσιών.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαριά την ευθύνη για το πλήγμα στους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πόσο άριστος μιμητής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε.”

Την ώρα, δηλαδή, που άπαντες κάνουν λόγο για παραβίαση του πνεύματος και γράμματος του Συντάγματος και “θεσμική εκτροπή”, το ΠΑΣΟΚ μιλά μόνο για παρεμπόδιση του έργου της ΑΔΑΕ και …μοιράζει ευθύνες -γενικώς- μεταξύ της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ!

Αν και το τρίτο κόμμα της Βουλής συντάσσεται με τα υπόλοιπα, η διαφοροποίηση στο ύφος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης δεν περνά απαρατήρητη. Θα προκαλούσε έκπληξη, καθότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένει ματαίως επί 5 μήνες να ενημερωθεί ποιός ήταν ο λόγος “εθνικής ασφαλείας” για τον οποίο παρακολουθήθηκε, αν δεν είχε αρχίσει εδώ και λίγο καιρό να διαφαίνεται η αποστασιοποίησή του από το θέμα.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως ανακρούει πρύμναν επειδή δημοσκοπικά όχι μόνο δεν υπήρξε όφελος αλλά σημειώθηκε συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, άλλοι, πάλι, θεωρούν πως ρίχνει τους τόνους για να έχει λυμένα τα χέρια του μετεκλογικά, όταν θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι που πιστεύουν πως βρίσκεται υπό πίεση…

Πολλά θα κριθούν από την τελική στάση του ΠΑΣΟΚ στην διάσκεψη των προέδρων για την αντικατάσταση μελών των ανεξαρτήτων αρχών που έχει λήξει (τυπικά) η θητεία τους. Εκεί, ουσιαστικά, θα κριθεί το μέλλον της ΑΔΑΕ όπως την γνωρίσαμε, πιθανώς ακόμα και η παραμονή του ίδιου του κ. Ράμμου που επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα και επιμονή στους θεσμούς. Θα στηρίξει, ερωτούν οι γνωρίζοντες, ο κ. Ανδρουλάκης τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ή θα κρατήσει εφεξής αποστάσεις. Διότι, είναι δεδομένο πως η αντικατάσταση μελών της αρχής είναι πιθανό να σημάνει και την αποχώρηση του ίδιου του κ. Ράμμου, αφού θα “αφοπλιστεί” και θα περιθωριοποιηθεί.

Οι επόμενες ημέρες θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον…

Επί του πιεστηρίου: Η αλήθεια είναι πως η δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης απέχει παρασάγγας από την αμφίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτική, μάλλον, της αμηχανίας και των αλληλοσυγκρουόμενων τάσεων; Ο καιρός θα δείξει.

Σχετικά Άρθρα