Νέα δοκιμασία για το Μαξίμου – Διυπουργική για την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ – Πιέσεις της οικογένειας να ταφεί στο Τατόι

 Νέα δοκιμασία για το Μαξίμου – Διυπουργική για την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ – Πιέσεις της οικογένειας να ταφεί στο Τατόι

Ο θάνατος  του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ενδέχεται να δοκιμάσει τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τον “φιλοβασιλικό” όροφο της “δεξιάς πολυκατοικίας” και παράλληλα να πυροδοτήσει νέο σφοδρό γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από τα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται στην Αθήνα έχουν εκφράσει την επιθυμία τους προς τον πρωθυπουργό, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος να ταφεί στο Τατόι και μάλιστα με τιμές αρχηγού κράτους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί διυπουργική προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν τόσο ο υπουργός Επικρατείας και έγκριτος συνταγματολόγος, Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά και ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης. Πρώτος στόχος της σύσκεψης είναι να λήξει το θέμα άμεσα και οριστικά. Ακόμα και εντός της ημέρας.

  • Είναι γνωστό ότι διαχρονικά η οικογένεια Μητσοτάκη διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια Γλύξμπουργκ, από την εποχή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που χαρακτήρισε «unfair» το ιστορικό δημοψήφισμα το οποίο σήμανε το τέλος της βασιλείας στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει η ανάπλαση του κτήματος Τατοίου το οποίο είχε συμπεριλάβει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά και η επίσκεψη του στην Σκωτία και η συνάντηση του με τον διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου, Βασιλιά Κάρολο προκειμένου να πάρει ιδέες η ελληνική πλευρά από το Dumfries House για την αξιοποίηση του «βασιλικού κτήματος» στο Τατόι.

  • Από την άλλη μεριά, η δήλωση της Βασίλισσας της Ισπανίας, πως όλος ο κόσμος θαυμάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό για την διαχείριση της πανδημίας κατά την επίσκεψη της στο Μέγαρο Μαξίμου το καλοκαίρι του 2021 δεν πέρασε απαρατήρητη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φιλοβασιλικές οργανώσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο  και ασκούν πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου για να αποδεχθεί ο πρωθυπουργός το αίτημα της οικογένειας Γλύξμπουργκ ώστε να ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος στο Τατόι. Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και κάνει ασκήσεις προσεκτικούς χειρισμούς στο ζήτημα αυτό καθώς γνωρίζει πως σε «προεκλογικό χρόνο» είναι λεπτές οι ισορροπίες που θα πρέπει να τηρηθούν και θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς κάθε παράμετρος. 

Ασφαλώς βέβαια, μια θετική ανταπόκριση θα πυροδοτούσε νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη μεριά όμως ενδεχομένως θα έδινε την ευκαιρία στη ΝΔ να «θωρακίσει» τις σχέσεις της με τους «φιλοβασιλικούς» ψηφοφόρους και να παράλληλα να στείλει σαφές ιδεολογικό  μήνυμα συσπείρωσης στα δεξιά της παράταξης, το οποίο το έχει ανάγκη η κυβερνώσα παράταξη. Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα όσων πιέζουν τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί τις προτάσεις της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σχετικά Άρθρα