Υποκλοπές: Αλλαγές στην ΑΔΑΕ με στόχο τον “αφοπλισμό” Ράμμου- Παρασκήνιο στην Διάσκεψη προέδρων της Βουλής

 Υποκλοπές: Αλλαγές στην ΑΔΑΕ με στόχο τον “αφοπλισμό” Ράμμου- Παρασκήνιο στην Διάσκεψη προέδρων της Βουλής

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος έστειλε σαφές μήνυμα με την συνέντευξη που παραχώρησε στην “Καθημερινή της Κυριακής” και την Ξένια Κουναλάκη, τονίζοντας πως η ανεξάρτητη αρχή θα συνεχίσει τους ελέγχους στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και θα λογοδοτεί μόνο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήδη, με βάση το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ελέγχων για πρόσωπα που αναφέρθηκαν στις λίστες, και τα ευρήματα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, είναι σημαντικά.

Δύο κεντρικά πρόσωπα, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, φαίνεται πως όντως είχαν “επισυνδεθεί” από την ΕΥΠ, ενώ αποκαλύφθηκε και το φυσικό πρόσωπο που έστελνε -μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας- τα “μολυσμένα” sms στον Νίκο Ανδρουλάκη με στόχο να τον παρακολουθήσουν μέσω Pretador.

Όλα αυτά προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση που επιδιώκει να ελέγξει την ανεξάρτητη αρχή στην πορεία προς τις εκλογές για να αποφευχθούν περαιτέρω “δυσάρεστες” αποκαλύψεις. Για το Μέγαρο Μαξίμου μικρή αξία έχουν τα σχετικά δημοσιεύματα, ενώ η επιβεβαίωση παρακολουθήσεων από την ΑΔΑΕ αποτελεί θεσμική “βόμβα” και ενισχύει το εξαιρετικά δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον διεθνή Τύπο.

Οι αλλαγές που προωθούνται στις ανεξάρτητες αρχές, υπό την αιτιολόγηση πως πρέπει να αντικατασταθούν μέλη τους των οποίων έχει λήξει η θητεία, αποτελεί τον κεντρικό στόχο τις επόμενες μέρες, και τις σχετικές κινήσεις έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Εκείνο στο οποίο στοχεύει είναι να αντικατασταθούν -αν και συνταγματικά επιτρέπεται η ανανέωση της θητείας τους- τρία τουλάχιστον πρόσωπα στην ΑΔΑΕ και να προωθηθεί σε κεντρικό ρόλο (αντιπροέδρου) γνωστός νομικός που συνεργάζεται με το Μαξίμου και έχει “παρελθόν” δίπλα σε κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή που είναι σήμερα βουλευτής της Ν.Δ.

Οι αντικαταστάσεις που προωθούνται αποσκοπούν, κατά πληροφορίες, στην αποδυνάμωση του ρόλου του κ. Ράμμου (τον οποίο δεν μπορούν να αντικαταστήσουν), καθώς πρόκειται για πολύ στενούς συνεργάτες του και θεωρείται πως με αυτό τον τρόπο ίσως τον παρασύρουν σε παραίτηση.

Κλειδί για τις αλλαγές είναι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και δη ο ρόλος του εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης που μπορεί να γείρει την πλειοψηφία υπέρ των επιδιώξεων της κυβέρνησης.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το σχετικό ρεπορτάζ της “Καθημερινής”.

H “Καθημερινή”, σε παρασκηνιακό ρεπορτάζ του Σταύρου Παπαντωνίου περιγράφει την κατάσταση:

Διάσκεψη των Προέδρων αναμένεται να συγκαλέσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, με θέμα την αντικατάσταση των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών η θητεία των οποίων έχει λήξει, κάτι που, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, δημιουργεί νομικό πρόβλημα. Η λήξη της θητείας αφορά μέλη της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, του ΕΣΡ, του Συνηγόρου του Πολίτη και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Οι αλλαγές στην ΑΔΑΕ πάντως έχουν ξεχωριστή βαρύτητα, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί πιθανής αντικατάστασης του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς η θητεία του προέδρου δεν λήγει και δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής του.

Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Ράμμος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, μια πιθανή αλλαγή θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση και να φανεί πως γίνεται για λόγους «συγκάλυψης». Αντιθέτως, η θητεία άλλων μελών της ΑΔΑΕ –πρόκειται για τρία τακτικά μέλη και τρία αναπληρωματικά– λήγει και ως εκ τούτου επιβάλλεται η αλλαγή τους.
Για να εγκρίνει η Διάσκεψη των Προέδρων αλλαγές στα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών χρειάζεται ομοφωνία ή πλειοψηφία των 3/5 των μελών της, που είναι σύνολο 22. Η Ν.Δ. διαθέτει 11 μέλη, άρα χρειάζεται τουλάχιστον δύο ακόμη για να φτάσει τα 13 και τα επιθυμητά 3/5. Το μόνο κόμμα που υπάρχει περίπτωση να υπερψηφίσει τις αλλαγές είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνταχθούν με την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Η κυβέρνηση τονίζει πως θα προτείνει πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους» – Δεδομένο το «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – «Κλειδί» η Ελληνική Λύση.

Από πλευράς Μαξίμου σημειώνουν πως δεν έχει γίνει καμία επαφή με τον κ. Βελόπουλο και ούτε πρόκειται, αλλά αυτό στο οποίο ποντάρουν ώστε να υπάρχει η σχετική πλειοψηφία είναι πως τα πρόσωπα που θα προταθούν «θα είναι εγνωσμένου κύρους» και, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «εφόσον αρνηθούν όλα τα κόμματα» θα αποτελεί απόδειξη μιας στείρας και άγονης αντιπολίτευσης. Εφόσον πάντως δεν υπάρξει η πλειοψηφία των 3/5 και άρα δεν έχουμε αλλαγές, το Σύνταγμα προβλέπει παράταση της θητείας των νυν μελών.

Οσον αφορά τον τρόπο λήψης των αποφάσεων της ΑΔΑΕ και κατά πόσον η λήξη της θητείας των μελών μπορεί να την επηρεάσει, τα δεδομένα έχουν ως εξής: Η ΑΔΑΕ για να λάβει μία απόφαση ψηφίζουν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο αναπληρωματικός του και πέντε μέλη.

Η θητεία που λήγει αφορά τρία τακτικά μέλη και τρία αναπληρωματικά και είναι σαφές πως η αλλαγή τους αλλάζει τη σύσταση του Σώματος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως «επηρεάζεται» το Σώμα όπως λέει η αντιπολίτευση. «Πρόκειται για πάγια διαδικασία αλλαγής των μελών όταν λήγει η θητεία τους, η οποία μάλιστα δεν μπορεί να ανανεωθεί», σημειώνει στην «Κ» κυβερνητική πηγή. Αλλαγές αναμένεται να έχουμε και στις άλλες Ανεξάρτητες Αρχές όπου υπάρχει λήξη θητειών: στο ΕΣΡ, στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σχετικά Άρθρα