Θεοδωρικάκος στο Action24: Κρίσιμες οι εκλογές του ‘23 – Δεν είναι ώρα για πειράματα

 Θεοδωρικάκος στο Action24: Κρίσιμες οι εκλογές του ‘23 – Δεν είναι ώρα για πειράματα

H σταθερότητα, η ασφάλεια και η ανάπτυξη είναι το διακύβευμα και το στοίχημα των επερχόμενων εκλογών, τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, χθες το βράδυ, στον τηλεοπτικό σταθμό Action24. 

«Δεν είναι ώρα για πειράματα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, προσθέτοντας πως ο ελληνικός λαός μπορεί εύκολα να συγκρίνει την 4ετία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίστηκε από λαϊκισμό, ψέμα και αντεθνικές δηλώσεις όπως ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα, με την 4ετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που έδωσε στη χώρα πνοή ασφάλειας, ανάπτυξης και εθνικής στρατηγικής.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέλυσε την στρατηγική ενίσχυσης της ασφάλειας στις γειτονιές που υλοποιείται σταθερά με απελευθέρωση αστυνομικών από γραφειοκρατικά πάρεργα, αλλά και την τοποθέτηση νέων αστυνομικών στο λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  οι περιπολίες στην Αττική θα ενισχυθούν από τις 20 Ιανουαρίου με την τοποθέτηση επιπλέον 600 ειδικών φρουρών.  Αναφορικά με την ανέγερση 35 επιπλέον χιλιομέτρων φράκτη στα σύνορα της χώρας και της Ε.Ε. με την Τουρκία, στον Έβρο, ο Υπουργός επισήμανε πως η υλοποίηση του διαγωνισμού προχωράει μέσα στις επόμενες ημέρες με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ περιέγραψε την καθημερινή μάχη που δίνει η Ελληνική Αστυνομία για την αποτροπή εισόδου στη χώρα παράνομων μεταναστών. 

«Οι επόμενες εκλογές είναι σημαντικές καθώς δεν είναι ώρα για πειράματα»

Οι εκλογές είναι μια ενιαία διαδικασία απλά υπάρχει συζήτηση της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης γιατί η λογική λέει ότι στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση δεν θα προκύψει κυβέρνηση. Η απόφαση των επόμενων εκλογών είναι πολύ καθοριστικής σημασίας, δεν είναι ώρα ούτε για πειράματα ούτε για επιπόλαιες συμπεριφορές. Θα έλεγα ότι υπάρχει η δυνατότητα μιας λογικής αξιολόγησης. Από το ’15 μέχρι το ’19 είχε κυβερνήσει τη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, από το ’19 μέχρι το ’23 κυβερνά τη χώρα η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει να γίνει η σύγκριση. Η σύγκριση στην δική μου αντίληψη δείχνει ότι η 4ετία ΣΥΡΙΖΑ είναι μια περίοδος στην οποία επικρατεί ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, το ψέμα γιατί με άλλα αιτήματα και με άλλες διακηρύξεις εξελέγη στην κυβέρνηση και άλλη πολιτική υλοποίησε. Ήταν μια περίοδος αποτυχίας σε εθνικό επίπεδο, με χαρακτηριστικές δηλώσεις πως στην θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα, με σκηνές της Μόριας, της Ειδομένης και του Ελληνικού.

Η άλλη πλευρά είναι η περίοδος της Νέας Δημοκρατίας, που παρά τις πολύ μεγάλες δοκιμασίες που έχει περάσει η χώρα και η ελληνική κοινωνία, δοκιμασίες οι οποίες οφείλονται σε διεθνείς κρίσεις, στην πανδημία του κορωνοϊού, στην ενεργειακή κρίση η οποία είναι συνέπεια κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της βαθιάς οικονομικής κρίσης που έχει φέρει αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά η ελληνική κοινωνία είναι όρθια, η ανεργία έχει μειωθεί 6 μονάδες αυτά τα 4 χρόνια, αυτό είναι αναντίρρητο γεγονός. Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται δύο φορές. Η οικονομία έχει στηριχτεί με 50 δισεκατομμύρια ευρώ, το ίδιο και οι επιχειρήσεις για να προχωρήσουμε μπροστά. Οι Έλληνες πιστεύω ότι θέλουν σταθερότητα και σιγουριά για το μέλλον.

Το κεντρικό μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι οι πρώτες εκλογές είναι εξαιρετικά καθοριστικές. Οι πρώτες κάλπες, η πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι εξίσου σπουδαία και κρίσιμη με την δεύτερη γιατί θα καθορίσει παραμέτρους που θα οδηγήσουν και στις δεύτερες εκλογές. Θεωρώ ότι είναι θέμα τιμής για την ελληνική κοινωνία έχοντας βγάλει όλα τα απαραίτητα διδάγματα, να μην επιτρέψει να ξαναμπεί η ακροδεξιά στο ελληνικό κοινοβούλιο και μάλιστα μια ακροδεξιά η οποία εκφράζεται από ανθρώπους που βρίσκονται στην φυλακή καταδικασμένοι ως στελέχη μιας εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας οι Έλληνες θα δείξουν την πολιτική ωριμότητα που χρειάζεται. Πιστεύω ότι στο σύνολο της χώρας τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες επιλέγουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν είναι συνολικά. Ασφαλώς σε κάθε πολίτη βαραίνουν κάποια πράγματα. Θεωρώ ότι η βασική ατζέντα στην ελληνική κοινωνία είναι η οικονομία και η ασφάλεια. Η οικονομία ως μια υπόθεση που αφορά την καθημερινή ζωή, το επίπεδο ζωής τα εισοδήματα αλλά και τις συνολικές πολιτικές της οικονομίας, της απασχόλησης και της δυνατότητας να πάμε καλύτερα.

Υπάρχει ακρίβεια, αλλά μαζί με την ακρίβεια υπάρχει και μια οργανωμένη μάχη ενάντια στην ακρίβεια η οποία εκδηλώνεται με σοβαρές πρωτοβουλίες και πιστεύω, επαναλαμβάνω ότι όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι ούτε αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με γενικόλογες διακηρύξεις ούτε με ένα νόμο και ένα άρθρο όπως στο παρελθόν θα σκίζονταν τα μνημόνια, μπορεί κανείς να σκίζει την ακρίβεια.

«Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν πως το 2022 ήταν η χρονιά με τις λιγότερες δολοφονίες»

Πριν από 7 ημέρες το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία για το ποιά ήταν η εικόνα της εγκληματικότητας όλο το 2022. Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν στην δημοσιότητα και δεν υπήρξε ούτε μία ανακοίνωση κανενός κόμματος την Αντιπολίτευσης, ούτε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που να σχολιάσει αυτά τα δεδομένα. Τι έλεγαν αυτά τα δεδομένα για να μην απλώσω όλους τους αριθμούς; 1) το 2022 είναι η χρονιά με τις λιγότερες δολοφονίες τα τελευταία 12 χρόνια. 2) Είναι η χρονιά με το μεγαλύτερο ποσοστό εξιχνιάσεων αυτών των εγκλημάτων σε ποσοστό 90% που είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας. 3) Οι ληστείες, οι διαρρήξεις, οι κλοπές και οι κλοπές αυτοκινήτων, δηλαδή η χαμηλή και μεσαία εγκληματικότητα η οποία αφορά το μέσο ελληνικό σπίτι ως κίνδυνο, είναι 25% λιγότερη από την περίοδο 2015 – 2019. Η σύγκριση με την περίοδο 2015 – 2019 δεν γίνεται για πολιτικούς λόγους αλλά γιατί το 2020 – 2021 είναι δύο χρονιές που είχαμε την καραντίνα, αυτός είναι ο λόγος που δεν συγκρίνουμε με εκείνη την περίοδο αλλά πηγαίνουμε στην εποχή που δεν υπήρχε η καραντίνα, που υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού.

25% μικρότερη εγκληματικότητα θεωρώ ότι είναι μια σημαντική επιτυχία η οποία αφορά την δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας. Όμως δεν επαναπαυόμαστε, αλλά οργανώνουμε τις δυνάμεις μας, επιταχύνουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, ενισχύουμε την παρουσία της Αστυνομίας, ώστε αυτά τα αποτελέσματα να γίνουν ακόμα καλύτερα και ο πολίτης να νιώθει πολύ περισσότερο ασφαλής. Γιατί πράγματι υπάρχουν συμβάντα. Υπάρχουν γεγονότα όπως το συγκεκριμένο που αναφέρατε στην Νέα Σμύρνη, το οποίο είναι σοκαριστικό, γιατί μία δολοφονία που γίνεται σε μια πλατεία που έχει εκατοντάδες κόσμο και σε μια καφετέρια και ευτυχώς δεν υπήρξε και άλλο θύμα πέραν ανθρώπων που είναι προφανές ότι ανήκουν στο οργανωμένο έγκλημα, ασφαλώς συνιστά ένα πρόβλημα. Πως αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα όμως; Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την ισχυρή και οργανωμένη παρουσία της κοινωνίας.