Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: Πρακτικές οδηγίες για τον έλεγχο του πυρετού στα παιδιά

 Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: Πρακτικές οδηγίες για τον έλεγχο του πυρετού στα παιδιά

Η έξαρση των ιώσεων, της γρίπης και των περιστατικών Covid-19 κορυφώνεται στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, με εκατοντάδες κρούσματα μεταξύ των παιδιών. Οι εισαγωγές στα παιδιατρικά νοσοκομεία δεν έχουν προηγούμενο, ενώ και οι παιδιατρικές ΜΕΘ έχουν καλυφθεί.

Την έκρυθμη αυτή κατάσταση επιδεινώνουν οι ελλείψεις που σημειώνονται στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε βασικά φάρμακα, μεταξύ των οποίων αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντιβηχικά και εισπνεόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και ο πρόεδρος της, Καθ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, γνωρίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη πολλών φαρμάκων, ανάμεσα σε αυτά και αντιπυρετικών φαρμάκων, κρίνει σκόπιμο να δοθούν ορισμένες πρακτικές οδηγίες για την πτώση του πυρετού.

«Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υψηλός πυρετός (40ο C) το μόνο που προκαλεί στο παιδί είναι ότι ο άρρωστος έχει πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφύξεις και δεν νοιώθει καλά. Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός. Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Ο υψηλός πυρετός είναι σύμμαχος μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ρίχνουμε το πυρετό μόνο για να νοιώσει πιο άνετα ο άρρωστος», τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε αφενός απλά φυσικά μέτρα και αφετέρου αντιπυρετικά φάρμακα.

Τα φυσικά μέτρα είναι τα εξής:

1) Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά, δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.

2) Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο, το αφήνουμε τελείως γυμνό ή με ένα φανελάκι.

3) Κάνουμε ένα μπάνιο στην μπανιέρα, αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10-20 λεπτά, και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε.

Αντίθετα με το μπάνιο στην μπανιέρα, το ντουζ δεν ρίχνει τον πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό.

Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40 °C (για παράδειγμα) ελαττώνεται κατά 1-2 °C και το παιδί νοιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο.

Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσουμε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαίνης.

Αυτό τον καιρό, που δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία.

Για παιδιά άνω των 12 ετών χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5-6 ώρες.

Παιδιά 6-12 ετών μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο.

Για παιδιά 3-6 ετών συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας. Μπορείτε να διαλύσετε 1/2 δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο.

Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πυρετό, αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος όσο ψηλά και αν ανεβαίνει, συμβουλεύει ο κ. Κωνσταντόπουλος.