Ουκρανία: Σφοδρές μάχες, ο στρατός αποκρούει επιθέσεις της Βάγκνερ

 Ουκρανία: Σφοδρές μάχες, ο στρατός αποκρούει επιθέσεις της Βάγκνερ

Ukrainian soldiers fire a French-made CAESAR self-propelled howitzer towards Russian positions near Avdiivka, Donetsk region, Ukraine, Monday, Dec. 26, 2022. (AP Photo/Libkos)

Σφοδρές μάχες εξελίσσονται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας με επίκεντρο το Ντονμπάς, όπου ο ουκρανικός στρατός αποκρούει συνεχείς επιθέσεις στο Μπαχμούτ και σε άλλες γειτονικές πόλεις από τη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ.

Οι ουκρανικές αρχές γνωστοποίησαν το πρωί της Δευτέρας ότι εστάλησαν ενισχύσεις στο Σολεντάρ, μια μικρή πόλη κοντά στο Μπαχμούτ, όπου η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. «Ο εχθρός έκανε και πάλι μια απέλπιδα προσπάθεια να εισβάλει στην πόλη Σολεντάρ από διαφορετικές κατευθύνσεις και έριξε στη μάχη τις πιο επαγγελματικές μονάδες των μισθοφόρων Βάγκνερ», ανέφερε ο στρατός της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούσαν το Μπαχμούτ και το Σολεντάρ παρά τις εκτεταμένες καταστροφές.

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της ομάδας Βάγκνερ, δήλωσε ότι η σημασία της περιοχής έγκειται στην ναρκοθέτηση της. «Δεν είναι μόνο ότι κρατάνε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε βάθος 80-100 μέτρων, αλλά και τανκς και οχήματα μάχης πεζικού θα μπορούσαν επίσης να κινηθούν».

Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το στρατηγικό όφελος για τη Μόσχα θα ήταν περιορισμένο. Ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της Διοίκησης Ανατολικής Ουκρανίας, είπε ότι πιστεύει ότι θα ήταν δυνατό να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. «Υπάρχουν σκληρές και αιματηρές μάχες εκεί – 106 βομβαρδισμοί σε μια μέρα», είπε στην ουκρανική τηλεόραση και πρόσθεσε: «Στα στρατεύματά μας στο Σολεντάρ έχουν διατεθεί πρόσθετες δυνάμεις και μέσα».

Στο Χάρκοβο, μια ρωσική πυραυλική επίθεση σε αγορά στο χωριό Σεφτσένκοβε προκάλεσε το θάνατο σε μια 60χρονη γυναίκα και τραυμάτισε πολλούς ακόμα, δήλωσε ο περιφερειάρχης Ολέγκ Συνεχούμποφ. «Κοινοί τρομοκράτες», έγραψε στο Telegram ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου, καταγγέλλοντας την επίθεση.

Πηγές: Reuters, Politico, New York Times

Σχετικά Άρθρα