Χειμερινές εκπτώσεις 2023: Πότε ξεκινούν, πόσο θα κρατήσουν – Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων και Σούπερ Μάρκετ

 Χειμερινές εκπτώσεις 2023: Πότε ξεκινούν, πόσο θα κρατήσουν – Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων και Σούπερ Μάρκετ

Μερικές μέρες έμειναν για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων 2023 με τους καταστηματάρχες να ελπίζουν σε καλές πωλήσεις μετά και τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ, οι χειμερινές εκπτώσεις φέτος αρχίζουν τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Μέσα στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων θα υπάρξει και μια Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα. Αυτή είναι η 15/1/2023.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Το ωράριο που ισχύει για την περίοδο των εκπτώσεων είναι αυτό που ίσχυε πριν από την εορταστικό περίοδο.

Για τις μεγάλες αλυσίδες, όπως η Inditex (ZARA, OYSHO,ktl) που δεν βρίσκονται σε μεγάλα εμπορικά το συνηθέστερο ωράριο για τις καθημερινές είναι 9 το πρωί με 9 το βράδυ και τα Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Από την άλλη στα εμπορικά, το ωράριο διαφέρει.

Στο Metro Mall, για παράδειγμα τα καταστήματα ανοίγουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ στο The Mall είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ για τις καθημερινές.

Για την πλειοψηφία των σούπερ μάρκετ (π.χ Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος) το ωράριο είναι από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Η ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ

«Ενημερώνουμε το αγοραστικό κοινό ότι από 9 Ιανουαρίου έως και 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά οι χειμερινές εκπτώσεις.

Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων δηλαδή στις 15 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11 π.μ. έως 8 μ.μ.

Κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές, με άψογη εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό.

Πληροφορούμε επίσης το καταναλωτικό κοινό ότι οι εταιρίες -μέλη μας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πιστή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων».

Οδηγός για τους καταναλωτές στις χειμερινές εκπτώσεις

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος εξέδωσε έναν χρήσιμο οδηγό με τους 5 κανόνες, τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τις εκπτώσεις:

  • Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
  • Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
  • Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  • Τα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσουν, δεν έχουν τη δυνατότητα αλλαγής.
  • Να ζητούν πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

Οι υπόλοιπες Κυριακές του 2023 με ανοιχτά καταστήματα

  • 09 Απριλίου 2023 – Κυριακή των Βαΐων
  • 16 Ιουλίου 2023 – Η πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων
  • 24 Δεκεμβρίου 2023 – Η τελευταία μέρα πριν τα Χριστούγεννα
  • 31 Δεκεμβρίου 2023 – Η τελευταία μέρα πριν την Πρωτοχρονιά.