Εκτελέστηκε η πρώτη τρανς γυναίκα στην Ιστορία των ΗΠΑ – Τα τελευταία της λόγια

 Εκτελέστηκε η πρώτη τρανς γυναίκα στην Ιστορία των ΗΠΑ – Τα τελευταία της λόγια

Αμερικανίδα καταδικασμένη σε θάνατο για τον φόνο της πρώην συντρόφου της έγινε την Τρίτη το πρώτο ανοιχτά τρανς άτομο που εκτελείται στην Iστορία των ΗΠΑ.

Η 49χρονη Αμπερ Μακλάφλιν έγινε επίσης το πρώτο άτομο που εκτελέστηκε το 2023 στη χώρα.

Στην Αμερικανίδα έγινε ένεση θανατηφόρου διαλύματος. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στις 18:51 (τοπική ώρα) στη φυλακή Μπον Τερ, στην πολιτεία Μιζούρι (κεντρικές ΗΠΑ).

«Λυπάμαι για αυτό που έκανα» ανέφερε στην τελευταία της γραπτή, δήλωση.

«Είμαι άνθρωπος που αγαπάει και φροντίζει τους άλλους». Είχε καταδικαστεί για φόνο που διαπράχθηκε το 2003, προτού κάνει την αλλαγή φύλου.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κρατείτο στην πτέρυγα των ανδρών θανατοποινιτών. H Μακλάφλιν καταδικάστηκε για τον φόνο της πρώην συντρόφου της σε προάστιο του Σεντ Λιούις, της μεγαλούπολης του Μιζούρι.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, δεν άντεχε τον χωρισμό τους και παρενοχλούσε το θύμα, σε βαθμό που η πρώην φίλη της προσέφυγε στις Αρχές και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της. Όμως, την ημέρα του εγκλήματος, η Μακλάφλιν της έστησε ενέδρα έξω από τη δουλειά της, οπλισμένη με κουζινομάχαιρο.

Τη βίασε, τη μαχαίρωσε και πέταξε το πτώμα του θύματος κοντά στον ποταμό Μισισιπή. Στη δίκη της, το 2006, οι ένορκοι την έκριναν ένοχη, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στην ποινή που έπρεπε να της επιβληθεί.

Με απόφαση του δικαστή, καταδικάστηκε σε θάνατο. Οι πολιτείες Μιζούρι και Ιντιάνα είναι οι μόνες όπου οι δικαστές επιτρέπεται να επιβάλουν θανατικές καταδίκες αν οι ένορκοι αδυνατούν να αποφασίσουν ομόφωνα για την ποινή.

Επικαλούμενοι αυτήν την ιδιαιτερότητα, οι συνήγοροι υπεράσπισης της Μακλάφλιν ζήτησαν από τον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Μάικ Πάρσον να μετατρέψει την ποινή σε ισόβια κάθειρξη, αφού «δεν αντικατόπτριζε τη βούληση της κοινότητας αλλά του δικαστή και μόνο».

Επικαλέστηκαν επίσης τη δύσκολη παιδική ηλικία και τα ψυχιατρικά προβλήματα της εντολέα τους. Πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων δυο βουλευτές του Μιζούρι, οι Κόρι Μπους και Εμάνιουελ Κλίβερ, υποστήριζαν το αίτημα. Η Μακλάφλιν ξεκίνησε τη φυλομετάβαση πριν από περίπου τρία χρόνια στην κρατική φυλακή στο Ποτόσι.

Η αίτησή της περιελάμβανε επίσης αναφορές που έκαναν λόγο για διάγνωση δυσφορίας φύλου, μια κατάσταση που προκαλεί στρες και άλλα συμπτώματα ως αποτέλεσμα της διαφοράς μεταξύ της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου και του φύλου που έχει γεννηθεί. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η σεξουαλική ταυτότητα της Μακλάφλιν «δεν ήταν το επίκεντρο» του αιτήματος επιείκειας, όπως είπε ο δικηγόρος της, Λάρι Κομπ. Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Θανατική Ποινή (DPIC), μέχρι την Τρίτη δεν είχε εκτελεστεί κανένα ανοιχτά τρανς άτομο στη χώρα.

Το θέμα ωστόσο «προσελκύει την προσοχή τους τελευταίους μήνες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο επικύρωσε τη θανατική ποινή της Βικτόριας Ντρέιν, ενώ στο Όρεγκον μετατράπηκε η ποινή της Τάρας Ζάιστ».

Πρόκειται για άλλα δύο τρανς άτομα. Αφότου εξελέγη κυβερνήτης του Μιζούρι, το 2018, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Πάρσον δεν έχει κάνει δεκτό κανένα αίτημα να δείξει επιείκεια και να απονείμει χάρη σε θανατοποινίτες.

Σύμφωνα με μία βάση δεδομένων στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πληροφοριών για τις Θανατικές Ποινές δείχνει ότι 1.558 άτομα έχουν εκτελεστεί από τότε, που επιβλήθηκε η θανατική ποινή στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Πηγή: Protagon.gr

Σχετικά Άρθρα