CNN -Το ερώτημα που απασχολεί την Ευρώπη για το 2023: Πρέπει να φοβάται μια αδύναμη Ρωσία ;

 CNN -Το ερώτημα που απασχολεί την Ευρώπη για το 2023: Πρέπει να φοβάται μια αδύναμη Ρωσία ;

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε ότι σχεδόν όλες οι υποθέσεις ήταν εσφαλμένες και άφησε την Ευρώπη να αναρωτιέται τι τελικά είναι ασφαλές να υποθέσει κανείς.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατάφερε να καταπλήξει τους πάντες με κάθε τρόπο: όσους πίστευαν ότι η Μόσχα ήταν αρκετά λογική για να μην επιχειρήσει ένα τόσο τεράστιο και ανόητο εγχείρημα, εκείνους που ένιωθαν ότι ο ρωσικός στρατός θα περνούσε άνετα από μια χώρα 40 εκατομμυρίων ανθρώπων και θα ολοκλήρωνε την επιχείρηση μέσα σε 10 ημέρες και εκείνους που ένιωθαν ότι είχαν την τεχνική και την ικανότητα των πληροφοριών να κάνουν κάτι παραπάνω από το να βομβαρδίζουν τυχαία μη στρατιωτικές περιοχές με γερασμένο πυροβολικό – ότι δηλαδή ο στρατός του Κρεμλίνου είχε εξελιχθεί από την ισοπέδωση του Γκρόζνι στη δεκαετία του ’90 στην Τσετσενία.

Και τέλος, εκείνους που ένιωθαν ότι οι πυρηνικές απειλές ήταν κάτι οξύμωρο το 2022, ότι δεν μπορείς δηλαδή να απειλείς επιπόλαια τους ανθρώπους με πυρηνικά, καθώς η καταστροφή που θα προκαλούσες θα ήταν ολοκληρωτική για τον πλανήτη, σημειώνει το CNN σε ανάλυσή του.

Οι λάθος υπολογισμοί της Ρωσίας

Ωστόσο, καθώς το 2022 είναι πλέον πίσω μας, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα σύνολο «γνωστών αγνώστων» ήδη από τον Ιανουάριο. Για να ανακεφαλαιώσουμε: ένας στρατός που κάποτε θεωρούνταν ο τρίτος πιο τρομερός στον κόσμο έχει εισβάλει στον μικρότερης δυναμικής γείτονά του, ο οποίος πριν από ένα χρόνο διέπρεπε κυρίως στον τομέα της πληροφορικής και της γεωργίας.

Η Ρωσία ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της, αλλά αποδεικνύεται ότι ήταν, σε μεγάλο βαθμό, απάτη. Ανακάλυψε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού της δεν λειτουργούν μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορά της.

Διαπίστωσε, τέλος, πως η εκτίμησή της ότι η Ουκρανία είναι απελπισμένη για την απελευθέρωση από τον δικό της «ναζισμό» είναι το παραμορφωμένο προϊόν του νεύματος «μάλιστα κύριε», που τροφοδοτούσε έναν πρόεδρο – τον Βλαντίμιρ Πούτιν – με αυτό που ήθελε να ακούσει κατά την απομόνωση της πανδημίας.

Σχετικά Άρθρα