ΥΠΕΣ: Ο νέος εκλογικός χάρτης σύμφωνα με την απογραφή του 2021 – Ποιες οι αλλαγές στις βουλευτικές έδρες

 ΥΠΕΣ: Ο νέος εκλογικός χάρτης σύμφωνα με την απογραφή του 2021 – Ποιες οι αλλαγές στις βουλευτικές έδρες

Κοινή Συνέντευξη Τύπου του ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη, του ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα και αν.υπ.Οικονομικών Θ.Σκυλακάκη με θέμα «Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο» στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Αθήνα, στις 7 Σεπτεμβρίου, 2022

Αλλαγές στην κατανομή των εδρών φέρνουν τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι έδρες.

Τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια όπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, όπως διαμορφώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2018 – ΦΕΚ 225/Α/31-12-2018, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα αποτυπώνει τις παραπάνω μεταβολές και το οποίο πρόκειται να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023.

Αναλυτικά ο νέος εκλογικός χάρτης:

Σχετικά Άρθρα