Σχέδιο 100 ημέρων του Μαξίμου ενόψει εκλογών – Πού θα στοχεύει και ποιες εκκρεμότητες επιχειρεί να κλείσει

 Σχέδιο 100 ημέρων του Μαξίμου ενόψει εκλογών – Πού θα στοχεύει και ποιες εκκρεμότητες επιχειρεί να κλείσει

Ένα σχέδιο 100 ημερών, με στοχευμένες κινήσεις κυρίως στο πεδίο της οικονομίας,  ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση από την πρώτη κι όλας ημέρα του νέου έτους. Το «σχέδιο των 100 ημερών» θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη με τον οποίο η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι τις εκλογές 2023, είτε πριν το Πάσχα είτε μετά το Πάσχα.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες ώστε από τον Μάρτιο και μετά να έχει μπροστά της έναν καθαρό διάδρομο για την προκήρυξη των εκλογών.

Στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος που επιφέρει το κύμα της ακρίβειας, θέτοντας σε εφαρμογή ένα πακέτο μέτρων οικονομικής ενίσχυσης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει πως το πακέτο μέτρων είναι καλά «ζυγισμένο» και κοστολογημένο και συνεπώς δεν απειλείται η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

«Βοηθάμε τους πολίτες με όσα αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «έχει αποδειχθεί ότι την τελευταία τριετία κάνουμε ορθολογική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και επειδή πηγαίνει καλά η ελληνική οικονομία δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται, επιστρέφει πίσω στην κοινωνία. Εκτιμώ ότι δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023».

Στο πλαίσιο αυτό μπαίνουν σε εφαρμογή τα παρακάτω μέτρα:

  • Επίδομα θέρμανσης, αυξημένο στα 300 εκατ. ευρώ (από 174 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά).
  • Οριζόντια επιδότηση 0,25 λεπτών για όλους στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Εφαρμογή του Market Pass που θα καλύπτει το 10% του κόστους τροφίμων, από τον Φεβρουάριο
  • Έκτακτο επίδομα 600 ευρώ στο σύνολο του ένστολου προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  • Παράταση του πλαφόν 3% στην αύξηση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης.
  • Κατάργηση για όλους -δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους- της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
  • Αύξηση στις συντάξεις, μετά από πολλά χρόνια, 7,75% για σχεδόν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους από τα συνολικά 2,6 εκατομμύρια. Η ίδια αύξηση προβλέπεται πλέον και για τις συντάξεις χηρείας.
  • Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
  • Αύξηση στα 1.500 ευρώ (και στα 2.000 για την περίπτωση συγκατοίκησης) του σπουδαστικού επιδόματος στέγης για τους πιο αδύναμους φοιτητές.
  • Απαλλαγή από το φόρο επιτηδεύματος ή κάλυψη του 40% των εισφορών σε επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν μόνιμες προσλήψεις.
  • Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, που  μεσο-σταθμικά εκτιμάται στο 10%.
  • Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορούν: Τη μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Θητείας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Την επέκταση της μάχιμης πενταετίας ενστόλων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού. Την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.
  • Εφαρμογή νέας στεγαστικής πολιτικής με δράσεις που καλύπτουν τους νέους και τα νέα ζευγάρια  (παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων για άτομα ηλικίας 25-39  ετών, πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή», πρόγραμμα «Κάλυψη», πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»).

Σχετικά Άρθρα