Καταγγελίες ΟΙΕΛΕ για ιδιωτικά σχολεία-νηπιαγωγεία: Πάρτι μαύρου χρήματος – Κίνδυνος για την ασφάλεια των παιδιών

 Καταγγελίες ΟΙΕΛΕ για ιδιωτικά σχολεία-νηπιαγωγεία: Πάρτι μαύρου χρήματος – Κίνδυνος για την ασφάλεια των παιδιών

Επιστολή προς τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας απέστειλε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) με την οποία ζητά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις απογευματινές δράσεις των ιδιωτικών σχολείων και στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, καθώς – όπως τονίζει – στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων  παραβιάζεται πλήρως η εκπαιδευτική και η εργατική νομοθεσία.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι αυτή είναι η μοναδική μέθοδος για να καταπολεμηθεί σε ένα βαθμό η εκτεταμένη ανομία, το πάρτι μαύρου χρήματος, η αισχροκέρδεια εις βάρος των γονέων, ο κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και η άγρια εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ οι μεγάλες τρύπες αδήλωτης εργασίας είναι οι απογευματινές δράσεις των ιδιωτικών σχολείων και τα ανεξέλεγκτα ιδιωτικά νηπιαγωγεία που αποτελούν λίκνο ακραίας παρανομίας.

Ολόκληρη η επιστολή της ΟΙΕΛΕ

Στην επιστολή το Δ.Σ της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι: Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε (και) στα ιδιωτικά σχολεία η ψηφιακή απογραφή που είναι το πρώτο στάδιο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ενώ η εφαρμογή της στο υποχρεωτικό και διευρυμένο πρόγραμμα των σχολείων έχει ιδιαιτερότητες (στους εκπαιδευτικούς υπάρχει η διάκριση ανάμεσα στο διδακτικό ωράριο και στο ωράριο παραμονής το οποίο δεν είναι συγκεκριμένο), τα πράγματα είναι συγκεκριμένα για τις απογευματινές δράσεις.

Μετά την ψήφιση του Ν. 4713/2020, οι προαιρετικές για παρακολούθηση απογευματινές δράσεις έχουν «αποχαρακτηριστεί» από αμιγώς εκπαιδευτικές και οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές δεν λαμβάνουν διοριστήριο, αλλά υπάγονται αποκλειστικά στην κοινή εργατική νομοθεσία (ως ένα ακόμη δώρο στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης που έτσι μείωσαν κατά 50% τις αποδοχές όσων «τυχερών» συναδέλφων πληρώνονταν). Αν απασχολούνται αποκλειστικά σε αυτές, θα πρέπει να έχουν σύμβαση, αν όμως εργάζονται και στο πρωινό πρόγραμμα, θα πρέπει να υπάρχει προσάρτημα στην ατομική σύμβαση όπου θα περιγράφεται το είδος της πρόσθετης απασχόλησης και το ύψος της πρόσθετης αμοιβής, όπως άλλωστε μας ανέφερε σε σχετική συνάντηση που είχαμε η Γραμματέας Εργασίας κ. Στρατινάκη.

Ωστόσο, αν και όλα τα ιδιωτικά σχολεία πραγματοποιούν απογευματινές δράσεις και μάλιστα προδιαγεγραμμένες χρονικά, τοπικά κλπ. από την αρχή του σχολικού έτους, δυστυχώς μεγάλο τμήμα αυτών δεν τις δηλώνουν (επομένως και τους διδάσκοντες σε αυτές). Έχουμε πολλές καταγγελίες από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ότι απασχολούνται μέσω ψυχολογικής βίας (με την απειλή της απόλυσης) στις απογευματινές δράσεις χωρίς, φυσικά, να πληρώνονται. Σύμφωνα με την έρευνα της ΟΙΕΛΕ για το Big Quit στην ιδιωτική εκπαίδευση, το 30% περίπου των εκπαιδευτικών του πρωινού προγράμματος απασχολείται στις απογευματινές δράσεις των ιδιωτικών σχολείων και από αυτούς σχεδόν οι 6 στους 10 δεν αμείβονται.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 2.000 εκπαιδευτικοί εργάζονται αδήλωτοι και απλήρωτοι, ένας τεράστιος αριθμός για το χώρο των ιδιωτικών σχολείων. Ο αριθμός των αδήλωτων διδασκόντων στο χώρο των απογευματινών δράσεων είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερος, αν συνυπολογιστούν και εκπαιδευτικοί εκτός σχολείου ή εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων χωρίς εκπαιδευτική ιδιότητα που παρέχουν υπηρεσίες (σκάκι, πολεμικές τέχνες, χορό κ.λ.π.).

Η τακτική αυτή πολλών ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων είναι διαχρονική. Την περίοδο 2016-2019, μετά την ψήφιση του Ν. 4415/2016 που επέβαλε στα ιδιωτικά σχολεία τη δήλωση δράσεων, τμημάτων και εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας, λιγότερο από το 20% (!) των εκπαιδευτηρίων δήλωσαν τις δράσεις τους. Μια πρωτοφανής απείθεια στους νόμους και ένα χωρίς προηγούμενο πάρτι μαύρου χρήματος που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η καταπολέμηση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας λογικά θα πρέπει να εκκινήσει από τη σύγκριση του πίνακα προσωπικού στο ΠΣ Εργάνη με τα στοιχεία της ψηφιακής απογραφής.

Είναι βέβαιο πως στη μεγάλη πλειονότητα των νηπιαγωγείων θα διαπιστωθεί πως το ωράριό τους και η παροχή υπηρεσιών (που εύκολα μπορεί να ελεγχθεί ακόμη και στις ιστοσελίδες τους) είναι αδύνατον να εκπληρωθούν με το ελάχιστο προσωπικό που δηλώνεται. Με απλά λόγια, θα πρέπει να ελεγχθεί πώς ένα νηπιαγωγείο διαφημίζει (και πραγματοποιεί) υπηρεσίες φύλαξης, διατροφής, δημιουργικής απασχόλησης κλπ. όταν από τον Πίνακα προσωπικού προκύπτει ότι απασχολεί μόνον έναν ή δύο εκπαιδευτικούς; Η μη δήλωση χιλιάδων ανθρώπων στην Εργάνη και στα ασφαλιστικά ταμεία σημαίνει διαρροή εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τα δημόσια ταμεία. Ταυτόχρονα, όμως θέτουμε για μια ακόμη φορά το ζήτημα του κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών.

Ποιος προστατεύει τα παιδιά μας από τις εξαντλημένες νηπιαγωγούς που εργάζονται κυριολεκτικά από το πρωί μέχρι το βράδυ ή από εκπαιδευτικούς χωρίς πιστοποίηση, κυρίως σε απογευματινές δράσεις που αφορούν σε αθλητικές δραστηριότητες; Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα σχετική επιστολή στους Υπουργούς Εργασίας και Παιδείας, ζητώντας την άμεση εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους χώρους αυτούς και την αντιπαραβολή στοιχείων των Πινάκων Προσωπικού με αυτά της ψηφιακής απογραφής, αλλά και των υπηρεσιών που τα σχολεία παρέχουν. Η προστασία συγκεκριμένων, καλομαθημένων στην παρανομία και στον παρασιτισμό, ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων πρέπει να σταματήσει προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και των παιδιών μας.

Σχετικά Άρθρα