” Βουτιά ” της αγοράς ακινήτων σε διεθνές επίπεδο

 ” Βουτιά ” της αγοράς ακινήτων σε διεθνές επίπεδο

Ενδεικτική περίπτωση είναι η αμερικανική αγορά, όπου τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν φθάσει στο 7% για πρώτη φορά από το 2002, ενώ μόλις πριν από ένα χρόνο βρίσκονταν μόλις στο 3%.

Οσον αφορά την ΕΕ και τη Βρετανία, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν υπερδιπλασιασθεί σε σύγκριση με το περασμένο έτος και αποθαρρύνουν τους επίδοξους αγοραστές.

Σύμφωνα με στοιχεία της UBS, έχουν σχεδόν διπλασιασθεί τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε 25 μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο. Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο σε χώρες στις οποίες μεγάλο ποσοστό των στεγαστικών δανείων έχει κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία και στην Αυστραλία.

Στις χώρες αυτές το πλήγμα από την αύξηση των επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερο και ενδεχομένως θα προκαλέσει εσπευσμένες πωλήσεις κατοικιών που θα οδηγήσουν τις τιμές σε ταχύτερη πτώση. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο πληθωρισμός διαβρώνει το εισόδημα των νοικοκυριών και των, υπό άλλες συνθήκες, επίδοξων αγοραστών.

Ετσι, οι τιμές των κατοικιών έχουν ήδη μπει σε πτωτική πορεία από τον Καναδά μέχρι την Κίνα, με την υποχώρησή τους να προοιωνίζεται ίσως την ευρύτερη πτώση της αγοράς μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Oxford Economics, οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν ήδη σε πάνω από τις μισές ανεπτυγμένες οικονομίες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Σε όλες αυτές τις χώρες οι τιμές έχουν μειωθεί περίπου 7% στο διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο.

Σχετικά Άρθρα