Τι αλλαγές φέρνει το 2023 για τους μισθωτούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

 Τι αλλαγές  φέρνει το 2023 για τους μισθωτούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Πακέτο τριών παρεμβάσεων για τη βελτίωση των αμοιβών όλων των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα δρομολογεί η κυβέρνηση.

Πακέτο τριών παρεμβάσεων για τη βελτίωση των αμοιβών όλων των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα δρομολογεί η κυβέρνηση από το 2023 και έπειτα. Το πακέτο αυτό θα αφορά τον κατώτατο μισθό, τις αμοιβές όσων έχουν προϋπηρεσία πάνω από τρία έτη και, επίσης, όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Με άλλα λόγια, δρομολογούνται οριζόντιες παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν το σύνολο των μισθωτών της χώρας.
Ήδη, από τις αρχές του φθινοπώρου, ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει νέα —την τρίτη κατά σειρά — αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα την 1η Μαϊου 2023. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Κεφάλαιο”, στο τραπέζι βρίσκεται και το ξεπάγωμα των τριετιών από το 2023 και έπειτα, εφόσον η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου από την 1η Ιανουάριου 2024.
euro-6547061_960_720

Οι τρεις παρεμβάσεις για την αύξηση των μισθών

Αύξηση κατώτατου μισθού

Το βασικό σενάριο, το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση 5,3% στον κατώτατο μισθό, προκειμένου να φτάσει στο προ-μνημοντακό επίπεδο των 752 ευρώ (642 ευρώ καθαρά), από τα 713 ευρώ (613 καθαρά) που είναι από φέτος τον Μάιο.
Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια μεγαλύτερη από το 5,3% αύξηση, δηλαδή της τάξεως ακόμα και του 6%-7%.

Αυτό σημαίνει πως ο μεικτός κατώτατος μισθός θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 755 ευρώ (645 ευρώ καθαρά) ή τα 762 ευρώ (651 ευρώ καθαρά). Οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και ανακοινώσεις, έπειτα από διαβούλευση με φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προβλέπεται να ληφθούν έως τα τέλη Απριλίου, έτσι ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να ισχύσει από την 1η Μαΐου 2023.

Ξεπάγωμα τριετιών

Πέρα από την ήδη εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο του 2023, η κυβέρνηση εξετάζει το ξεπάγωμα των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Υπενθυμίζεται πως μνημονιακός νόμος του 2012 (ν. 4093/2012) προβλέπει ρητά πως «έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012».
Αυτό σημαίνει πως από το 2012 μέχρι σήμερα (όπου η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από 10%), πάγωσε η αύξηση των μισθών των εργαζομένων ανά τριετία.

Σχετικά Άρθρα