Συναγερμός στους σεισμολόγους για το ρήγμα στα Ψαχνά – Συγκαλείται εκτάκτως η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου

 Συναγερμός στους σεισμολόγους για το ρήγμα στα Ψαχνά – Συγκαλείται εκτάκτως η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου

Ο ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα Ψαχνά Ευβοίας λίγο πριν τις 14:30 το μεσημέρι, προκάλεσε αναστάτωση στους πολίτες, αλλά και συναγερμό στους σεισμολόγους…

Το επίκεντρο του σεισμού στην κεντρική Εύβοια που έγινε αισθητός στην Αθήνα, βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, ενώ είναι κοντά και στην Χαλκίδα.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθ. Ευθύμης Λέκκας, αφού επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, κύριο Χ. Στυλιανίδη συνεκάλεσε την Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες δράσεις.

Νωρίτερα ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρίνισε ότι η εστία του σεισμού δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα. Σημείωσε μάλιστα ότι το ίδιο ρήγμα με αυτό που έδωσε σήμερα τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ είχε ενεργοποιηθεί και το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμώντας ως σημαντικό το μέγεθος αλλά και το γεγονός ότι η νέα εστία βρίσκεται κοντά σε μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα, πρότεινε να συγκληθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κίνδυνου, κάτι που αναμένεται να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

  • «Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός» επισημαίνει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και 6 Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

Αντίθετα, μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

  • Η ισχυρή σεισμική δόνηση στην κεντρική Εύβοια σημειώθηκε στις 14.24. Ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε επίκεντρο 12,6 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά της Χαλκίδας και εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα. 

Στις 14.40 σημειώθηκε και δεύτερος μεγάλος σεισμός μεγέθους 3.7 Ρίχτερ με επίκεντρο 11.4 χμ ΒΒΑ της Χαλκίδας.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.9 στην κλίμακα Ρίχτερ. Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. 

  • Πρόκειται για ένα γνωστό ρήγμα καθώς η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί και το 2003 δίνοντας σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών. 

Να σημειωθεί πως η εστία είναι διαφορετική από αυτή στους Ζάρακες, που εδώ και ένα μήνα δίνει αρκετούς σεισμούς. 

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του σημερινού ρήγματος από τη δραστηριότητα των προηγούμενων ημερών στους Ζάρακες και ζήτησε άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, λόγω της εγγύτητας της εστίας σε μεγάλο αστικό ιστό, όπως είναι η Χαλκίδα. 

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας είπε ότι η δόνηση σημειώθηκε σε μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα.

Όπως δηλώνει και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα ο κ. Κελαϊδίτης δήλωσε: «Ήταν μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση. Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα. Μίλησα και με κατοίκους στο χωρίο Πισσώνας που είναι κοντά στο επίκεντρο αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει περιπολίες ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται».

Σχετικά Άρθρα