Συναγερμός σε σεισμολόγους για τα Ρίχτερ στα Ψαχνά – “Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου”

 Συναγερμός σε σεισμολόγους για τα Ρίχτερ στα Ψαχνά – “Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου”

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας έχει προκαλέσει συναγερμό στους επιστήμονες με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο να παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση και να ζητά την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για νέα εστία, που διαφέρει από εκείνη της Νότιας Εύβοιας η οποία παρουσίασε έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Νέων Στύρων.

«Σεισμός μεγέθους 5,0 στα Ψαχνά Κεντρικής Εύβοιας. Νέα εστία, όχι εκείνη της Νότιας Εύβοιας. Είχε ενεργοποιηθεί και το 2003. Προτείνω άμεση σύγκλιση της Επιτροπής εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

  • «Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός» επισημαίνει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφορικά με τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14:24 το μεσημέρι της Τετάρτης, με επίκεντρο την περιοχή των Ψαχνών, στην Εύβοια και έγινε αισθητός και στην Αττική.

«Είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και 6 Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα, μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

  • Η ισχυρή σεισμική δόνηση στην κεντρική Εύβοια σημειώθηκε στις 14.24. Ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε επίκεντρο 12,6 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά της Χαλκίδας και εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα. 

Στις 14.40 σημειώθηκε και δεύτερος μεγάλος σεισμός μεγέθους 3.7 Ρίχτερ με επίκεντρο 11.4 χμ ΒΒΑ της Χαλκίδας.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.9 στην κλίμακα Ρίχτερ. Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. 

  • Πρόκειται για ένα γνωστό ρήγμα καθώς η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί και το 2003 δίνοντας σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών. 

Να σημειωθεί πως η εστία είναι διαφορετική από αυτή στους Ζάρακες, που εδώ και ένα μήνα δίνει αρκετούς σεισμούς. 

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του σημερινού ρήγματος από τη δραστηριότητα των προηγούμενων ημερών στους Ζάρακες και ζήτησε άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, λόγω της εγγύτητας της εστίας σε μεγάλο αστικό ιστό, όπως είναι η Χαλκίδα. 

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας είπε ότι η δόνηση σημειώθηκε σε μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα.

Σχετικά Άρθρα