Οι ελλείψεις πόρων

 Οι ελλείψεις πόρων

Το 2023-2024 είναι ορόσημο επιβράδυνσης των οικονομιών και ανακατατάξεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η νέες τεχνολογικές καινοτομίες που θα επιφέρει η 4η τεχνολογική επανάσταση θα ταρακουνήσει συθέμελα την ανθρωπότητα.

Η τεχνητή νοημοσύνη, η γενική τεχνητή νοημοσύνη (αλγόριθμοι που  θα αυτό-εκπαιδεύονται), οι νέες τεχνολογίες ανθεκτικών υλικών, η βιοτεχνολογία κυρίως με τις στοχευμένες θεραπείες κατευθείαν στα πάσχοντα σημεία του σώματος, και η τρισδιάστατη εκτύπωση, η οποία θα φέρει επανάσταση στον τρόπο παραγωγής, θα είναι οι κύριοι άξονες καθοριστικών αλλαγών τα επόμενα έτη. Απαιτούνται τεράστια κεφάλαια να επενδυθούν για την ανάπτυξη και την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών.

Απαιτούνται τεράστια κεφάλαια για να επιδοτηθούν οι επενδύσεις  στις ανανεώσιμες πηγές κυρίως στην αιολική και ηλιακή παραγωγή.

Ατσαλάκης Γιώργος
Αναπλ. Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης
  • Χωρίς τις επιδοτήσεις οι επενδύσεις αυτές δεν είναι βιώσιμες καθώς παράγουν το 30-35% της παραγωγικής τους ικανότητας (της εγκατεστημένης ισχύος). Περαιτέρω απαιτούνται τεράστια κεφάλαια για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος, αλλιώς μεγάλο μέρος των  νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα χρεοκοπήσουν.  

Κεφάλαια θα χρειαστούν να αντιμετωπιστούν οι συνέπιες του στασιμοπληθωρισμού και της ύφεσης, όπως η ανεργία, οι μειωμένοι φόροι κλπ, αλλά και άλλες έκτακτες ανάγκες που καθημερινά αντιμετωπίζει το κράτος.

Απαιτούνται τεράστιες δαπάνες και ίσως χρειαστούν ακόμα περισσότερες, για την αμυντική ασφάλεια της χώρας και την δημιουργία δύναμης αποτροπής.

Ο πακτωλός  των χρημάτων που δημιούργησαν τα μηδενικά επιτόκια κάνοντας εύκολο για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τα κράτη να δανείζονται, δεν υπάρχει πλέον.  Ούτε   η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση που ισοδυναμεί με «εκτύπωση χρήματος» μπορεί να υπάρχει πλέον.  Δυστυχώς όλα αυτά τα  χρήματα, τα οποία δεν προερχόταν από την πραγματική παραγωγική διαδικασία, δημιουργήσανε τον πληθωρισμό ζήτησης, που σχεδόν όλη η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει σήμερα. 

Θα υπάρξει έλλειψη χρημάτων για πολλά από τα επόμενα χρόνια με σημαντικές συνέπειες στην συνοχή των κοινωνιών και θα τροφοδοτήσουν την αβεβαιότητα.

  • Επίσης υπάρχει έλλειμα  κατανόησης των αναγκών των πολιτών από τους πολιτικούς οι οποίοι δεν θέλουν να  παραδεχτούν ότι οι οικονομίες πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού το επόμενο έτος, και συνεχίζουν να κατασπαταλούν τα περιορισμένα δημόσια  χρήματα σε αμφιλεγόμενες δαπάνες.

Η αβεβαιότητα και η κοινωνική αστάθεια που θα προκαλέσει η έλλειψη πόρων για να λυθούν βασικά προβλήματα της  κοινωνίας, μπορεί  εύκολα να γίνουν αφορμή να  χαθούν οι δημοκρατικές και οι ατομικές ελευθερίες που με τόσες θυσίες και κόπο δημιούργησαν οι κοινωνίες. Οι δημαγωγοί και λαϊκιστές πολιτικοί περιμένουν αυτές τις ευκαιρίες για να πάρουν την εξουσία.

Οι ευκαιρίες που αναδεικνύονται για τη χώρα μας μέσα το διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον, απαιτούν  να χαραχθούν αλλαγές που πρέπει να κάνουμε για να τις αξιοποιήσουμε. Ευκαιρίες που δημιουργεί η φυσική γεωγραφία της χώρας μας, η οποία την κατατάσσει να παίξει τον ρόλο μιας πύλης της Αφρικής και της Ασίας προς την Ευρώπη και αντίστροφα μια πύλη της Ευρώπης προς την Αφρική, την Ασία και τα Βαλκάνια.

Ευχόμαστε το 2023, παρόλα τις ελλείψεις των πόρων, να πρυτανεύσουν οι συνετές αποφάσεις διακυβέρνησης της χώρας μας και ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των περιορισμών χρηματικών πόρων.

Σχετικά Άρθρα