ΣΥΡΙΖΑ: Σκέψεις για θεματικό διάλογο ενόψει απλής αναλογικής – Επενδύουν σε προεκλογικό “πλεονέκτημα”

 ΣΥΡΙΖΑ: Σκέψεις για θεματικό διάλογο ενόψει απλής αναλογικής – Επενδύουν σε προεκλογικό “πλεονέκτημα”

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει μέχρι την κάλπη στη στρατηγική του ενός αντιπάλου γεγονός που του δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα στον δρόμο την κάλπη.

Τα προεκλογικά περιθώρια ώσμωσης μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων διευρύνονται για μια εκ των πραγμάτων προγραμματική σύγκλιση, η οποία αργά ή γρήγορα θα γίνει πριν τις εκλογές.

Από το Qatargate και έπειτα και με αποκορύφωμα την αποστροφή Ανδρουλάκη περι Δούρειου Ίππου της ΝΔ, όπως χαρακτήρισε την Εύα Καϊλή, το πολιτικό σκηνικό έχει μεταβληθεί θεμελιακά.

  • Αυτό που δεν συντελέστηκε σε βάθος αρκετών μηνών με την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη συνέβη μέσα σε λίγες ημέρες και με εμφατικό τρόπο με τη σύλληψη της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Η εξέλιξη ήταν καταλύτης και πυροδότησε μεταβολές που δύσκολα θα ανατραπούν στην πορεία προς τις κάλπες.

Πλέον δεν είναι μόνο η Χαριλάου Τρικούπη εκείνη που κάνει ένα διμέτωπο αγώνα εναντίον των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, αλλά στο χορό μπήκε και το κυβερνητικό επιτελείο από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομονώθηκε πολιτικά και στοχεύει πλέον απευθείας στη βάση του ΠΑΣΟΚ και δεν το αντιμετωπίζει ως το βολικό συμπλήρωμα για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Από την Κουμουνδούρου διαβάζουν τις επιθέσεις της ΝΔ και της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ ως μια προσπάθεια να ωθήσουν τη Χαριλάου Τρικούπη σε ακινησία γεγονός που μπορεί να το οδηγήσει σε συρρίκνωση.

Ουσιαστικά όμως εκείνος που δεν υποχρεώνεται σε ένα τέτοιο διμέτωπο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πλεονέκτημα είναι εμφανές για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν θέλει να βάλει απέναντί του τον εν δυνάμει κυβερνητικό του εταίρο και από την άλλη πλευρά έχει τώρα μπροστά του όλο το γήπεδο ανοιχτό ώστε να επικεντρωθεί στη πολεμική του έναντι του βασικού αντιπάλου που δεν είναι άλλος από τη Δεξιά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • Η προγραμματική σύγκλιση για την επόμενη ημέρα της απλής αναλογικής όσο δύσκολη κι αν επιχειρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να την εμφανίσει για να κρατήσει ισχυρό το διαπραγματευτικό του χαρτί και το δικό του εκλογικό δίλημμα στους πολίτες, δεν θα είναι πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν τα πρόσωπα που απαρτίζουν την μάδα του πολιτικού σχεδιασμού.

Σε κάθε περίπτωση τα ίδια αυτά πρόσωπα βλέπουν πολλά περιθώρια ακόμη και ώσμωσης των δυο χώρων σε μια πορεία που θα κρατά το ΠΑΣΟΚ σε μια υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας κάτι που είναι και το βασικό επίδικο για την όποια ηγεμονία που επιχειρεί να κρατήσει στο χώρο του Κέντρου.

  • Δεν αποκλείεται πάντως στο προεκλογικό ναρκοπέδιο που ανοίγεται με τη νέα χρονιά να επιχειρηθεί να ανοίξει ένας θεματικός διάλογος με πρόσωπα που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο στην Κουμουνδούρου επικαιροποιούν το κυβερνητικό πρόγραμμα ενώ έγιναν αποδεκτές και οι προτάσεις της task force του πολιτικού σχεδιασμού τα ψηφοδέλτια που είναι σχεδόν έτοιμα να ανακοινωθούν και αυτά με τη μορφή κομματικής εκδήλωσης που θα εκπέμψει και τα αντίστοιχα πολιτικά μηνύματα προς τις άλλες δυνάμεις.

Σχετικά Άρθρα