Τουρκική προκλητικότητα: Ξεπέρασαν τις 11.000 παραβιάσεις το 2022 – Ακόμα και ανήμερα των Χριστουγέννων

 Τουρκική προκλητικότητα: Ξεπέρασαν τις 11.000 παραβιάσεις το 2022 – Ακόμα και ανήμερα των Χριστουγέννων

Χθες ανήμερα Χριστούγεννα και μάλιστα Κυριακή, ημέρα που πολύ σπάνια απογειώνονται Τουρκικά μαχητικά, οι γείτονες με Σχηματισμό τριών F-16 προχώρησαν σε 11 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Κίνηση με την οποία υποδηλώνουν την ξεκάθαρη διάθεση τους να διατηρήσουν την ένταση στο «κόκκινο» ακόμα και κατά τις εορταστικές ημέρες.

Στη λογική των τελευταίων εβδομάδων όπου δείχνουν ταυτόχρονα με την κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής τους να προχωρούν σε ανάλογες προκλήσεις στον αέρα με μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από Ελληνικά νησιά και μαζικές παραβιάσεις από μεγάλο αριθμό μαχητικών. Ενώ συνεχίζουν και τις πολύωρες πτήσεις μη επανδρωμένων UAV τα οποία δεν περιορίζονται πλέον να κινούνται κοντά στις Τουρκικές ακτές αλλά σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν έως την «καρδιά» του Αιγαίου έως τον 25ο Μεσημβρινό και κόβουν στα δύο το Αρχιπέλαγος.

Στο κλείσιμο το 2022 τα στοιχεία δείχνουν ένα πρωτόγνωρο και ταυτόχρονα τρομακτικό ρεκόρ παραβιάσεων του Εθνικού  Εναέριου Χώρου τόσο από τα μαχητικά των γειτόνων όσο και από τα UAV. Ήδη με τις μαζικές παραβιάσεις της προηγούμενης εβδομάδας ξεπέρασαν τις 11.000 αριθμός πέρα από κάθε προηγούμενο. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το 2020, τη χρονιά της μεγάλης κρίσης δηλαδή, όταν Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν μια ανάσα από τη σύρραξη στο Αιγαίο με αφορμή τις έρευνες του Oruc Reis, καταγράφηκαν 4605 παραβιάσεις. Ούτε καν οι μισές σε σχέση με τη φετινή πρωτόγνωρη εικόνα. Ενώ πριν από μια περίπου δεκαετία το 2013 οι παραβιάσεις ήταν μόλις 577 για να φτάσουν το 2019 τις 1783 όταν η Άγκυρα αποκάλυπτε το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Τεράστια συμβολή στην ανέξοδη εκτίναξη των παραβιάσεων αποτελεί τα τελευταία χρόνια η αυξανόμενη χρήση από την Άγκυρα των μη επανδρωμένων UAV Bayraktar και Anka. Πετούν για πολλές ώρες πάνω από το Αιγαίο είτε ανάμεσα είτε ακόμα και πάνω από Ελληνικά νησιά πραγματοποιώντας υπερπτήσεις. Και όταν η Τουρκία επιθυμεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την ένταση απογειώνει και μαχητικά όπως έκανε τις τελευταίες ημέρες στον ίδιο ακριβώς ρόλο. Συνολικά εντός του 2022 πάνω από το Αιγαίο έχουν πετάξει έως σήμερα 2713 Τουρκικά αεροσκάφη είτε μαχητικά F-16 και F-4 , είτε ναυτικής συνεργασίας-κατασκοπευτικά CN-235 και ATR-72, είτε UAV Anka και Βayraktar.

Κάθε φορά που τα Ελληνικά ραντάρ εντοπίζουν ένα άγνωστο ίχνος να παραβιάσει το FIR Αθηνών αλλά και τον Εθνικό Εναέριο χώρο σε απόσταση 10 μιλίων από τις Ελληνικές ακτές η Πολεμική Αεροπορία είναι αναγκασμένη να απογειώνει μαχητικά επιφυλακής προκειμένου να αναγνωρίσουν το άγνωστο ίχνος και αν χρειαστεί να το αναχαιτίσουν σε περίπτωση που πρόκειται για μαχητικό της TuAF το οποίο αρνείται να αποχωρήσει. Με την αναχαίτιση να μετατρέπεται σε εμπλοκή εάν ο Τούρκος ιπτάμενος αποφασίσει να μπει σε εικονική αερομαχία με το Ελληνικό μαχητικό παρά να στρέψει προς Ανατολάς. Οι εμπλοκές το 2022 έχουν  ήδη αγγίξει τις 325 και μόνο το 2020 ήταν περισσότερες αφού έφτασαν τις 423.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το οικονομικό κόστος για την Πολεμική Αεροπορία είναι τεράστιο αφού το κόστος για μια ώρα πτήσης ενός μαχητικού F-16 ή Mirage 2000-5 είναι πλέον άνω των 10.000 ευρώ και όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση αυξάνεται συνεχώς. Χωρίς να υπολογιστεί φυσικά η καταπόνηση του προσωπικού αλλά και το γεγονός ότι τα αεροσκάφη «γράφουν» συνεχώς ώρες πτήσης ακόμα και προκειμένου να αναγνωρίσουν  μη επανδρωμένα UAV.

Σχετικά Άρθρα