Qatargate/Καϊλή: Κανένα επισκεπτήριο τα Χριστούγεννα – Αναμένονται συλλήψεις

 Qatargate/Καϊλή: Κανένα επισκεπτήριο τα Χριστούγεννα – Αναμένονται συλλήψεις

Χριστούγεννα στις φυλακές Χάρεν των Βρυξελλών έκανε η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, η οποία κατηγορείται ότι συμμετείχε στο σκάνδαλο του Qatargate. Η παράταση της κράτησής της για έναν μήνα παραπάνω κρίθηκε την περασμένη Πέμπτη (22/12) από το Δικαστικό Συμβούλιο του Βελγίου, έως ότου δηλαδή εξεταστεί το νέο αίτημα αποφυλάκισης που θα υποβάλλει.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, τα Χριστούγεννα δεν είναι ιδιαίτερα εύθυμα για την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, καθώς είναι αναστατωμένη και σε άσχημη ψυχολογική της κατάσταση. Με τις έρευνες των βελγικών αρχών για τα «πλοκάμια» που είχε απλώσει το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να οδεύουν προς το τέλος της, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η άρνηση του δικαστή να συναινέσει στην αποφυλάκισή της στηρίζεται σε ένα βασικό στοιχεία και πιο συγκεκριμένα στο γεγονός ότι η Εύα Καϊλή είχε τα χρήματα στο σπίτι της χωρίς να ενημερώσει τις αρχές.

Δημοσιογράφος της Corriere Della Serra της ιταλικής εφημερίδας που πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης ανέφερε ότι η Εύα Καϊλή είτε ήταν αθώα ή ένοχη, είτε ήξερε, είτε όχι για την παρουσία των χρημάτων δεν έχει σημασία, καθώς το κύρος και ο θεσμικός της ρόλος ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν της επιτρέπει να έχει 650.000 ευρώ μετρητά στο σπίτι της. «Είναι αδύνατο και αδιανόητο», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Ποιους «έδωσε» στην κατάθεσή της

Στην κατάθεσή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής φέρεται να αναφέρθηκε και στον Ιταλό Ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοτζολίνο, για τον οποίο δούλευε ο σύντροφος, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ότι συμμετείχε στο σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού του Qatargate. Παράλληλα, η κα Καϊλή φέρεται να κατονόμασε και τον Βέλγο Ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, τις Ιταλίδες Μαρία Αρένα και Αλεσάντρα Μορέτι, αλλά και τον Μπράντο Μπενιφέϊ, τον νεότερο εκλεγέντα στην Ευρωβουλή, ότι είχαν ανάλογη συμμετοχή στο σκάνδαλο.

Σύμφωνα, όμως, με βελγικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η στήριξη σε Κατάρ και Μαρόκο από το κύκλωμα δεν είχε μόνο χρηματικό αντάλλαγμα, αλλά και ψηφοθηρικό. Ειδικότερα, στην εκλογική περιφέρεια του Βέλγου Μαρκ Ταραμπέλα μένουν περισσότεροι από 300.000 Μαροκινοί, γεγονός που μεταφραζόταν ότι η στήριξη που του παρείχε το Μαρόκο δεν ήταν μόνο χρηματική, αλλά και εκλογική.

Δε δέχθηκε επίσκεψη στη φυλακή η Καϊλή

Μοναχικά Χριστούγεννα κάνει μέχρι αυτήν την ώρα στις φυλακές του Χάρεν η Εύα Καϊλή, καθώς από την ώρα που άνοιξε το επισκεπτήριο, δηλαδή στις 12:00 το πρωί, δεν την έχει επισκεφθεί κανένας. Άξιο αναφοράς, σύμφωνα με το Open, είναι ότι στις φυλακές έχουν πάει αρκετοί συγγενείς των υπόλοιπων κρατουμένων, ακόμη και βρέφη, προκειμένου να περάσουν λίγες ώρες με τους αγαπημένους τους.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, η Εύα Καϊλή προετοιμάζεται για την απολογία της στις 22 Ιανουαρίου, όταν και θα καταθέσει και νέο αίτημα αποφυλάκισης. Πιο συγκεκριμένα, μαζί με τους δικηγόρους της ετοιμάζει τη νέα της υπερασπιστική γραμμή, όταν και θα τεθούν πάλι ενάντια στη δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με Ευρωπαίους Ευρωβουλευτές προετοιμάζονται για αλλαγή νόμων για τη διαφθορά και την αντιμετώπισή της, ενώ πηγές της εισαγγελίας σημειώνουν ότι θα πραγματοποιηθούν νέες διώξεις και συλλήψεις για τα άτομα που έχουν κατονομαστεί από τις καταθέσεις.

Σχετικά Άρθρα