Γερουλάνος στο libre: Δεν υπάρχουν κόμματα Αγίων – Το ΠΑΣΟΚ έχει διακριτή πορεία την οποία χρειάζεται να αναδείξουμε

 Γερουλάνος στο libre: Δεν υπάρχουν κόμματα Αγίων – Το ΠΑΣΟΚ έχει διακριτή πορεία την οποία χρειάζεται να αναδείξουμε

«Όσο πιο γρήγορα δείξουμε τι πιστεύουμε και αναδείξουμε πόσο διαφορετικοί είμαστε από τα άλλα κόμματα, τόσο το καλύτερο», δηλώνει ο Π. Γερουλάνος, σε συνέντευξή του στο libre και με αφορμή τη διαχείριση υποθέσεων διαφθοράς από τα κόμματα εξουσίας.

Ο κ. Γερουλάνος επισημαίνει ότι «το ΠΑΣΟΚ  είναι ένα κόμμα με διακριτή πορεία την οποία χρειάζεται να αναδείξουμε» και αυτό είναι κάτι για το οποίο αγωνίζεται και ίδιος.

Όσο για τον προσωπικό του στόχο μετά την εκλογή του στη Βουλή δηλώνει:

  • «Πώς θα σπάσουμε το σύστημα εξουσίας που σήμερα συγκεντρώνεται στο Μαξίμου για να δημιουργήσουμε ισχυρές συνέργειες,  μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τα Πανεπιστήμια και άλλους φορείς ώστε να πετύχουμε την πολυπόθητη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και ολοένα και περισσότεροι Ελληνίδες και Έλληνες να μπουν στο «παιχνίδι».   

Συνέντευξη

Στην ελληνική πολιτική σκηνή κυριαρχεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Στις πλείστες των περιπτώσεων δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Το θέμα των υποκλοπών είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτός δεν είναι ένας από τους λόγους που απογοητεύονται  οι πολίτες και αποστρέφονται τις πολιτικές;

Για αυτό παραιτήθηκα όταν έγινε η κλοπή στην Ολυμπία. Θα μπορούσα να τα ρίξω σε αυτούς που είχαν την άμεση ευθύνη αλλά δεν το έκανα διότι η ευθύνη ήταν πρωτίστως πολιτική.

  • Εδώ, έχουμε την υποκλοπή πολιτικού αντιπάλου και ο Πρωθυπουργός ρίχνει όλη την ευθύνη στον ανιψιό του ο οποίος δεν είχε καν πολιτική νομιμοποίηση ώστε να είναι υπεύθυνος. Ο κόσμος αυτά τα βλέπει και γυρίζει την πλάτη στην πολιτική.

Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουμετην κρίση σε ευκαιρία. Να μάθουμε από αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ώστε ποτέ ξανά να μην αφήσουμε στην Ελλάδα εξουσία, ανέλεγκτη. Ακόμα και αν αυτή αφορά τη θέση του Πρωθυπουργού.

  • Τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε θεσμούς που θα διασφαλίζουν ότι κανένας άλλος Πρωθυπουργός δε θα έχει την αλαζονεία να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους και να μη λογοδοτεί.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να λάμψει η αλήθεια ώστε να καταλάβουμε τι πρέπει να διορθώσουμε και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όποιους τους ανήκουν. Πριν ή μετά τις εκλογές.

Η υπόθεση Qatargate πιστεύετε ότι θα επηρεάσει το ποσοστό που λάβει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές; Θα ξυπνήσει αντανακλαστικά;

Μπορεί, αλλά οι πολίτες σήμερα, αντιμετωπίζουν πολλά και δύσκολα προβλήματα όπως η ακρίβεια, τα κόκκινα δάνεια, τα θέματα υγείας και παιδείας, η λειτουργία του κοινωνικού κράτους και περιμένουν να ακούσουν λύσεις, χωρίς να αποκλείουν κανένα κόμμα από αυτή την πολιτική διαδικασία.

Ξέρουν καλά ότι δεν υπάρχουν κόμματα Αγίων και ότι όπου υπάρχει εξουσία ελλοχεύει και το παράνομο χρήμα. 

Η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε κόμμα. Πρόσφατα η ΝΔ, για παράδειγμα, βρέθηκε αντιμέτωπη με δραστηριότητες που αφορούσαν στην αγορά κόκκινων δανείων από το βουλευτή της κ. Πάτση.

Το ζητούμενο είναι πόσο άμεσα μπορεί να αντιδράσει ένας πολιτικός φορέας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αντέδρασε ακαριαία. Και τώρα το ζητούμενο είναι να πάμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ την περασμένη Κυριακή. Όσο πιο γρήγορα δείξουμε τι πιστεύουμε και αναδείξουμε πόσο διαφορετικοί είμαστε από τα άλλα κόμματα, τόσο το καλύτερο.

Υπάρχει ένα εκλογικό παράδοξο. Στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού έλαβαν μέρος περισσότεροι από 270.000 πολίτες, πολλοί περισσότεροι από τη διαδικασία για την ανάδειξη αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει κατά πολύ σε ποσοστά από το ΠΑΣΟΚ. Τελικά τι είναι αυτό που συσπειρώνει τόσους ψηφοφόρους στον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν μπορώ να μιλήσω για κάθε ψηφοφόρο. Αυτό που πιστεύω ότι οδήγησε πολλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να μεταφερθούν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η προοπτική εξουσίας. Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη προσέλευση στις εσωκομματικές εκλογές, στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ, η ερμηνεία είναι απλή.

  • Είμαστε ένα κόμμα με βαθιά δημοκρατική παράδοση και βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Παράδοση αντιπαράθεσης, διαλόγου, εκλογικής διαδικασίας. Ακόμα και στελέχη, με μεγάλη ιστορία στον χώρο, που χαρακτηρίζονται «πρωτοκλασάτα», νιώθουν ότι για να μεγαλώσει το κόμμα πρέπει να λογοδοτούν και να κρίνονται για όλα.

Δε γνωρίζω άλλα κόμματα που να έχουν τέτοια πολιτική παράδοση. Είναι προφανές σε όλους μας, όταν το κόμμα μάς ζητάει να συμμετέχουμε, οφείλουμε να το κάνουμε μαζικά. 

Όταν έγινε γνωστή η εμπλοκή της Εύας Καϊλή σε μια ανάρτησή σας αναφέρατε ότι «το πρόβλημα δεν είναι η Εύα Καϊλή. Το πρόβλημα είναι η ανάγκη να χαράξουμε στιβαρή και σταθερή πορεία, διακριτή από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και να απαιτήσουμε να υπηρετηθεί από όλους μας. Τώρα είναι η ευκαιρία». Πώς μπορεί να γίνει διακριτή αυτή η παρουσία, όταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχουν πάει στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ;  

Διακριτή γίνεται η πορεία ενός κόμματος όταν κάθε πολίτης γνωρίζει τι εκπροσωπεί. Όταν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά από τα άλλα κόμματα και βρίσκει την πορεία αυτή πολιτικά ορθή.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα με διακριτή πορεία την οποία χρειάζεται να αναδείξουμε. Συχνά, μιλάω για την ανάγκη να απελευθερώσουμε Ελληνίδες και Έλληνες από τον εγκλωβισμό που νιώθουν σήμερα.

Πως πρέπει να αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία για να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της χώρας, για να κάνουμε δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Αυτές, είναι ιδέες που βασίζονται στην παράδοση του ΠΑΣΟΚ. Πείτε μου εσείς ποιο κόμμα προωθεί αντίστοιχες ιδέες αποσυγκέντρωσης της εξουσίας; Κανένα που να γνωρίζω, διότι όλα είναι εθισμένα στην εξουσία και στην «καρέκλα».

Πρόσφατα αναλάβατε Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού του κόμματος. Καθώς έχετε κυβερνητική εμπειρία, πως βλέπετε την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας;

Είναι δύσκολο να αλλάξεις πορεία όταν νιώθεις ότι όλα βαίνουν καλώς, αλλά αυτό είναι που πρέπει να κάνει ο τουρισμός στην Ελλάδα. Το 2010, όταν η χώρα βρέθηκε μέσα σε μία πρωτόγνωρη κρίση, καταφέραμε με μεθοδική δουλειά να σπάσουμε το ρεκόρ αφίξεων και να το ξεπερνάμε κάθε χρόνο μέχρι την χρονιά της πανδημίας.

  • Οι λόγοι; Τρεις. Στοχοθεσία, συνεργασία και συνέπεια.

Βάλαμε στόχο να φέρουμε περισσότερους επισκέπτες, μοιράσαμε τη δουλειά σε όσους μπορούσαν να βοηθήσουν. Υπουργείο, ξενοδόχοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, πρεσβείες στο εξωτερικό με τις βίζες. Η ΕΡΤ στήριξε με τη δημιουργία δωρεάν σποτ για την ανάδειξη της χώρας στο εξωτερικό. Η συνεργασία αυτή συνεχίστηκε με την κα Όλγα Κεφαλογιάννη και την κα Έλενα Κουντουρά. Θεωρώ χρήσιμο, να μαθαίνουμε από όσα σωστά έγιναν.

Τώρα είναι ώρα ο τουρισμός να αλλάξει πορεία. Από το «πόσοι θα έρθουν» πρέπει να περάσουμε στο: «πόσα θα αφήσουν, πού και σε ποιον» ώστε να μπορέσουμε να μοιράσουμε τις ροές του τουρισμού σε περισσότερες περιοχές της χώρας, σε περισσότερους μήνες το χρόνο.

Η εκλογή σας στην Α’ Αθηνών τι θα σημαίνει για εσάς;

Η Αθήνα είναι η πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και μεγάλωσα τα παιδιά μου. Είναι η πόλη που αγαπώ και νοιάζομαι. Έθεσα υποψηφιότητα στον Δήμο όμως τώρα έχει έρθει η ώρα για το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μέσα από τη Βουλή θα μπορέσω να προσφέρω ακόμη περισσότερα στην πόλη μου.

  • Με τους συνεργάτες μου, έχουμε κάνει μια συστηματική δουλειά για τις διαθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα στο σύνολό της, για τις παθογένειες που ταλανίζουν τον τόπο και το πως θα δώσουμε λύσεις σε αυτές.

Πώς θα σπάσουμε το σύστημα εξουσίας που σήμερα συγκεντρώνεται στο Μαξίμου για να δημιουργήσουμε ισχυρές συνέργειες,  μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τα Πανεπιστήμια και άλλους φορείς ώστε να πετύχουμε την πολυπόθητη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και ολοένα και περισσότεροι Ελληνίδες και Έλληνες να μπουν στο «παιχνίδι».  

Σχετικά Άρθρα