Ρεπορτάζ libre: Η κατάσταση ανά παιδιατρικό νοσοκομείο – Ράντζα και ταλαιπωρία

 Ρεπορτάζ libre: Η κατάσταση ανά παιδιατρικό νοσοκομείο – Ράντζα και ταλαιπωρία

Τον πανικό που επικρατεί στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, λόγω της μεγάλης έξαρσης των ιώσεων και την απίστευτη ταλαιπωρία των παιδιών που προσέρχονται για εισαγωγή περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, εφιστώντας την προσοχή στις ημέρες των εορτών.

«Όταν η πρωτοβάθμια περίθαλψη ‘κατεβάζει ρολά’, τις νύχτες, τα Σαββατοκύριακα και τις  αργίες, στα εφημερεύοντα Παιδιατρικά Νοσοκομεία η κατάσταση είναι απελπιστική», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει:  «Δεν ξέρεις ποιον να πρωτολυπηθείς; Τα παιδάκια που ταλαιπωρούνται έως και 8 ώρες στην αναμονή να εξετασθούν ή το λιγοστό προσωπικό που τρέχει και δεν φθάνει. Δεν επαρκεί το προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό.

Να ανοίξουν περισσότερα ιατρεία στα εφημερεύοντα Παιδιατρικά Νοσοκομεία. Οι κλίνες νοσηλείας γέμισαν. Νοσηλεύονται παιδάκια σε ράντζα! Αλλά ακόμη και τώρα, τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία και οι Παιδιατρικές Κλινικές Νοσοκομείων συνεχίζουν να φιλοξενούν κακοποιημένα παιδιά (αν και λιγότερα, μάλλον συγκυριακά), με εισαγγελική εντολή.

Γίνεται αναφορά στα ράντζα στην Παιδιατρική Κλινική στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ. Ένας λόγος που ανέπτυξε ράντζα στην Παιδιατρική Κλινική το ΑΤΤΙΚΟΝ είναι επειδή φιλοξενούσε 5 παιδιά με εισαγγελική εντολή. Πριν από 20 ημέρες,  φιλοξενούσε 11 παιδιά με εισαγγελική εντολή, επί μήνες. Πώς να μην αναπτύξει ράντζα…

Στις αργίες των εορτών που έρχονται, θα γίνει ‘κόλαση’ αν δεν ληφθούν μέτρα. Η πρωτοβάθμια θα είναι ‘με κατεβασμένα ρολά’ εκείνες τις ημέρες, θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των παιδιών, άρα και μεγαλύτερη μετάδοση λοιμώξεων», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και δίνει αναλυτικά στοιχεία για κάθε ένα από τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Η κατάσταση ανά Παιδιατρικό Νοσοκομείο

  • Παίδων Αγλαΐα Κυριακού

«Κατά τη χτεσινή εφημερία (της Τρίτη), η κίνηση ήταν ελεγχόμενη, το βράδυ αυξημένη.

Το βράδυ εφημέρευαν δύο παιδιατρικές κλινικές, μία κάθε έξι ώρες. Η μία έχει ήδη δύο παιδάκια σε ράντζα. Η άλλη είναι γεμάτη και υπάρχουν έτοιμα ράντζα να υποδεχθούν τα παιδάκια στις εφημερίες.

Λειτουργούν τρία ιατρεία στην εφημερία για παιδιατρικά περιστατικά. Η αναμονή φθάνει τις 8 ώρες για εξέταση. Εάν υπήρχε προσωπικό, μπορούσαν να λειτουργούν 5 ιατρεία ή και περισσότερα για τα παιδιατρικά περιστατικά, με σαφώς λιγότερη ταλαιπωρία. Σημειώνονται συνεχείς επιθετικές συμπεριφορές γονέων προς το προσωπικό που δεν φταίει σε τίποτα, για την ταλαιπωρία των παιδιών στα επείγοντα. Γίνονται συνεχώς κλήσεις προς την αστυνομία, που επεμβαίνει να ηρεμήσει την κατάσταση. Δεν είμαστε ταχυδακτυλουργοί να εξετάζονται  ταυτόχρονα από τρία ιατρεία 150 παιδιά που είναι στην αναμονή».

  • Παίδων Αγία Σοφία

«Λειτουργούν, συνήθως, 4 παιδιατρικά ιατρεία στην εφημερία. Και εδώ, η ταλαιπωρία των παιδιών στα επείγοντα φθάνει τις 5 ώρες. Ράντζα δεν υπάρχουν, όμως νοσηλεύονται παιδάκια στη διασπορά, δηλαδή σε άλλες κλινικές από την κλινική χρέωσης».

  • Παίδων Πεντέλης

«Είναι γεμάτο. Νοσηλεύει 98 παιδιά σήμερα (Τρίτη). Υπάρχουν αναμονές 2 ώρες στα επείγοντα, πράγμα όχι τόσο συνηθισμένο για το Παίδων Πεντέλης. Εάν είχε κλείσει, όπως επεδίωκαν, η κατάσταση θα ήταν τραγική!

Η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στις ημέρες των γιορτών. Θα επιδεινωθεί η κατάσταση με την πρωτοβάθμια που κλείνει. Η προσοχή όλων πρέπει να στραφεί και στους ηλικιωμένους. Πρέπει να φοράμε όλοι μάσκα! Η μετάδοση γρίπης ή κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Καλούμε τον υπουργό Υγείας να ενισχύσει τα παιδιατρικά νοσοκομεία με προσωπικό και να πάρει μέτρα για την  πρωτοβάθμια περίθαλψη, να μην κλείσει στις γιορτές. Το λιγοστό προσωπικό βρίσκεται στις επάλξεις. Γιορτές, νύχτες, Σαββατοκύριακα, αλλά χρειάζεται βοήθεια».


Σχετικά Άρθρα