“Βόμβα” και από Le Soir για την Καϊλή: Παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα λεφτά

 “Βόμβα” και από Le Soir για την Καϊλή: Παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα λεφτά

Η νέα αποκάλυψη της εφημερίδας Le Soir αναφέρει ότι η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα λεφτά που ήταν στο σπίτι της. Η νέα εξέλιξη έρχεται μερικές μέρες πριν την απολογία Καϊλή, στο προδικαστικό συμβούλιο την Πέμπτη οπότε θα κριθεί αν θα παραμείνει στη φυλακή για το Κατάρ-gate.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βέλγοι αστυνομικοί εντόπισαν αρχικά τον πατέρα της Εύας Καϊλή με 600.000 ευρώ σε μετρητά μέσα σε βαλίτσα έξω από ξενοδοχείο των Βρυξελλών και στη συνέχεια, αφού πλέον έκριναν ότι η Εύα Καϊλή δεν προστατεύεται από την ασυλία των ευρωβουλευτών, πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι της και βρήκαν άλλα 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα, με τη Le Soir, η Εύα Καϊλή παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. «Η κατηγορούμενη παραδέχθηκε ότι έδωσε οδηγίες στον πατέρα της να κρύψει τα λεφτά» αναφέρει, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Μισέλ Κλέζ, που ηγείται των ερευνών για το Qatargate, στο έγγραφο για τη σύλληψη της Εύας Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου.

«Είπε ότι γνώριζε στο παρελθόν την δραστηριότητα του συντρόφου της (σ.σ. του Φραντσέσκου Τζιόρτζι) με τον κ. Παντζέρι και ότι βαλίτσες με μετρητά είχαν περάσει από το διαμέρισμά της» προσθέτει ο Βέλγος εισαγγελέας.

lesoir

Κατά το δημοσίευμα «όταν η αστυνομία έκανε την επιχείρηση σε βάρος του συντρόφου της, η Εύα Καϊλή πανικοβλήθηκε. Εκτός από το να δώσει οδηγίες στον πατέρα της για να κρύψει γρήγορα ένα τμήμα των χρημάτων, η πρώην παρουσιάστρια “προσπάθησε να προειδοποιήσει και τον Παντζέρι και άλλους δύο ευρωβουλευτές για την έρευνα”» χωρίς στο δημοσίευμα που επικαλείται το έγγραφο του εισαγγελέα να αναφέρει ποιοι ήταν αυτοί οι δύο Ευρωβουλευτές.

Η Le Soir αναφέρει, επίσης, ότι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι παραδέχθηκε ενώπιον του εισαγγελέα ότι ήταν μέρος μιας ομάδας που χρησιμοποιήθηκε από το Μαρόκο και το Κατάρ για να επηρεάσει τους Ευρωπαίους.  «Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν» ήταν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται η La Repubblica, τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Τζιόρτζι για να παραδεχθεί τις σε βάρος του κατηγορίες – ξέπλυμα χρήματος, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά. «Αφού κατέρρευσε μπροστά στους αξιωματούχους των Βρυξελλών, ο Τζιόρτζι παραδέχθηκε ότι είχε ενεργήσει παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος» είχε αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

«Νιώθω προσβεβλημένος που έχετε πρόσβαση στα έγγραφα αυτά. Είμαι ο μόνος που ακολουθεί τους κάνονες;» ήταν η αντίδραση του Βέλγου συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλου.

  • Στο δημοσιεύμα αναφέρεται, επίσης, ότι ο Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» της κλίκας που έστησε το Κατάρ-gate «έδωσε επίσης οδηγίες στον Τζιόρτζι σχετικά με τη σύντροφό του» με τη Le Soir να επικαλείται τηλεφωνικές υποκλοπές.

Μετά τη σύλληψή του και τον εντοπισμό στο σπίτι του 600.000 ευρώ σε μετρητά ο Παντζέρι, γράφει η βελγική εφημερίδα, υποχρεώθηκε εν μέρει να παραδεχθεί την εμπλοκή του στο σκάνδαλο που σόκαρε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αρνήθηκε ότι ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα ήταν αποδέκτης των δώρων από το Κατάρ, παραδέχθηκε εν μέρει τα γεγονότα» για τη διαφθορά και τις παρέμβασεις υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, γράφει ο εισαγγελέας Κλεζ στο έγγραφο για τον Παντζέρι.

Ενωμεταξύ στον «χορό» των ερευνών μπαίνει και η Europol η οποία την Δευτέρα ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείοιυ ότι συμμετέχει «για να στηρίξει τις βελγικές έρευνες» σχετικά με το Qatargate. Το προηγούμενο διάστημα οι βελγικές εισαγγελικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι στις έρευνες συμμετέχει και η Eurojust ειδικά στο σκέλος όσων συμβαίνουν στην Ιταλία.

«Αθώα χωρίς αστερίσκους. Από τις 3 κατηγορίες, δωροληψία, εγκληματική οργάνωση και εγκληματική οργάνωση, η κ. Καιλή αντιμετωπίζει μόνο την κατηγορία της δωροληψίας», ανέφερε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ωστόσο η 44χρονη πολιτικός, καλείται να απαντήσει και σε άλλα κρίσιμα ερωτήματα:

  • Γιατί όταν έμαθε ότι υπάρχουν βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της, ειδοποίησε τον πατέρα της και όχι τις Αρχές.
  • Γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να παραδώσει τα χρήματα στον Παντσέρι και όχι στη βελγική αστυνομία.
  • Πώς βρέθηκαν στη βαλίτσα με τα χρήματα τα αντικείμενα που αφορούν τη δίχρονη κόρη της.
  • Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, φέρεται να ελέγχει, υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του Ιταλού Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, ένα ευρύ δίκτυο ευρωβουλευτών, με σκοπό να επηρεάζουν τις ψηφοφορίες, προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «La Repubblica», ο Αντόνιο Παντσέρι, δωροδοκούσε τους ευρωβουλευτές μοιράζοντας λεφτά σε φακέλους που είχαν τυπωμένο τον Άγιο Βασίλη, ενώ, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι βελγικές Αρχές κατέγραψαν ενδιαφέρουσες συνομιλίες στο σπίτι του Παντσέρι στις 10 Οκτωβρίου, όταν τον επισκέφτηκε ο τότε ηγέτης της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι.

Ο Παντσέρι τού παρέδωσε τους φακέλους και φέρεται να του είπε αστειευόμενος: «Μοιάζουμε με τους τύπους από το Ocean’s Eleven».

  • Την ώρα που οι έρευνες προχωρούν σε βάθος, τα νέα στοιχεία προκαλούν προβληματισμό και συζητήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και εκτεταμένες αναλύσεις από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι Αρχές έχουν επικεντρωθεί στις υπόγειες διαδρομές του μαύρου χρήματος και σε αυτό το πλαίσιο περνούν από «κόσκινο» όλες τις αγορές του ζεύγους Τζιόρτζι – Καϊλή. Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera εστιάζει σε ένα οικόπεδο 7 στρεμμάτων στην Πάρο, που το ζευγάρι αγόρασε πριν από λίγους μήνες έναντι 300.000 ευρώ.

  • «Στις 7 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες δηλαδή πριν την επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για το Qatargate, η Eurojust ζήτησε από Ιταλούς εισαγγελείς να διερευνήσουν την αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη Τσερβίνια, για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι αγοράστηκε με χρήματα από δωροδοκία.

»Μια κλασική επιχείρηση ‘ανακύκλωσης’, που θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την επένδυση που έκαναν Καϊλή και Τζιόρτζι, για να χτίσουν μια βίλα στο νησί της Πάρου», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Εντός συνόρων έχει ήδη διαταχθεί έρευνα για την Εύα Καϊλή, με τις εταιρείες της στον κλάδο του real estate να έχουν μπει στο μικροσκόπιο. Ερευνώνται και δύο ΜΚΟ με επικεφαλής την αδερφή της, Μανταλένα, και τις επιδοτήσεις που έλαβε.

Σχετικά Άρθρα