Καϊλή: Άρση ασυλίας (;) για διαχείριση βουλευτικών αποζημιώσεων- Οι ποινές που προβλέπονται

 Καϊλή: Άρση ασυλίας (;) για διαχείριση βουλευτικών αποζημιώσεων- Οι ποινές που προβλέπονται

Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλή στο πλαίσιο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με ζητήματα εξαπάτησης των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αφορούν ποσά της τάξης των 120.000 – 150.000 ευρώ όπως αναφέρει το news247. Βάσει του ποινικού κώδικα της χώρας μας, μια υπεξαίρεση τέτοιου ποσού τιμωρείται με φυλάκιση από 5 έως 15 χρόνια. Η υπόθεση αφορά τη διαχείριση των βουλευτικών αποζημιώσεων, η οποία ωστόσο δεν συνδέεται με το σκάνδαλο Qatargate.

Η άρση ασυλίας αναμένεται να έρθει πιθανότητα στην επόμενη Ολομέλεια της ερχόμενης εβδομάδας, κατά την οποία αναμένεται να εγκριθεί και το ψήφισμα για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα

Οι εικαζόμενες παρατυπίες για τις οποίες ελέγχεται η Εύα Καϊλή αφορούν την παράλειψη διαπιστευμένης κοινοβουλευτικού βοηθού της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς το να είναι παρούσα στον τόπο εργασίας της μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου 2015 και 2 Ιουλίου 2019, ώστε να ασκήσει τα εργασιακά καθήκοντά της.

Αφορούν ακόμη τις αξιώσεις δαπανών και αποζημιώσεων που έλαβε η ίδια για αποστολές που δεν πραγματοποιήθηκαν από τέσσερις βοηθούς της από το 2014 ως το 2020 – σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα – καθώς και την καταβολή μέρους του μισθού/αποστολής ενός βοηθού της που έλαβε η ίδια, κατόπιν αιτήματός της, για το διάστημα 28 Σεπτεμβρίου 2015 έως 2 Ιουλίου 2019.

  • Η Εύα Καϊλή υποστήριξε κατά την ακρόασή της ότι για την πρώτη περίπτωση η βοηθός της εργαζόταν από την Αθήνα λόγω προβλήματος υγείας μέλους της οικογένειάς της και λόγω γραφειοκρατικής δυσκολίας ως προς το να αλλάξει τη σύμβασή της σε σύμβαση τοπικού βοηθού.

Για τις ψευδείς αποστολές που δεν πραγματοποιήθηκαν, υποστήριξε πως ζητήθηκαν οι αποζημιώσεις για να δοθούν ως μπόνους για την παραπάνω βοηθό, για τις επιπλέον ώρες εργασίας που εκτέλεσε η ίδια. Υποστήριξε επίσης πως τα χρήματα που ζήτησε πίσω από βοηθούς της επεστράφησαν σε εκείνους, χωρίς όμως να δώσει πειστικές περαιτέρω εξηγήσεις για το μπρος-πίσω των χρημάτων.

Ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία “χρησιμοποίησε” το σκάνδαλο του Qatargate για να την κατηγορήσει για κακοδιαχείριση ποσών που έχουν να κάνουν με τους βοηθούς της.

Η κ. Καϊλή είχε προσφύγει κατά του αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για άρση της ασυλίας της, σε σχέση με έρευνα για τη διαχείριση των βουλευτικών αποζημιώσεων, μια προσφυγή που τελικά απορρίφθηκε πριν λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και η απόφαση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να το παραπέμψει στην αρμόδια επιτροπή, δεν επηρεάζουν ως έχουν την ασυλία της Εύας Καϊλή. Το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι, μέχρι την έκδοση της τελικής αποφάσεως του Κοινοβουλίου, η κα Καϊλή εξακολουθεί να απολαμβάνει της προστασίας των προνομίων και των ασυλιών που απονέμονται από το δίκαιο της Ένωσης.

  • Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο ιταλικό κανάλι Rete4 που αναδημοσιεύθηκε από το Πρακτορείο ANSA, η κ. Καϊλή επανέλαβε πως στην υπόθεση εξέτασής της για το σκάνδαλο Qatargate “υπήρξαν κατάφωρες παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου”, ενώ υποστήριξε πως θα αποδείξει “την αθωότητά” της. “Θα αποδειχθεί πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τις κατηγορίες που διατυπώνουν εναντίον μου”, είπε.

Η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής σημείωσε ότι “για να με πιέσουν τις πρώτες ημέρες, μου είπαν ότι η κόρη μου θα ανατεθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες, όλα αυτά για να με κάνουν να ομολογήσω κάτι που δεν διέπραξα”. Πρόσθεσε πως “είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοιες παραβιάσεις των δικαιωμάτων στην καρδιά της Ευρώπης”.

Ανέφερε ακόμη πως έχει ζητήσει ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που επιθυμεί να γίνει πριν τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η ευρωβουλεύτρια έχει τονίσει πως θα επισκεφθεί την Ελλάδα αφού κλείσουν οι δικαστικές της υποθέσεις.