Αντιδρά η Ρωσία στο πλαφόν στο φυσικό αέριο – “Απαράδεκτη απόφαση που παραβιάζει την αγορά”

 Αντιδρά η Ρωσία στο πλαφόν στο φυσικό αέριο – “Απαράδεκτη απόφαση που παραβιάζει την αγορά”

Την έντονη αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η απόφαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου με τη Μόσχα να χαρακτηρίζει το μέτρο «απαράδεκτο».

Ειδικότερα, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τη Δευτέρα (19/12) ως «απαράδεκτο» το ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς ενέργειας της ΕΕ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση των τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οποιαδήποτε αναφορά σε «ανώτατο όριο» (στις τιμές) είναι απαράδεκτη», επέμεινε.

Συμφωνία για πλαφόν στα 180 ευρώ

Τα ευρωπαϊκά κράτη κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατων τιμών φυσικού αερίου στα 180 ευρώ, τερματίζοντας μήνες πολιτικής διαμάχης για το αν θα πρέπει να παρέμβουν σε μια ενεργειακή κρίση που κινδύνευσε να οδηγήσει την περιοχή σε ύφεση, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg.

Ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει ακραίες διακυμάνσεις των τιμών, θα ισχύει από τις 15 Φεβρουαρίου. Είναι σημαντικά χαμηλότερος από μια προηγούμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών ενώ το όριο είναι αρκετά χαμηλότερο από μια προηγούμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήταν στα 275 ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εφαρμογή θα ξεκινήσει μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Σχετικά Άρθρα