Προϋπολογισμός στην Υγεία: Σφοδρή σύγκρουση – Πλεύρης: Αυξημένος 439 εκατ. – Ξανθός: Υπηρετεί σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ

 Προϋπολογισμός στην Υγεία: Σφοδρή σύγκρουση – Πλεύρης: Αυξημένος 439 εκατ. – Ξανθός: Υπηρετεί σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Πλεύρη – Ξανθού στη Βουλή, κατά την αναλυτική παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας για το 2023, με τον υπουργό Υγείας να ανακοινώνει αύξηση κατά 439 εκατ. ευρώ των κονδυλίων που θα στηρίξουν τις μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, και τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τον χαρακτηρίζει «προϋπολογισμό εκτός κοινωνικού κλίματος».

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε, στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Θάνος Πλεύρης για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023», ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για το 2023 είναι αυξημένος κατά 439 εκ ευρώ σε σχέση με το 2022, «αποδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην Υγεία».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού Υγείας:

Για το 2023, ο προϋπολογισμός ανέρχεται 4,7 δισ. και με τις δημόσιες επενδύσεις στα 5,2 δισ. έναντι 3,8 δισ. του τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Δηλαδή 1,4 δις περισσότερα χρήματα για την υγεία.

Εάν σε αυτό συμπεριλάβουμε και τα 1,5 δις του Ταμείου Ανάκαμψης που εξασφάλισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διασφαλιστεί άλλος ένας προϋπολογισμός για την Υγεία.

Πρόληψη και Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Βασική στόχευση μας είναι η πρόληψη και η μεταφορά πόρων στην έγκαιρη διάγνωση, με στόχο όχι μόνο η θεραπεία της ασθένειας, αλλά να παραμείνει ο πολίτης υγιής.

·         254 εκ ευρώ με δυνατότητα προσαύξησης 130 εκ παρέχονται σε 5 βασικά προληπτικά προγράμματα, μέσω του προγράμματος Σπύρος Δοξιάδης για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

·         Ήδη, έχουν διενεργηθεί άνω των 60.000 μαστογραφιών και άνω των 4.000 γυναικών έχουν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο.

·         272 εκ ευρώ διατίθενται για την κτηριακή αναβάθμιση και τον εξοπλισμό 157 κέντρων υγείας, αναβαθμίζοντας πλήρως την ΠΦΥ.

·         Ο Προσωπικός Γιατρός μπήκε στη ζωή μας με 4.700.000 εγγεγραμμένους πολίτες 3.400 γιατρούς και 1.000.000 ραντεβού τους δύο πρώτους μήνες.

·         Άρα θωρακίζουμε με πόρους και ανθρώπους την πρόληψη και την ΠΦΥ

·         Παράλληλα, ανασυγκροτούμε τον ΕΟΠΥΥ με την ένταξη ποιοτικών κριτηρίων.

·         Λόγω του αυξημένου claw back στους κλινικοεργαστηριακούς θα υπάρξει νέα αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού κατά 15 εκ. ευρώ. Συνολικά για το 2022 ο προϋπολογισμός θα έχει ενισχυθεί με πάνω απο 75 εκ. ευρώ.

Το Νέο ΕΣΥ

·         380 εκ διατίθενται για την κτηριακή και υλικοτεχνική αναβάθμιση 80 νοσοκομείων, με αλλαγή όλων των ΤΕΠ καιάλλα 55 εκ για τις δομές ψυχικής υγείας

·         Διαμορφώνεται νέος χάρτης υγείας με βάση τις ανάγκες των πολιτών.

·         Καμία δομή δεν κλείνει, όλες αναβαθμίζονται, αλλά αποκτούν τον χαρακτήρα που εξυπηρετεί καλύτερα τις υγειονομικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας

·         Αυξάνουμε τα εισοδήματα των γιατρών κατά 10% με επιπλέον επίδομα σε αναισθησιολόγους, ΤΕΠ κατά 400 ευρώ, ΜΕΘ έως 690 ευρώ και 250 ευρώ για το ΕΚΑΒ

·         Όσοι γίνονται προσωπικοί γιατροί στο δημόσιο έχουν επιπλέον εισόδημα 10.000 το χρόνο και οι ιδιώτες που εντάσσονται φθάνουν άνω των 60.000 ετησίως.

·         Προβαίνουμε σε προσλήψεις 6.000 ατόμων

·         Ανανεώνουμε τις συμβάσεις 12.000 επικουρικού προσωπικού και όσων αντικατέστησαν τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

·         Διενεργούμε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και τη μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ.

·         278 εκ διατίθενται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της Υγείας

·         Παράλληλα, στηρίζουμε την εξωνοσοκομειακή φροντίδα, με έμφαση στην ανακουφιστική και στην κατ’ οίκον περίθαλψη.

Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, τις προσλήψεις και τους πόρους. Η διάθεση όμως γίνεται με αξιολόγηση.

Φαρμακευτική Πολιτική

Κλείνουμε το 2022, έχοντας ολοκληρώσει 920 εκ. κλειστούς προϋπολογισμούς 750 για τον ΕΟΠΥΥ με όφελος 348 εκ. και 170 εκ. για τα νοσοκομεία με περίπου 80 εκ., εντάσσοντας όλες τις νέες θεραπείες και χωρίς να αποχωρήσει κανένα φάρμακο. Οι κλειστοί προϋπολογισμοί επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτω των 80 εκ. χαϊδεύοντας τα κέρδη της βιομηχανίας.

Με μείωση τιμών, διαπραγματεύσεις, κλειστούς προϋπολογισμούς στα ΦΥΚ και έλεγχο της κατανάλωσης μειώνουμε την υπέρβαση προς όφελος του πολίτη.

Η πολιτική μας είναι ολοκληρωμένη στον τομέα της Υγείας. Έμφαση στην πρόληψη και θεσμοθέτηση της ΠΦΥ με κεντρικό άξονα τον προσωπικό γιατρό, αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ, διασφάλιση νέων θεραπειών στο φάρμακο στις καλύτερες τιμές και ανασυγκρότηση του ΕΣΥ. Εξασφαλίζουμε πόρους και επενδύουμε στους ανθρώπους με όραμα για την επόμενη δεκαετία.

Α. Ξανθός: «Η κυβέρνηση δεν κατάλαβε τίποτα από την πανδημία ούτε από τις προτεραιότητες που έχουν αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο»

Κατά τη δική του εισήγηση για τον Προϋπολογισμό του 2023, ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Ξανθός,  αναφέρθηκε σε προϋπολογισμό που υπηρετεί το σχέδιο της συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, στη γενικευμένη αίσθηση της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί  τις επάλληλες κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή, πληθωριστική) που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, φτωχοποιούν τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, πιέζουν τη μεσαία τάξη και διευρύνουν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

«Η Ελλάδα είναι σε συνεχή  απόκλιση από την Ευρωζώνη σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες και, αντίθετα, σε σύγκλιση με τις βαλκανικές  χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι  δείκτες  εισοδηματικής ανισότητας (Gini – S80/S20, αυξάνονται ραγδαία μετά το 2020. Κάποιοι οικονομικοί αναλυτές μιλούν για το «ελληνικό παράδοξο»: να υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης με ταυτόχρονη εισοδηματική κατάρρευση των μικρομεσαίων στρωμάτων, υποχώρηση της κοινωνικής συνοχής και έκρηξη των ανισοτήτων. Κατά τη γνώμη μας δεν πρόκειται για «παράδοξο» αλλά για αναμενόμενο αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής μιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης για αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου και για προνομιακή στήριξη των επιχειρηματικών ελίτ. Είναι το κοινωνικό αποτύπωμα αποφάσεων που δεν αντικατοπτρίζουν  τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά των λίγων και ισχυρών. 

  • Σύμφωνα με το  ECDC, αυτή την περίοδο καταγράφεται σχεδόν τετραπλάσια θνησιμότητα από covid-19 στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε θανάτους τις τελευταίες 14 μέρες. Στη χώρα μας αναλογούν 26,5 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι μόλις 7 θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι απόλυτα συμβατός με την πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και να αγνοήσει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ενδυνάμωση των δημόσιων συστημάτων υγείας. Αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την πλήρη αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών υγείας (πρωτοβάθμιων  και νοσοκομειακών), την επαγγελματική εξουθένωση και απόγνωση του υγειονομικού προσωπικού, που οδηγεί σε διογκούμενο κύμα παραίτησης και φυγής γιατρών από τη χώρα, καθώς και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού (1 στους 4 πολίτες) βιώνει ξανά «υγειονομική φτώχεια», αδυνατώντας να καλύψει βασικές ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο προϋπολογισμός του 2023 έχει για άλλη μια χρονιά τη «σφραγίδα» της περικοπής δαπανών και της πολιτικής επιλογής να συρρικνωθεί και να ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι δαπάνες για την υγεία το 2023 είναι μειωμένες σε σχέση με την εκτίμηση για τις δαπάνες που τελικά θα πραγματοποιηθούν το 2022. Ειδικότερα οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό σε Νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες-ΠΦΥ προϋπολογίζονται σε 3,649 δισ. ευρώ από 3,702 δισ. εκτίμηση για το 2022 (περικοπή 53 εκ. ευρώ). Δεδομένης της πληθωριστικής κρίσης, οι δαπάνες  αυτές είναι πολύ πίσω από το όριο του 2022, με αποτέλεσμα οι δομές του ΕΣΥ θα συνεχίσουν να λειτουργούν και το 2023 σε καθεστώς λιτότητας και αδυναμίας αξιοπρεπούς κάλυψης των υγειονομικών αναγκών της περιόδου και της αυξημένης ζήτησης δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας. Είναι χαρακτηριστική της πλήρους απώλειας ελέγχου της κατάστασης στο αποδιοργανωμένο ΕΣΥ, η πρωτοφανής αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων, που από 300 εκ. ευρώ περίπου που τα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν φτάσει σε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.

Στον ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ της τάξης των 149 εκ. ευρώ για το 2023 και μείωση κατά 107 εκ. ευρώ των λοιπών (πλην φαρμάκου) παροχών προς τους ασφαλισμένους. Αυτό συμβαίνει σε μια συγκυρία που ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να ενισχύσει τη στρατηγική  της καθολικής κάλυψης υγείας και να μειώσει επιβαρύνσεις των πολιτών σε τομείς υψηλής ιδιωτικής δαπάνης (οδοντιατρική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, αποκατάσταση, ειδική αγωγή, ψυχική υγεία κλπ). 

Σχετικά Άρθρα