Guardian για Καϊλή: “Ευρωβουλευτές την αποκαλούσαν εκπρόσωπο Τύπου του Κατάρ”

 Guardian για Καϊλή: “Ευρωβουλευτές την αποκαλούσαν εκπρόσωπο Τύπου του Κατάρ”

Εκπρόσωπο Τύπου του… Κατάρ αποκαλούσαν την Εύα Καϊλή μερικοί συνάδελφοί της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επειδή η στάση της και ο ζήλος της να ασχολείται με τα ζητήματα του καταριανού λόμπι, είχαν κινήσει τις υποψίες τους, αναφέρει ο Guardian.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, «η Εύα Καϊλή ήταν η εκπρόσωπος της Μετσόλα στη Μέση Ανατολή. Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το Κατάρ. Κάποιοι συνάδελφοί της την χαρακτηρίζουν… εκπρόσωπο Τύπου του λόμπι του Κατάρ.

Ένας ευρωβουλευτής μάλιστα θυμάται να πίνει καφέ με την Εύα Καϊλή, η οποία του ζήτησε να τη βοηθήσει να διορθώσουν τη γλώσσα σε ένα κείμενο για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο» αναφέρει χαρακτηριστικά το βρετανικό μέσο.

Μάλιστα, η Εύα Καϊλή ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με ένα κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συντάχθηκε μετά την ψηφοφορία των ευρωβουλευτών για μια καταγγελία κατά του Κατάρ σχετικά με τον θάνατο μεταναστών εργατών στις προετοιμασίες του Μουντιάλ 2022, αποκαλύπτει ευρωβουλευτής στον Guardian.

Στο κείμενο καλούσαν το Κατάρ να προχωρήσει σε έρευνες, με τον ευρωβουλευτή να δηλώνει πως «σκέφτηκα, ότι εντάξει, δεν έχω ιδέα γιατί δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον για το Κατάρ». Άλλωστε, η Εύα Καϊλή είχε αφήσει άφωνους τους συναδέλφους της, όταν χαρακτήρισε τη Ντόχα «πρωτοπόρο στα εργατικά δικαιώματα» και αδιαφορούσε για τις εκθέσεις σχετικά με τους θανάτους μεταναστών εργατών.

Από τη μεριά της, η βουλευτής των Γερμανών Πράσινων και επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την αραβική χερσόνησο, Χάνα Νιούμαν, θυμάται πως η Εύα Καϊλή «είχε μια ισχυρή θέση που ήταν συχνά ίδια με αυτή που θα είχε ο πρέσβης του Κατάρ».

Όπως αναφέρει η Γερμανίδα πολιτικός, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία το 2020, η Καϊλή έγειρε θέμα για μια πριγκίπισσα του Κατάρ σε κάθε συνάντηση – μεταξύ των οποίων και σε μια με εκπροσώπους οργάνωσης που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη.

«Όταν της έδωσαν βήμα, όχι μόνο δεν ρώτησε τίποτα για την Υεμένη, αλλά αναφέρθηκε και πάλι στην πριγκίπισσα από το Κατάρ. Και σκεφτόμουν ότι πρέπει να είναι αφελής ή απλά δεν καταλαβαίνει το νόημα της συνάντησης» δηλώνει η ευρωβουλευτής.

Σχετικά Άρθρα