Politico: Οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να βάλουν στην άκρη το σκάνδαλο με το Κατάρ — Εσθονή πρωθυπουργός: “Δεν είμαστε όλοι το ίδιο…”

 Politico: Οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να βάλουν στην άκρη το σκάνδαλο με το Κατάρ — Εσθονή πρωθυπουργός: “Δεν είμαστε όλοι το ίδιο…”

Για μια φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα είναι το παράπλευρο σόου.

Το σκάνδαλο διαφθοράς έχει πυροδοτήσει το Κοινοβούλιο τη στιγμή που οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώνονται την Πέμπτη για μια από τις τακτικές τους συνόδους κορυφής. Και οι εκρηκτικές αποκαλύψεις -σακούλες με μετρητά, πιθανή επιρροή που αφορούσε το Κατάρ και το Μαρόκο- έχουν αντιστρέψει το σενάριο.

Κανονικά, όταν οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώνονται, παρευρίσκεται ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και σχεδόν κανείς δεν το αντιλαμβάνεται. Η εμφάνιση είναι συνήθως σύντομη. Η συνέντευξη Τύπου με λίγο κόσμο.

Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα θα φτάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρωί της Πέμπτης, ενώ τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να καταγράφουν τις καταγγελίες γύρω από το λαϊκά εκλεγμένο σώμα της ΕΕ. Πρόκειται να ενημερώσει τους 27 εθνικούς ηγέτες της ΕΕ σχετικά με τις ανησυχητικές λεπτομέρειες που προκάλεσαν τη σύλληψη τουλάχιστον ενός ευρωβουλευτή για υποψίες διαφθοράς.

Αλλά για τους περισσότερους ηγέτες της ΕΕ, είναι μια περίπτωση «δεν είναι δικό μου πρόβλημα».

«Πραγματικά αυτό είναι ένα θέμα για το Κοινοβούλιο», είπε ένας αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Περιμένουμε να λάβουμε μια ενημέρωση από το Μέτσολα, αλλά τίποτα περισσότερο».

Το ένστικτο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προσπαθεί και να παρακάμπτει τους ισχυρισμούς για κακοτεχνίες στην καρδιά της ΕΕ θα μπορούσε να είναι αυτοκαταστροφικό — και να δημιουργήσει προβλήματα για την ΕΕ μακροπρόθεσμα.

«Η πιθανή ζημιά στη φήμη εδώ μπορεί να είναι τεράστια», δήλωσε στο POLITICO ο Πέτρος Φασούλας, γενικός γραμματέας της φιλοευρωπαϊκής οργάνωσης European Movement International. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ του ενός ή του άλλου ιδρύματος. Το θέμα είναι ότι μόλις βάλεις τη λέξη διαφθορά δίπλα σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, οι άνθρωποι συνδέουν αυτόματα την ΕΕ με την πράξη της διαφθοράς».

Σε βάθος χρόνου διαφαίνονται οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 — η άσκηση κάθε πέντε χρόνια που είναι το πιο κοντινό πράγμα που έχει η ΕΕ σε εκλογές σε όλο το μπλοκ.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές ήταν παραδοσιακά ένας τόπος για τις αντι-ΕΕ δυνάμεις να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Πράγματι, μερικοί από τους μεγαλύτερους επικριτές της ΕΕ – ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ και η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν   – έχουν τραβήξει την προσοχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν μετακομίσουν στην πατρίδα τους για να διαδώσουν περαιτέρω το ευρωσκεπτικιστικό μήνυμά τους.

Τώρα υπάρχει ο φόβος ότι το σκάνδαλο του Κατάρ, που συγκλόνισε τη Βουλή, μπορεί να δυσφημήσει ακόμη περισσότερο τον θεσμό.

«Αυτό το σκάνδαλο κινδυνεύει να πέσει κατευθείαν στα χέρια αντιευρωπαϊκών, αντιδημοκρατικών δυνάμεων», είπε ο Φασούλας. «Είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ να προχωρήσει σε αυτό, ειδικά υπό το φως των ευρωπαϊκών εκλογών το 2024».

Εκτός από την προγραμματισμένη ενημέρωση του Μετσόλα προς τους ηγέτες της ΕΕ το πρωί της Πέμπτης, καμία περαιτέρω συζήτηση για το σκάνδαλο δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της συγκέντρωσης της Πέμπτης. Ένας διπλωμάτης είπε ότι η απάντηση των ηγετών μπορεί να εξαρτάται από το τι έχει να πει.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν  άλλα θέματα να συζητήσουν.

Έχουν προκύψει βαθιές διαφορές σχετικά με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντιμετωπίσει τα πακέτα αμερικανικών επιδοτήσεων που ανησυχούν ότι δελεάζουν τις επενδύσεις μακριά από την Ευρώπη, οι χώρες εξακολουθούν να μην μπορούν να συμφωνήσουν για το πώς (και αν) θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου και η Ρουμανία και η Βουλγαρία παραμένουν εξοργισμένες διότι δεν επιτρεπόταν να εισέλθουν στη ζώνη ελεύθερων ταξιδιών  εντός Σένγκεν.

Επιπλέον, υπήρξαν προβλήματα της τελευταίας στιγμής σε μια πολυεπίπεδη συμφωνία για την απελευθέρωση βοήθειας 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία και την οριστικοποίηση ενός ελάχιστου συντελεστή εταιρικού φόρου, αφού η Πολωνία μπλόκαρε την πρόταση αργά την Τετάρτη.

Αλλά στην πραγματικότητα, τα  φώτα της δημοσιότητας που ρίχνονται στη σχέση της ΕΕ με το Κατάρ μπορεί να είναι άβολα για πολλές χώρες, ειδικά καθώς έρχονται εκκλήσεις για επανεκτίμηση των προσοδοφόρων αεροπορικών συμφωνιών με τη Ντόχα.

Αρκετά μέλη της ΕΕ έχουν επίσης αυξήσει την εξάρτησή τους από το κράτος του Κόλπου για ενέργεια καθώς προσπαθούν να αποδεσμεύσουν το ρωσικό αέριο. Τις τελευταίες εβδομάδες, γερμανικές εταιρείες έκλεισαν μια 15ετή συμφωνία για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ. Και την Τετάρτη, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι ο ενεργειακός όμιλος MVM θα ξεκινήσει συνομιλίες με την QatarEnergy για την αγορά φυσικού αερίου LNG.

Ερωτηθείς εάν οι ισχυρισμοί για πιθανή διείσδυση μετρητών για επιρροή στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να αναγκάσουν την ΕΕ να επανεκτιμήσει τις εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρέκαμψε την ερώτηση την Τετάρτη.

«Αυτό που πρέπει να επανεξεταστεί είναι ποιες κατηγορίες θα αποδοθούν σε αυτούς που τώρα έρχονται αντιμέτωποι με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκαν και φυσικά αυτό ισχύει και για εκείνους που ήταν από την άλλη πλευρά, δηλαδή αυτούς που δωροδοκήθηκαν», είπε. δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομίας του Σολτς, Robert Habeck, υποστήριξε ρητά το βράδυ της Τρίτης ότι οι αποκαλύψεις που γίνονται δεν πρέπει να αλλάξουν τα σχέδια αγοράς φυσικού αερίου της χώρας του.

«Αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα», είπε ο Χάμπεκ.

Ωστόσο, δεν θέλουν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ να παρακάμψουν το ζήτημα.

Φτάνοντας σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας την Τετάρτη, ο Ιρλανδός ηγέτης Micheál Martin είπε ότι το κοινό ήταν «σοκαρισμένο» με αυτό που συνέβη και ζήτησε τη σύσταση ενός οργάνου σε όλη την ΕΕ για την αστυνόμευση των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου.

«Απαιτείται όλη η ιδέα ενός εποπτικού οργάνου που θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση και την τήρηση της δεοντολογίας», είπε. «Προφανώς, πρέπει να υπάρξει η δέουσα διαδικασία, αλλά παρόλα αυτά, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα στο Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή έχει αυξήσει τις εξουσίες του με τα χρόνια».

Άλλοι ηγέτες επανέλαβαν την άποψη που υποστήριξαν πολλά μέλη του κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα – ότι οι ισχυρισμοί για διαφθορά δεν υποδεικνύουν ένα συστημικό πρόβλημα, μόνο μερικά σάπια μήλα.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας παραδέχτηκε ότι οι αποκαλύψεις ήταν επιζήμιες «όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τους Ευρωπαίους πολιτικούς».

«Πρέπει να επιβεβαιώσω και να πω ότι δεν είμαστε όλοι έτσι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η δημοσιοποίηση αυτών των περιπτώσεων μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή τους στο μέλλον.

Σχετικά Άρθρα