Νέο τοπίο μετά την καταδίκη: Μπορεί ο Ιμάμογλου να ηγηθεί της αντιπολίτευσης και να νικήσει τον Ερντογάν;

 Νέο τοπίο μετά την καταδίκη: Μπορεί ο Ιμάμογλου να ηγηθεί της αντιπολίτευσης και να νικήσει τον Ερντογάν;

Που οδηγείται η Τουρκία, με ποιες συνέπειες για τον ίδιο τον τουρκικό λαό αλλά και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου; Τα ερωτήματα πυκνώνουν μετά τη χτεσινή πρωτοφανή καταδίκη -πρωτοδίκως- του δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης, Ιμάμογλου.

Πολιτική απόφαση: Η απόφαση του επιβάλει ποινή φυλάκισης 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, όπερ σημαίνει ότι εφόσον τελεσιδικήσει θα του στερήσει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος πρόεδρος στις επικείμενες τουρκικές εκλογές. Με τους συνήθεις ρυθμούς αυτό δεν θα γίνει πριν το καλοκαίρι, άρα ο Ιμάμογλου μπορεί να κατέβει στις εκλογές, που θα γίνουν πριν τον Ιούνιο.

Αποκλεισμός; Ωστόσο, όπως έχει φανεί πολλές φορές στο παρελθόν, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επισπεύσει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και η προσφυγή να εκδικαστεί πολύ νωρίτερα. Αυτό είναι ένα ισχυρό ενδεχόμενο, καθώς η χτεσινή απόφαση θεωρείται πολιτική απόφαση -σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metropol, αυτό πιστεύει και το 44,8% των Τούρκων πολιτών.
Προς το παρόν, οι μεγάλοι νικητές της χτεσινής ημέρας ήταν αναμφισβήτητα ο ίδιος ο Ιμάμογλου και η Μεράλ Ακσενέρ του «Καλού Κόμματος», που έσπευσε από την Άγκυρα να βρεθεί στο πλευρό του, μαζί με χιλιάδες υποστηρικτές του (φωτό). Σε νέο συλλαλητήριο, σήμερα, θα παραβρεθεί και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που χτες ήταν στο Βερολίνο.

Το KREPORT παραθέτει δύο άρθρα σχετικά με το πώς μπορεί να διαμορφωθεί η κατάσταση στην Τουρκία.

Βαγγέλης Αρεταίος: Η καταδίκη ενισχύει την υποψηφιότητα Ιμάμογλου

Η καταδίκη Ιμάμογλου δείχνει να λειτουργεί ως καταλύτης στις εξελίξεις στην Τουρκία . Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης λίγες ώρες μετά την καταδικαστική απόφαση έκανε λόγο για πολιτική απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, σε περίπτωση που η δικαιοσύνη ακολουθήσει τους συνήθεις ρυθμούς της (και δεν δεχθεί παρεμβάσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών), θα διατηρήσει τα πολιτικά του δικαιώματα μέχρι το καλοκαίρι ή ακόμα και το φθινόπωρο 2023, ακόμα κι αν χάσει την προσφυγή κατά της απόφασης.

Αυτό το διάστημα είναι υπεραρκετό για τον Ιμάμογλου να καρπωθεί την συσπείρωση που η χθεσινή απόφαση δημιουργεί προς όφελος του, να παραγκωνίσει τον Κιλιτσντάρογλου και να αναδειχτεί αυτός σε κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Η άμεση και πλήρης στήριξη που του παρείχε η Ακσενέρ χθες, θεωρήθηκε ενδεικτική της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί έναντι του  Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος απουσίαζε από την Τουρκία, γιατί ήταν σε επίσκεψη στο Βερολίνο.

Μαζί με τον Ιμάμογλου, η Ακσενέρ θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή ενώ τα άλλα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης της «συμμαχίας των έξι» προβλέπεται ότι, μετά τη χθεσινή απόφαση, θα στηρίξουν χωρίς προβλήματα τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης.

Πολλοί εκτιμούν ότι, τώρα, ο Ιμάμογλου βρίσκεται όχι μόνο στην πιο πλεονεκτική θέση για να είναι ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης αλλά και να κερδίσει, και μάλιστα με άνεση, τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πολλά, πλέον, θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα τα έξι κόμματα θα αποφασίσουν για τον κοινό υποψήφιο. 

Αν ο Ιμάμογλου πάρει το χρίσμα στις επόμενες λίγες βδομάδες, αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα απέναντι στον Ερντογάν αφενός, αφετέρου θα θωρακίσει αποτελεσματικότερα τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης έναντι μιας τελεσίδικα καταδικαστικής απόφασης της δικαιοσύνης.

Στην περίπτωση αυτή ο Ιμάμογλου θα μπορεί να προχωρήσει με άνεση προς τις εκλογές, με συσπειρωμένα τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα μπορεί, επίσης, να υπολογίζει και στην υποστήριξη των Κούρδων.

Γιώργος Καπόπουλος: Η οπλισμένη πολιτοφυλακή και η μεγάλη ανησυχία

Αν δεν είχε την πρόθεση να φθάσει στ’ άκρα ο Ερντογάν, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να καταστήσει ήρωα και σύμβολο της αντίστασης στην αυταρχική εκτροπή τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Ιμάμογλου.

Ο Ερντογάν και ο στενός κύκλος συνεργατών του έχουν διαμορφώσει μια δική τους νομιμότητα και κανονικότητα, με φόντο το γνωστό αφήγημα ότι η Τουρκία απειλείται με περικύκλωση από τους Σταυροφόρους της Δύσης και ότι η αντιπολίτευση αποτελεί την πέμπτη φάλαγγα των απίστων.

Η επικύρωση της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του Ιμάμογλου από το Εφετείο, που μάλλον πρέπει  να θεωρηθεί ως δεδομένη, είναι  το πρώτο βήμα μιας προσπάθειας να διασφαλισθεί με κάθε μέσο η επανεκλογή του Ερντογάν, έστω κι αν πρέπει να εγκαταλειφθούν ακόμη και τα προσχήματα της δημοκρατικής νομιμότητας.

Αν στην πορεία δεν υπάρξει διασφάλιση της επανεκλογής, τότε θα γίνει χρήση του άρθρου  του Συντάγματος που επιτρέπει την αναβολή των εκλογών για ένα χρόνο αρχικά, και για ακόμη ένα, όταν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της χώρας.

Στην καλύτερη περίπτωση, η Τουρκία θα δει να αμφισβητείται η εναλλαγή στην εξουσία και η καχεκτική δημοκρατική της κανονικότητα να αποτιμάται όχι πλέον σε σύγκριση με τη Δύση αλλά με τα καθεστώτα της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Το 1945 ο παντοδύναμος Ινονού, που ως διάδοχος του Κεμάλ κυβερνούσε ως δικτάτορας ενός μονοκομματικού καθεστώτος, επίτρεψε την δημιουργία άλλων κομμάτων και όταν το 1950 έχασε τις εκλογές παραιτήθηκε και έγινε αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Σήμερα ο Ερντογάν, που πριν από είκοσι χρόνια ήλθε στην εξουσία ως  δύναμη εκδημοκρατισμού, σπρώχνει την Τουρκία πίσω στον αυταρχισμό, με την οπλισμένη κομματική πολιτοφυλακή να μην επιτρέπει να αποκλείσουμε το μέχρι πρότινος αδιανόητο σενάριο μιας ένοπλης εσωτερικής σύγκρουσης, που δεν θα θυμίζει τα αναίμακτα πραξικοπήματα των στρατηγών αλλά τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Πηγή: KREPORT

Σχετικά Άρθρα