Υποκλοπές/Qatargate: Γραμμή άμυνας της κυβέρνησης στην “προοδευτική διακυβέρνηση” – Η φράση Ανδρουλάκη που άλλαξε τα δεδομένα

 Υποκλοπές/Qatargate: Γραμμή άμυνας της κυβέρνησης στην “προοδευτική διακυβέρνηση” – Η φράση Ανδρουλάκη που άλλαξε τα δεδομένα

Οι εντός κι εκτός συνόρων εξελίξεις, σχετικά με το Qatargate και το ζήτημα των υποκλοπών  ρίχνουν βαριά σκιά στην συζήτηση επι του νέου κρατικού προυπολογισμού που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται το Σάββατο με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν η «φυγή προς τα εμπρός» από τα σκάνδαλα και το τοξικό κλίμα που δημιουργεί η υπόθεση των υποκλοπών, μεταφέροντας έτσι την πολιτική αντιπαράθεση στο «προνομιακό» – σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη – πεδίο της οικονομίας.

Μέχρι στιγμής ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου κάνει «πολιτική» διαχείριση του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ παράλληλα τηρεί στάση αναμονής για τις «εγχώριες» αποκαλύψεις.

Προοδευτική διακυβέρνηση 

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές και υπο αυτό το πρίσμα προβλέπει ότι το Καταρ Gate δημιουργεί τις βάσεις για την μετεκλογική «προοδευτική διακυβέρνηση» που σχεδιάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, «τώρα έπεσαν οι μάσκες και φάνηκε περίτρανα ότι ο κ. Ανδρουλάκης ενώ τόσο καιρό υποστήριζε πως δήθεν κρατούσε ίσες αποστάσεις από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, επι της ουσίας ακολουθούσε την τακτική του Αλέξη Τσίπρα με μοναδικό σκοπό την ήττα της ΝΔ και την συγκρότηση μιας άλλης δήθεν προοδευτικής κυβέρνησης».

  • Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από την δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚινΑΛ ότι στόχος του είναι «ένα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα. Που θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και να δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή».

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι να βυθίσουν την πολιτική ζωή της χώρας στον βούρκο επειδή δεν τίποτα ουσιαστικό να προσφέρουν για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

  • « ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να αντιπολιτευτούν μεταθέτοντας την πολιτική ατζέντα σε θέματα εκτός της καθημερινότητας των πολιτών και της πρώτης προτεραιότητας για την πατρίδα. Επιδιώκουν την επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές, όταν η πολιτική στην Ελλάδα κινούνταν στο ρυθμό ‘κασετών’» σημειώνουν.

Οι προφάσεις εν αμαρτίας του Ν. Ανδρουλάκη

Το Μέγαρο Μαξίμου εξαπολύει ευθεία επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντας του «απύθμενο θράσος» και «πολιτική υποκρισία». Απαντώντας στα περί «δούρειου ίππου» της Εύας Καιλή από τη ΝΔ, η κυβέρνηση τονίζει ότι «η προσπάθεια ωστόσο του κ. Ανδρουλάκη, όχι μόνο να διαγράψει τις στενές πολιτικές σχέσεις του με την κυρία Καϊλή, αλλά και  να μεταθέσει αλλού ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του αποκαλύπτει πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, κινείται εκτός λογικής, είναι αδιανόητη. Αντιδρά σπασμωδικά και εγκλωβίζεται σε μια κωμικοτραγική απόπειρα μετάθεσης ευθυνών».

Μάλιστα, τονίζουν με νόημα ότι «όσα ισχυρίζεται ο κ. Ανδρουλάκης είναι προφάσεις εν αμαρτίαις» συμπληρώνοντας ότι η Εύα Καϊλή υπήρξε για πολλά χρόνια στενά συνδεδεμένη πολιτικά με τον κ. Ανδρουλάκη, συνεργάζονταν μαζί του ως ευρωβουλευτής από το 2014 και συμπορεύτηκαν στην διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος απέναντι στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

  • « Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να παριστάνει τώρα ούτε τον Πόντιο Πιλάτο, ούτε τον κήνσορα περί πολιτικής ηθικής. Πολύ περισσότερο όταν οι αποκαλύψεις αυτές φέρνουν στη μνήμη όλων μας τις πλέον κακές στιγμές του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν στη φυλακή κορυφαία στελέχη του» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Το Predator και το Pegasus

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται πυρετωδώς για την «μητέρα των μαχών» που θα δοθεί το Σάββατο στην Βουλή με φόντο την ψήφιση του κρατικού προυπολογισμού και κρατούν στάση αναμονής για τυχών αποκαλύψεις που γίνουν εντός της Βουλής από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών.

  • Το Μέγαρο Μαξίμου στήνει «γραμμή άμυνας» απέναντι στις τελευταίες αποκαλύψεις υποστηρίζοντας ότι επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύονταν το λογισμικό  Pegasus και συνεργάζονταν με ανθρώπους που εμπλέκονται με το Predator.

« Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα πουλάει πνεύμα και ηθική, ενώ ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτης, σε πλήρη γνώση του κ. Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα δήλωνε άγνοια, φέρεται να διαπραγματευόταν, στο διάστημα 2016-2019, την αγορά λογισμικών παρακολούθησης, προχωρώντας και σε δοκιμή του Pegasus επί ελληνικών τηλεφώνων. Συνεργάζονταν μάλιστα με πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται και με το Predator» δηλώνουν από την κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019, αποποινικοποίησε την εμπορία, την διάθεση και την κατοχή του.

Σχετικά Άρθρα