Τελευταία (;) μετωπική πριν από τις κάλπες – Πού βρίσκεται η διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ με βάση 44 δημοσκοπήσεις

 Τελευταία (;) μετωπική πριν από τις κάλπες – Πού βρίσκεται η διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ με βάση 44 δημοσκοπήσεις

Η εικόνα της Ελλάδας που ανέκαμψε από τη δεκαετή κρίση, συμμορφώθηκε με τους δημοσιονομικούς κανόνες, ρύθμισε το χρέος και ανέκτησε την εμπιστοσύνη των εταίρων ξεθώριασε μέσα σε λίγους μήνες.

Οι καθυστερημένες έρευνες της Δικαιοσύνης για τις υποκλοπές και το ελληνικό άρωμα στο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στην ΕΕ συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής.

Τα αντανακλαστικά των βελγικών αρχών και ιδιαίτερα η αποτελεσματικότητα του Βέλγου εισαγγελέα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία προκαλεί αναπόφευκτους συνειρμούς για το ελληνικό θεσμικό και παραθεσμικό σύστημα εξουσίας. Το Μητσοτάκης Gate γράφτηκε στο διεθνή Τύπο με μεγάλα γράμματα και ήδη έριξε βαριά σκιά στη χώρα και στην εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης.

  • Τώρα το πλήγμα εκτός από ευρωπαϊκό είναι και ελληνικό με την εμπλοκή της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή να αμαυρώνει την εικόνα της χώρας.

Οι σχέσεις της με τη γαλάζια πτέρυγα και η έντονη δραστηριοποίηση του τόσο του ΕΛΚ όσο όμως και της ίδιας της κυβέρνησης για την προώθησή της στα ευρωπαϊκά φόρα και αξιώματα είναι γνωστές στις Βρυξέλλες και τις άλλες πρωτεύουσες.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με τους ομολόγους του σε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα με τη συμφωνία για το δύσκολο ενεργειακό χειμώνα να μοιάζει αδύνατο να επιτευχθεί και με τη σκιά του Qatar Gate να καθιστά τις όποιες αποφάσεις σε επίπεδο ηγετών ακόμη πιο δύσκολη.

  • Με την Ελλάδα και πάλι στο προσκήνιο και πάλι για αρνητικούς λόγους ο πρωθυπουργός έχει στις βαλίτσες του τις ξαφνικές και συνάμα κινήσεις εντυπωσιασμού της ελληνικής εισαγγελίας για την υπόθεση των υποκλοπών.

Το ερώτημα είναι τώρα αν αυτές αρκούν για να αναστρέψουν τον συνολικό αρνητικό αντίκτυπο για το κράτος δικαίου της χώρας.

Με την επιστροφή του ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης καλείται να αναμετρηθεί και με την ελληνική πραγματικότητα στη συζήτηση του τελευταίου προϋπολογισμού στη θητεία της κυβέρνησης πριν τις κάλπες. Σε αυτό το κλίμα η μάχη του προϋπολογισμού κάθε άλλο παρά ανέφελη αναμένεται.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρίχνονται είναι έτοιμοι όπως δηλώνουν για μια εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση.

Μάλιστα πολλοί από την Κουμουνδούρου και ο ίδιος ο κ Τσίπρας μιλούν για τον τελευταίο προϋπολογισμό αλλά για την τελευταία κοινοβουλευτική αναμέτρηση των πολιτικών στη Βουλή πριν τις κάλπες.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο STAR Κεντρικής Ελλάδας το απόγευμα της Τρίτης δεν απέκλεισε να μην ξανανοίξει ο κ. Μητσοτάκης τη Βουλή.

  • «Το θεωρώ πολύ πιθανό» είπε εκτιμώντας ότι ο αντίπαλός του έχει εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια και ότι δεν έχει τίποτα περισσότερο να κερδίσει παρά μόνο να φρενάρει την κάθετη πτώση των ποσοστών του.

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στη 12η έκδοση των εκλογικών τάσεων τις οποίες και το ίδιο εκτιμά ότι θα είναι και πιθανότατα οι τελευταίες που δημοσιεύει στο μέσο όρο και στην ανάλυση όλων των ευρημάτων από 44 δημοσκοπήσεις από 14 διαφορετικές εταιρείες ρίχνει τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σε ιστορικό χαμηλό όπως σημειώνει.

  • 30,1% συγκεντρώνει η ΝΔ και 25,8% ο ΣΥΡΙΖΑ με την ψαλίδα να κλείνει στις 4,3 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση η μάχη μεταξύ των δυο πολιτικών αρχηγών θα αντιμετωπιστεί και από τους δυο διεκδικητές ως μια προεκλογική σύγκρουση.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως με δεδομένη την μετεκλογική απομόνωση της ΝΔ, καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία περίπτωση να ξεπεραστεί η διαιρετική τομή που χάραξαν οι υποκλοπές σε βάρος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, θα αναδείξει και εκείνος από την πλευρά του το φλέρτ του ηγετικού πυρήνα της ΝΔ με την κα Καϊλή για να επιφέρει ένα ακόμη – μένει να φανεί αν θα είναι και το τελειωτικό – πλήγμα στο πάλαι ποτέ κραταιό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που έφερε τον κ. Μητσοτάκη στην εξουσία το 19.

Εξάλλου το τελευταίο διάστημα μεταξυ των άλλων στοχεύσεων του κ. Τσίπρα ήταν και η ενίσχυση του πρωθυπουργικού του προφίλ στην προσπάθεια να πείσει για την εναλλακτική πρόταση της προοδευτικής κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα