Πρόοδος με το… σταγονόμετρο για τους ευάλωτους δανειολήπτες – Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Σταϊκούρα Τραπεζιτών

 Πρόοδος με το… σταγονόμετρο για τους ευάλωτους δανειολήπτες – Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Σταϊκούρα Τραπεζιτών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στη συνάντηση, οι τραπεζίτες ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχουν πάρει το πράσινο φως από τον SSM για να στηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες που είναι ενήμεροι στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Ωστόσο οι διαβουλεύσεις με τον επόπτη για το πώς θα εφαρμοστεί η πρόταση στήριξης συνεχίζονται.

Πάντως, είναι θέμα χρόνου να γίνουν οι ανακοινώσεις από την πλευρά των τραπεζών για τη στήριξη των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν προτείνει να επιδοτήσουν κατά 50% την αύξηση της μηνιαίας δόσης λόγω της ανόδου των επιτοκίων και να εφαρμόσουν το μέτρο τόσο για υφιστάμενα, όσο και για νέα δάνεια. Η περίμετρος των ευάλωτων που θα λάβουν την επιδότηση εκτιμάται σε 20.000 – 30.000 δανειολήπτες, με δάνεια περί τα 2 δις. ευρώ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί το εύρος των ωφελούμενων.

Στόχος είναι να γίνουν οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες πριν τη ψήφιση του Προϋπολογισμού, πάντα για το θέμα των ευάλωτων, ώστε η επιδότηση να αρχίσει να τρέχει από το νέο έτος. Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι εντός 3μήνου – 4μήνου θα κλείσουν και τα άλλα θέματα που συζητιούνται με τις τράπεζες, όπως το θέμα της μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια και της αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις, η μείωση στις χρεώσεις τραπεζικών συναλλαγών και η επιτάχυνση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητήθηκε, οι τράπεζες θα αναλάβουν από 1-1-2023 τη στήριξη με εισοδηματικά κριτήρια σε έως 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, μέσω επιδότησης του 50% της αύξησης που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων.

  • Τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τη 2η ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με αυτά, το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα