Πλαφόν στο φυσικό αέριο – Νέα αναβολή αποφάσεων – Συμφωνία για τον μηχανισμό απόσυρσης

 Πλαφόν στο φυσικό αέριο – Νέα αναβολή αποφάσεων – Συμφωνία για τον μηχανισμό απόσυρσης

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (15/12) και στο νέο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 19ης Δεκεμβρίου παραπέμπεται το φλέγον θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο καθώς η Σύνοδος της 13ης Δεκεμβρίου δεν οδήγησε αποτέλεσμα για το ύψος του.

Βέβαια, οι υπουργοί των κρατών μελών συμφώνησαν για τον μηχανισμό απόσυρσης, δηλαδή τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα αποσύρεται το ανώτατο όριο τιμών εάν υπάρξει πρόβλημα ενεργειακού εφοδιασμού σε ένα κράτος – μέλος της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας εκφράζοντας την ελληνική πλευρά αλλά και άλλες κράτη – μέλη τόνιζε προσερχόμενος στη Σύνοδο: “Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε”.

“Όλοι πρέπει να δείξουν κάποια ευελιξία και όλοι πρέπει να είναι σε θέση να δεχτούν κάποιους συμβιβασμούς», υπογράμμισε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, με τη Γαλλίδα Ανιές Πανιέρ-Ρουνασέρ να προσθέτει πως οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμών πρέπει να στοχεύει στη “διασφάλιση της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών”.

“Τα δύο βασικά ζητήματα είναι το επίπεδο και το εύρος του ανώτατου ορίου τιμών“, επεσήμανε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι δεν ήταν όλες οι χώρες ανοιχτές στην επίτευξη συμφωνίας με πρωταγωνίστρια την Γερμανία.

Η Ελλάδα μαζί με άλλα κράτη μέλη όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνίαεπιδιώκουν ένα ανώτατο όριο τιμής, που θα προστατεύσει τις οικονομίες τους από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ενώ η Αυστρία, η Γερμανία και η Ολλανδία φοβούνται ότι θα μπορούσε να εκτρέψει τόσο τα αναγκαία φορτία φυσικού αερίου από την Ευρώπη και να διαταράξει τη λειτουργία των αγορών ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα