Νέα συμβιβαστική πρόταση για πλαφόν 200 ευρώ στο φυσικό αέριο- Σκρέκας: Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, ο χρόνος εξαντλήθηκε

 Νέα συμβιβαστική πρόταση για πλαφόν 200 ευρώ στο φυσικό αέριο- Σκρέκας: Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, ο χρόνος εξαντλήθηκε

Νέα συμβιβαστική πρόταση για πλαφόν 200 ευρώ η μεγαβατώρα στην τιμή του φυσικού αερίου που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ (TTF) κατέθεσε χθες βράδυ η τσεχική προεδρία, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται σχετικό έγγραφο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες πίεζαν για να υπάρξει ένα πλαφόν χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόταση των 220 ευρώ της τσεχικής προεδρίας, με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να έχει ταχθεί δημόσια υπέρ μίας ανώτατης τιμής στα 150 – 200 ευρώ.

Και με τη νέα πρόταση εξαιρούνται από το πλαφόν οι αγοραπωλησίες που θα γίνονται εκτός του TTF, αλλά προτείνεται η παρακολούθηση της κατάστασης από τις εποπτικές Αρχές της ΕΕ για να εκτιμηθεί αν υπάρξει στροφή σε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

«Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε στο τραπέζι μία εφικτή πρότασγ, η οποία παρέχει εγγυήσεις σε όλα τα κράτη-μέλη», δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Τσέχος υπουργός Ενέργειας, Γιόζεφ Σικέλα, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. δήλωσε: «Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε».

Σχετικά Άρθρα