Ανατίναξη αεροσκάφους της PanAm το 1988: Υπό κράτηση στις ΗΠΑ ύποπτος για την κατασκευή της βόμβας που σκόρπισε τον θάνατο

 Ανατίναξη αεροσκάφους της PanAm το 1988: Υπό κράτηση στις ΗΠΑ ύποπτος για την κατασκευή της βόμβας που σκόρπισε τον θάνατο

Οι αμερικανικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση τον ύποπτο για την κατασκευή της βόμβας που ανατίναξε το αεροσκάφος της πτήσης 103 της PanAm επάνω από το Λόκερμπι το 1988, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ένας και μοναδικός άνθρωπος καταδικάσθηκε για την επίθεση αυτή: ο Λίβυος Αμπντελμπασέτ Αλί Μοχάμαντ αλ-Μεγκράχι, που πέθανε το 2012 και, μέχρι τέλους, δήλωνε αθώος.

Ο κατηγορούμενος Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ Χαΐρ Αλ-Μαρίμι θα προσαχθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, οι αρχές της Σκωτίας είχαν ανακοινώσει ότι Λίβυος που θεωρείται ύποπτος για την κατασκευή και τον προγραμματισμό της βόμβας που ανατίναξε την πτήση 103 της PanAm επάνω από το Λόκερμπι το 1988 σκοτώνοντας 270 ανθρώπους κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο Λόκερμπι πληροφορήθηκαν ότι ο ύποπτος Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας της Σκωτίας.

Στόχος της επίθεσης ήταν το αεροπλάνο που πραγματοποιούσε την πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη. Το αεροπλάνο ανατινάχθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1988 επάνω από το Λόκερμπι.

Τον Δεκέμβριο 2020, 32 χρόνια μετά την τραγωδία, η αμερικανική δικαιοσύνη είχε ανακοινώσει την απαγγελία κατηγοριών κατά του Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ, πρώην μέλους των υπηρεσιών Πληροφοριών του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος εκείνη την εποχή κρατείτο στην Λιβύη. Θεωρείται ύποπτος για την κατασκευή και τον προγραμματισμό της βόμβας.

Η επίθεση στο Λόκερμπι είναι η φονικότερη που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επίσης η δεύτερη φονικότερη κατά Αμερικανών, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι είχε παραδεχθεί επισήμως την ευθύνη του για την επίθεση του Λόκερμπι το 2003 και είχε καταβάλει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

Η έρευνα ξεκίνησε και πάλι το 2016, όταν η αμερικανική δικαιοσύνης πληροφορήθηκε ότι ο Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ είχε συλληφθεί μετά την ανατροπή του λίβυου δικτάτορα και είχε ομολογήσει την ενοχή του στις υπηρεσίες Πληροφοριών του νέου λιβυκού καθεστώτος το 2012.