Πυροβολισμός 16χρονου: Τι εξετάζουν οι αρχές μετά την κατάθεση του 34χρονου αστυνομικού – Η ένταση συνεχίζεται (vid)

 Πυροβολισμός 16χρονου: Τι εξετάζουν οι αρχές μετά την κατάθεση του 34χρονου αστυνομικού – Η ένταση συνεχίζεται (vid)

Η οργή εξακολουθεί να ξεχειλίζει στους καταυλισμούς των Ρομά για τον πυροβολισμό του 16χρονου απο αστυνομικό της ΔΙΑΣ θεωρώντας ότι πρόκειται για ρατσιστική βία. Την ίδια ώρα ερωτήματα προκαλεί η παντελής και ασυνήθιστη έλλειψη ενημέρωσης από τη Διοίκηση του νοσοκομείου για την κατάσταση υγείας του νεαρού. Η ένταση πάντως συνεχίζεται. Οι Ρομά στον οικισμό Αγία Σοφία, στη δυτική Θεσσαλονίκη έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιές σε λάστιχα, σκουπίδια και ξύλα. Από την πλευρά τους οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν με τη χρήση χημικών να τους αποτρέψουν να στήσουν δεύτερο οδόφραγμα κοντά σε βενζινάδικο. Ακολούθησε πετροπόλεμος ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ακουστήκαν και πυροβολισμοί από καραμπίνες.

Μάλιστα σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δυνάμεις των ΜΑΤ διαβίβασαν προς το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι τα άτομα ενεργούν με όπλα, ενώ έλαβαν εντολή να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Ένταση υπήρξε και στο Ζευγολατιό, οπού νεαροί Ρομα έβαλαν φωτιές κοντά στην Εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, ομάδα 100 περίπου ατόμων έκλεισαν την εθνική Οδό Καλαμάτας – Μεσσήνης, στο ύψος του ποταμού Άρι στο Ασπρόχωμα, ανάβοντας φωτιές στο οδόστρωμα και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Στη Νέα Αλικαρνασό Ηρακλείου, Ρομά πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ρατσισμού, ενώ για λίγη ώρα έκλεισαν και το δρόμο έξω από τον καταυλισμό.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, διαδοχικές επιχειρήσεις έλαβαν χώρα για δεύτερη ημέρα σε όλα τα σημεία που καταγράφονται επεισόδια και ένταση με πρωταγωνιστές Ρομά. Νεόκτιστα Ασπροπύργου, Μενίδι, Μέγαρα, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, βρέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών, που προχώρησαν σε 6 συλλήψεις για απείθεια, κλοπή, ναρκωτικά. Παρουσία δικαστικών λειτουργών, οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε σειρά από έρευνες σε σπίτια, αναζητώντας οπλισμό που ενδεχομένως σχετίζεται με τις ένοπλες επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών.

Συνολικά περισσότεροι από 10 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Τι εξετάζουν οι αρχές μετά την κατάθεση του δράστη

Διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα προέκυψε ως προς την ποινική μεταχείριση του 34χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, στη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια να τον τραυματίσει βαρύτατα στο κεφάλι. Το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης καλείται πλέον εντός πέντε εργάσιμων ημερών να άρει την παραπάνω διαφωνία. Ως τότε, όπως προβλέπει η Ποινική Δικονομία, θα αφεθεί ελεύθερος, αλλά θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός, διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα),.

  • Στην ένορκη κατάθεση του, ο οδηγός της μηχανής στην οποία επέβαινε ο 34χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε περιέγραψε ότι την ώρα των πυροβολισμών βρισκόταν σε σημείο μακριά από το αγροτικό, κοντά στις γραμμές του τρένου επισημαίνοντας: «… με πάρα πολύ χαμηλή ταχύτητα», κινούταν η μηχανή.
  • Οι αρχές εξετάζουν την εν λόγω μαρτυρία, σε αντιπαραβολή με τις αναφορές του Αρχιφύλακα που άνοιξε πυρ, αλλά και σε συνδυασμό με βίντεο από το σημείο, σε μια προσπάθεια να εξακριβώσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ενήργησε ο κατηγορούμενος.

Ο 34χρονος αστυνομικός, με βαθμό αστυφύλακα, απολογήθηκε διά υπομνήματος, ενώ απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις που του έθεσε ο ανακριτής.

Όσον αφορά την υπερασπιστική του γραμμή, όπως έγινε γνωστό, επέμεινε ότι ενήργησε σε καθεστώς νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που -όπως ισχυρίστηκε- διέτρεχαν οι προπορευόμενοι συνάδελφοί του.

Κατά την απολογία του -διαρκείας 50 λεπτών- ο κατηγορούμενος αστυφύλακας κλήθηκε να περιγράψει λεπτό προς λεπτό την καταδίωξη, από τη στιγμή που αυτός και οι τρεις συνάδελφοί του (σε ζεύγη δύο αστυνομικών μοτοσικλετιστών) ενημερώθηκαν από τον υπάλληλο του βενζινάδικου ότι οδηγός έφυγε δίχως να καταβάλει το αντίτιμο για τα καύσιμα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί και η μαρτυρία του υπαλλήλου στο βενζινάδικο:

«Μίλησα και με τον υπεύθυνο και μου είπε άστο μην το κάνεις. Άστο να φύγει, δεν πειράζει τώρα, μη βρούμε το μπελά μας. Απλά εγώ σας το λέω. Σας ενημερώνω. Ας το αφήσουμε». Αυτό είπε στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, ο υπάλληλος του βενζινάδικου στα Διαβατά, από το οποίο έφυγε ο 16χρονος Ρομά χωρίς να πληρώσει.

Πάρα το γεγονός ότι ο υπεύθυνος της επιχείρησης τον προέτρεψε να μην προχωρήσει σε κάποια ενέργεια, εκείνος είχε ήδη ενημερώσει τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα και η καταδίωξη είχε ξεκινήσει. «Εκείνη τη στιγμή, εγώ πιο πολύ μονολογώντας είπα ότι έφυγε χωρίς να με πληρώσει και με άκουσαν κάποιοι αστυνομικοί που είχαν σταματήσει στο βενζινάδικο», είπε χαρακτηριστικά ο υπάλληλος κατά την κατάθεση του.

Σε άλλο σημείο αναφέρει για τον 16χρονο οδηγό: «Από ότι κατάλαβα από την ομιλία του και τη συμπεριφορά του ήταν σίγουρα υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών».

Σχετικά Άρθρα