AP: Συνελήφθη η Καϊλή για την υπόθεση διαφθοράς υπέρ του Κατάρ – Πληροφορίες ότι βρέθηκε με μεγάλο χρηματικό ποσό – Το χρονικό

 AP: Συνελήφθη η Καϊλή για την υπόθεση διαφθοράς υπέρ του Κατάρ – Πληροφορίες ότι βρέθηκε με μεγάλο χρηματικό ποσό – Το χρονικό

Συνελήφθη η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Η σύλληψη σχετίζεται με έρευνα για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκεται το Κατάρ, η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το αρχικό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir

Το πρωί της Παρασκευής και στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από δεκαπέντε έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν προκειμένου να ακουστούν από τους ανακριτές με επικεφαλής τον ανακριτή. Μισέλ Κλεζ, μετέδωσε η Βελγική εφημερίδα Le Soir.

Σε εξέλιξη έρευνες των βελγικών αρχών στο πλαίσιο μεγάλης υπόθεσης για διαφθορά στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκλήθη για ανάκριση, αν και η βελγική εφημερίδα μιλά για σύλληψη παρά τη βουλευτική ασυλία της κ. Καϊλή.

Νωρίτερα το πρωί προσήχθη ο σύντροφός της, ενώ οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στην κατοικία της.

Όπως αναφέρει η Le Soir, μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο FG, πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της κας Eva Kaili. Η τελευταία, 44 ετών, πρώην παρουσιαστής της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών . Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και οδηγήθηκε σε ακρόαση. Πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από την ομοσπονδιακή εισαγγελία. Η Εύα Καϊλή είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους του ευρωπαϊκού ημικυκλίου.

https://twitter.com/LouisColart/status/1601269848834994177

Μεγάλο χρηματικό ποσό

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.grκατά τη σύλληψή της, η Εύα Καϊλή είχε πάνω της μεγάλο χρηματικό ποσό.

Συνελήφθη και ο σύζυγος της – Ποιος είναι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Βελγικής Le Soir, συνελήφθη και ο σύζυγος της, Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος θεωρείται βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση με το σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είναι νυν συνεργάτης της ομάδας S&D, έμπειρος Κοινοβουλευτικός Σύμβουλος στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα είναι δεινός ιστιοπλόος.

Κατάγεται από την Ιταλία και έχει εργαστεί ως βοηθός σε γραφείο Ιταλού Ευρωβουλευτή, στην ίδια ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Με την Εύα Καϊλή διατηρούν σχέση για αρκετά χρόνια, έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης ενώ έχουν αποκτήσει μαζί ένα κοριτσάκι δύο ετών, την Αριάδνη.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε στις Βρυξέλλες, όπου ο 33χρονος εργάζεται ως σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Ευρωβουλευτής και ο Κοινοβουλευτικός Σύμβουλος γνωρίστηκαν στο πλαίσιο της δουλειάς. Μάλιστα, σε παλαιότερη συνέντευξή της για τη γνωριμία της με τον 34χρονο, η Εύα Καϊλή δήλωνε:

“Γνωριστήκαμε στη δουλειά και εκτίμησα το πόσο σοβαρός, έξυπνος και μορφωμένος ήταν. Στη συνέχεια διαπίστωσα πως έχει χρυσή καρδιά και νοιάζεται για τους άλλους αλλά και σέβεται την οικογένεια. Αυτά ήταν μία καλή βάση για όλα”.

Διαγραφή Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Όπως ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ:

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Η δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ που είχε προκαλέσει εντύπωση

«Πρωτοπόρο» στα εργασιακά δικαιώματα είχε χαρακτηρίσει η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή το Κατάρ που φιλοξενεί το μουντιάλ 2022 υιοθετώντας αναφορά του ILO (International Labour Organization). Ήταν μια δήλωση που σχολιάστηκε και είχε προκαλέσει εντύπωση.

Και αυτό γιατί οι συνθήκες εργασίας για τα γήπεδα του Κατάρ έγιναν πρωτοσέλιδο στο διεθνή Τύπο λόγω της σωρείας παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας και των άθλιων συνθηκών εργασίας. Η άλλη οπτική, αυτή της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Εύας Καϊλή ήθελε το Κατάρ να είναι «όαση» για τους εργάτες αφού όπως ανέφερε «O ILO είπε το Κατάρ είναι πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα».

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο η κ. Καϊλή επαίνεσε την αραβική χώρα αναγκάστηκε να καταργήσει την Kafala, μία σύγχρονη μορφή δουλείας και κατηγόρησε σε όσους ασκούν κριτική στο Κατάρ για… μπούλινγκ.

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο» είπε αρχικά.

«Κάνουμε διακρίσεις»

«Κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο, πάλι παίρνουν το φυσικό αέριο τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί» συνεχίζει.

Αναφερόμενη στους θανάτους σημείωσε: «Έχουμε χιλιάδες θανάτους διότι έχουν αποτύχει οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης στην Ευρώπη». «Μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας. Αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για «κήρυγμα» με στόχο τη φτηνή προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας. Τους σεβόμαστε και χωρίς το φυσικό αέριο», ανέφερε.

«Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

Σχετικά Άρθρα