Πλεύρης για επιθέσεις σε γιατρούς και διοικητή του Ιπποκράτειου: “Να αφήσουμε τα νοσοκομεία μας έξω από την τοξικότητα”

 Πλεύρης για επιθέσεις σε γιατρούς και διοικητή του Ιπποκράτειου: “Να αφήσουμε τα νοσοκομεία μας έξω από την τοξικότητα”

Με αφορμή τις επιθέσεις σε γιατρούς και διοικητή του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται ο 16χρονος Ρομά που δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό μετά από καταδίωξη, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε:

 «Η στοχοποίηση διοικητών νοσοκομείων και γιατρών με πράξεις τραμπουκισμού είναι απολύτως καταδικαστέες. Η διοίκηση και οι γιατροί του Ιπποκράτειου νοσοκομείου παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στον 16 χρόνο συμπολίτη μας και ενημερώνουν συνεχώς την οικογένεια του για την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του.

Όσοι δυναμιτίζουν το κλίμα με εμπρηστικές πολιτικές δηλώσεις, προκλητικές συνδικαλιστικές ανακοινώσεις ή διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις στην πραγματικότητα συμβάλουν στη στοχοποίηση της διοίκησης και των γιατρών του νοσοκομείου. Ας αφήσουν έξω τα νοσοκομεία μας από αυτήν την τοξικότητα».

Καταδίωξη – τραυματισμός και αντιδράσεις των Ρομά

Να υπενθυμίσουμε ότι ο 16χρονος, τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου, πήγε σε πρατήριο καυσίμων στην οδό Μοναστηρίου, στη Θεσσαλονίκη, με ένα όχημα τύπου βαν. Ζήτησε από τον υπάλληλο να γεμίσει το ντεπόζιτο. Όμως όταν ήρθε η ώρα να πληρώσει, ο 16χρονος έβαλε μπροστά και εξαφανίστηκε. Ο υπάλληλος του πρατηρίου κάλεσε το «100» και αμέσως ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του οχήματος. Στη διάρκεια της καταδίωξης, ο 16χρονος προσπάθησε να εμβολίσει ένα περιπολικό, όπως υποστηρίζουν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην καταδίωξη. Αναγκάστηκαν έτσι να ανοίξουν πυρ και μια από τις σφαίρες, βρήκε τον 16χρονο στο κεφάλι.

Από την ημέρα του τραυματισμού, τεταμένο παραμένει το κλίμα στις τάξεις των Ρομά που σχεδόν επί καθημερινής βάσης τα τελευταία 24ωρα επιδίδονται σε μπαράζ καταστροφών και επεισοδίων ανά την επικράτεια διαμαρτυρόμενοι με τον τρόπο αυτό για τον βαρύτατο τραυματισμό του 16χρονου από σφαίρα όπλου αστυνομικού.

Ο 16χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με τον ιατροδικαστή που τον εξέτασε να καταλήγει ότι φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνέπεια του τραύματος που του προκάλεσε η σφαίρα που δέχθηκε από το υπηρεσιακό όπλο του κατηγορούμενου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Κατά τα ίδια ευρήματα, διαπιστώθηκε μόνο πύλη εισόδου της σφαίρας.

Οι δηλώσεις της ΟΕΝΓΕ για το ιατρικό ανακοινωθέν

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για το θέμα τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι η διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου οφείλει να εκδώσει ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του 16χρονου Ρομά, που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από όπλο αστυνομικού, κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Αναλυτικά, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν:

«Η έκδοση ιατρικού ανακοινωθέντος σε κάθε περίπτωση είναι ευθύνη του (εκάστοτε) διοικητή του νοσοκομείου. Ευθύνη των γιατρών είναι η ενημέρωση των συγγενών του ασθενούς.

Είναι απαράδεκτη η στάση του διοικητή του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης να μην εκδίδει ανακοινωθέν για την κατάσταση του 16χρονου θύματος δολοφονικής αστυνομικής βίας, εφόσον έχει τη σχετική άδεια από τους συγγενείς του ασθενούς», σημειώνουν οι γιατροί.

Σχετικά Άρθρα