Οι… “αμβλείες” γωνίες Σαμαρά και τα ξεκάθαρα μηνύματα στον Μητσοτάκη – Εκτιμήσεις και ερμηνείες την επομένη της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού

 Οι… “αμβλείες” γωνίες Σαμαρά και τα ξεκάθαρα μηνύματα στον Μητσοτάκη – Εκτιμήσεις και ερμηνείες την επομένη της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού

Ήταν όλοι εκεί απο νωρίς. Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, η οδός Βουκουρεστίου είχε πλυμμυρίσει απο γαλάζια στελέχη και στις 7 όπου αναμένονταν να ξεκινήσει η εκδήλωση για την ίδρυση του Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά, δεν “έπεφτε ούτε καρφίτσα” ακόμα και στους γύρω δρόμους. 

Το κλίμα που επικρατούσε στα γαλάζια πηγαδάκια ήταν άκρως προεκλογικό και εορταστικό. Διότι τα γαλάζια στελέχη θέλησαν να “γιορτάσουν” την κοινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, ύστερα απο πολύ καιρό εκπέμποντας μήνυμα ενότητας της ΝΔ. 

Ο Αντώνης Σαμαράς με την χθεσινή του ομιλία έδωσε δυναμικό παρών στο πολιτικό γίγνεσθαι και παράλληλα έστειλε τρία “απειλητικά” μηνύματα

Μέσα απο το κατάμεστο θέατρο “Παλλάς” με αφορμή τα εγκαίνια του Ιδρύματος Αντ. Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως παραμένει “μάχιμος πολιτικός” κι απο αρκετούς η φράση αυτή ερμηνεύτηκε ως ξεκάθαρο μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου, πως δεν πρόκειται να μείνει μακρυά ή αμέτοχος απο τις πολιτικές κι εσωκομματικές εξελίξεις.

  • “Είμαι παρών με την συνείδησή μου, παρών για τα μεγάλα στοιχήματα της ιστορίας και της Ελλάδας για να τα κερδίσουμε” τόνισε μεταξύ άλλων.

Το πρώτο μήνυμα του Αντ. Σαμαρά, αφορούσε την υπόθεση των υποκλοπών όπου ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε σαφής αποστάσεις απο την κυβερνητική γραμμή. Μάλιστα, έκανε “συστάσεις” για την χρήση του απορρήτου λέγοντας πως “πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε κυρίως την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία”.

  • “Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο” ανέφερε χαραστικά κάνοντας λόγο για “αντιδημοκρατική εκτροπή” αν συνέβη κάτι τέτοιο για να υπογαμμίσει πως “η  παράταξή μας θεμελίωσε τη δημοκρατία και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχτεί”.

Το δεύτερο μήνυμα του Αντ. Σαμαρά αφορούσε την εξωτερική πολιτική.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρώην πρωθυπουργός αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της χώρας και στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν βοήθησε την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και χαρακτήρισε “φαρσοκωμωδία” τη στρατηγική της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση και ειδικά σε ότι αφορά την προσπάθεια για επιβολή υψηλού πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά και στο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο το οποίο θα αγοράζεται εν τέλει μέσω τρίτων χωρών.

Μάλιστα, έκανε λογο μάλιστα για “κενό ηγεσίας” στη Δύση, σημειώνοντας με νόημα “Για να μην διαλυθεί η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συνθήκη επανίδρυσης που θα ανατρέψει τα αδιέξοδα μιας γιγαντιαίας γραφειοκρατίας των Βρυξελλών”. Στο σημείο αυτό έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με αφορμή τις έρευνες για κοιτάσματα, επειδή είχε πει ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται τόσο για τα κοιτάσματα, λέγοντας “Ευτυχώς αυτό το λάθος διορθώθηκε κάπως από τον πρωθυπουργό”.

Το τρίτο μήνυμα Αντ. Σαμαρά αφορούσε την οικονομία.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είπε πως τα επιδόματα είναι καλά σε περιόδους κρίσεων αλλά δεν θα πρέπει να γίνονται εθισμός. Ταυτόχρονα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Αδωνη Γεωργιάδη λέγοντας “Καλό το καλάθι των νοικοκυριών, αλλά ανάπτυξη θα έρθει με επενδύσεις”, προτείνοντας οι νέες παραγωγικές επενδύσεις να μην φορολογούνται για πέντε χρόνια.

Σχετικά Άρθρα