Οργή και διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τον 16χρονο τον οποίο πυροβόλησε αστυνομικός στο κεφάλι για 20 ευρώ

 Οργή και διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τον 16χρονο τον οποίο πυροβόλησε αστυνομικός στο κεφάλι για 20 ευρώ

Το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας με τον πυροβολισμό στο κεφάλι 16χρονου έχει προκαλέσει οργή ενώ πολλά είναι τα ερωτήματα που προκαλεί το πώς έγινε η αιματηρή καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη. Συγγενείς και φίλοι του νεαρού που χαροπαλεύει στην εντατική είναι εξοργισμένοι. Όλα ξεκίνησαν γιατί ο νεαρός δεν πλήρωσε 20 ευρώ καυσίμων σε ένα βενζινάδικο. Ένταση επικράτησε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου συγκεντρώθηκαν φίλοι του 16χρονου.

Συγγενείς και φίλοι του νεαρού πετούσαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, ενώ εκείνοι απαντούν με χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Προς το βράδυ, άναψαν φωτιές και ύψωσαν πανό διαμαρτυρίας, ενώ αποχώρησαν περίπου στις 9 το βράδυ.

Νωρίτερα, δεκάδες εξαγριωμένοι Ρομά συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις (στην οδό Κωνσταντινουπόλεως) εκσφενδονίζοντας μπουκάλια, καρέκλες και όποιο άλλο αντικείμενο έβρισκαν μπροστά τους. Οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων αποχώρησαν για να μην προκαλούν με τη στάση τους.

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή έξι διαδηλωτών. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με μηνύματα όπως «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη» και «πόσο αξίζει μια ζωή;».

Νύχτα έντασης και στα Εξάρχεια, με αφορμή τον πυροβολισμό κατά του 16χρονου αλλά και την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Ομάδα ατόμων έριξε πέτρες και μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες «απάντησαν» με βροχή δακρυγόνων και κρότου λάμψης.

Παράλληλα, κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για όσα έγιναν, επισημαίνοντας την αύξηση των περιστατικών αστυνομικής βίας και κάνοντας λόγο για αστυνομική αυθαιρεσία, βάλλοντας παράλληλα –άμεσα ή έμμεσα– κατά της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ένα βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τον 16χρονο να οδηγεί με ταχύτητα το αυτοκίνητό του. Μόλις έχει φύγει από το πρατήριο υγρών καυσίμων χωρίς να πληρώσει. Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στο σημείο, αρχίζουν να τον καταδιώκουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο 16χρονος πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς και με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων προσπάθησαν αρχικά να τον σταματήσουν.

Μία σφαίρα που τον βρήκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ο αστυνομικός συνελήφθη καθώς ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Ο 16χρονος έφθασε με ασθενοφόρο στις 03:30 τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο και αμέσως υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση που διήρκεσε έως τις 07:30 το πρωί.

Για τέσσερις ώρες οι γιατροί προσπαθούσαν να αφαιρέσουν την σφαίρα που σφηνώθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Ο ανήλικος Ρομά που είναι πατέρας ενός παιδιού ενάμιση ετών, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος, δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, έκανε λόγο για «ευθεία βολή από πίσω κατά του παιδιού», τονίζοντας πως η έρευνα που διεξάγει η αστυνομία για το περιστατικό έρχεται σε αντίθεση με την ανακοίνωσή της, όπου μεταξύ άλλων κατηγορείται ο 16χρονος πως με «συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών», ενώ δεν γίνεται λόγος για τη σφαίρα που τον πέτυχε στο κεφάλι.

Κατά του 16χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ενώ ο αστυνομικός σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, σύμφωνα με το Mega.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαθεσιμότητα του δράστη αστυνομικού

  • Σε συνέχεια της σύλληψης αστυνομικού για περιστατικό τραυματισμού ημεδαπού που έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ανακοινώνεται ότι, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του, ενώ παράλληλα τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Σχετικά Άρθρα