Καστανίδης: Μία “αυτονόητη” απορία για το ν/σ για τις παρακολουθήσεις- “Ποιούς προστατεύουν;”

 Καστανίδης: Μία “αυτονόητη” απορία για το ν/σ για τις παρακολουθήσεις- “Ποιούς προστατεύουν;”

Μια πολύ σωστή επισήμανση έκανε ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης με αφορμή το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ.

Ο πρώην υπουργός αναρωτήθηκε γιατί η αθέμιτη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών από πάροχο τηλεφωνικής υπηρεσίας ή από κάποιον που διενεργεί ιδιωτικές έρευνες τιμωρείται έως 10 χρόνια κάθειρξη και το ίδιο αδίκημα από υπάλληλου της ΕΥΠ ή της ΕΛΑΣ αποτελεί …πλημμέλημα!

Ο Χάρης Καστανίδης, αφήνει να εννοηθεί ότι πίσω από τη ρύθμιση αυτή υποκρύπτεται ότι οι υποκλοπές από τις υπηρεσίες ασφαλείας θα συνεχιστούν και ως εκ τούτου οι υπάλληλοι θα πρέπει να πέφτουν στα μαλακά!

Συγκεκριμένα είπε:

«Στο νομοσχέδιο για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών η Κυβέρνηση εισηγείται το εξής αξιοπερίεργο και πρωτοφανές.

Αν η αθέμιτη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών γίνεται από πάροχο υπηρεσιών τηλεφωνίας, εργαζόμενο, μέλος της διοίκησής του ή συνεργάτη του, όπως και από κάποιον που ενεργεί ιδιωτικές έρευνες, ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή.

Αν η αθέμιτη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών γίνεται από κάποιον που ανήκει στο προσωπικό δημόσιας υπηρεσίας (παραδείγματος χάριν ΕΥΠ), οργανισμού ή επιχείρησης του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ασχολείται με ταχυδρομικές ή τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, τότε ο δράστης τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από δύο έως πέντε έτη, διότι τελεί πλημμέλημα!

Με απλά λόγια, αν ένας υπάλληλος της ΕΥΠ ή της ΕΛΑΣ παραβιάσει αθέμιτα το απόρρητο των επικοινωνιών του Προέδρου της Βουλής ή ενός αρχηγού της Αντιπολίτευσης ή ενός πολίτη διαπράττει απλώς πλημμέλημα, ενώ στην ίδια περίπτωση, ένας υπάλληλος παρόχου υπηρεσιών τηλεφωνίας ή ιδιώτης διαπράττει κακούργημα!

Ποιους θέλουν να προστατεύσουν;».

Σχετικά Άρθρα