Παναγιωτόπουλος στο Action24: “Δεν φοβόμαστε” – “Η χώρα εξοπλίζεται με 6 νέα Rafale”

 Παναγιωτόπουλος στο Action24: “Δεν φοβόμαστε” – “Η χώρα εξοπλίζεται με 6 νέα Rafale”

Την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με έξι νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale προανήγγειλε τη Δευτέρα στο Action24 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Η δεύτερη εξάδα των Rafale είναι σε διαδικασία παράδοσης και περιμένουμε ακόμη ένα έως τις αρχές του έτους και μέχρι τον Γενάρη θα έχουμε 12», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Action24, με τον Γιώργο Κακούση και την Άννα Λιβαθηνού.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και τη στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε:

«Οι προκλήσεις Ερντογάν έχουν ξεκινήσει καιρό και αυτό είναι προκλητική απειλητική ρητορική στο πεδίο βλέπουμε λιγότερα, δεν βλέπουμε κάποια ανάφλεξη. Αλλά για να μην γίνει αυτό, πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις, η πατρίδα να διατηρεί την αποτρεπτική της ισχύ. Την αποτρεπτική ισχύ της πατρίδας, τη δημιουργία της πεποίθησης δηλαδή σε οποιονδήποτε Ερντογάν ότι το κόστος ανάληψης σε οποιαδήποτε ενέργεια είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος, τη δημιουργούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Και ισχυρές – αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις θεωρώ πως σημαίνει ΕΔ που εξοπλίζονται, που αναβαθμίζουν τα συστήματά τους, να συντηρούν και διατηρούν τα υφιστάμενα και να οικοδομούν σχέσεις με εταίρους στο ΝΑΤΟ, ΕΕ, στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό έχει συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια».

Για τη φράση του Ερντογάν «θα έρθουμε ένα βράδυ»: Απαράδεκτο ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ να απειλεί κάποιον άλλον με στρατιωτική δράση

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε και τη φράση – επωδό του κ. Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, ότι «θα έρθουμε ένα βράδυ»

«Έχω εξηγήσει χωρίς περιστροφές πως κάνουμε τη δουλειά μας και ότι η ρητορική αυτή κάνει πολύ κακό στις σχέσεις μας. Αν υπάρχει ένα περιθώριο, θα πρέπει η Τουρκία να σταματήσει να επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά. Και από εκεί και πέρα μπορούν να γίνουν μικρά βήματα. Όταν μια χώρα απειλεί ευθέως μια άλλη τότε δεν υπάρχει περιθώριο. Και αυτό αν θέλετε μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχει πάρει σοβαρή διάσταση. Είναι απαράδεκτο ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ να απειλεί κάποιον άλλον με στρατιωτική δράση. Δεν δέχονται και οι εταίροι στο ΝΑΤΟ, όλοι έχουν πει ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία. γιατί σε περίπτωση μιας κρίσης καλό είναι να υπάρχει προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Για την πρόσκληση Ακάρ

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, να επισκεφθεί την Άγκυρα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε:

«Υπάρχει μια ανοιχτή πρόσκληση αλλά δεν αισθάνομαι βολικά για μια επίσκεψη κοινωνικής φύσεως, να ανταλλάξουμε μάλλον, να πάω εγώ να ρθει αυτός. Μου είπε έλα στην Άγκυρα με την σύζυγο ή να έρθω εγώ στην Ελλάδα κάπου να τα πούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κλίμα. Απάντησα με πολύ σαφήνεια πως όταν υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όταν υπάρχουν απειλές ευθείες δεν ωφελεί μια κοινωνική περίσταση. Από εκεί και πέρα θεωρώ πρέπει να εκτιμάμε τα δεδομένα, ενδεχομένως να κάνουμε και την κίνηση, αρκεί αυτό το μικροκλίμα βελτιωθεί. Να έχουμε και απόδοση, πάω σ’ ένα άλλο θέμα να υπάρξουν τα ΜΟΕ. Δεν μπορεί ένας συνταγματάρχης να συναντά τον ομόλογο του για την ανταλλαγή π.χ. της μπάντας αλλά να υπάρχει αυτό το κλίμα να σταματήσει αυτή η κατάσταση με τις απειλές και να πάμε παρακάτω. Πρέπει να οικοδομήσουν οι προϋποθέσεις για να πιάσουν και τόπο . Αν υπάρχουν την ίδια ώρα μιας συνάντησης υπερπτήσεις όπως έχει γίνει στο παρελθόν, ποιο το όφελος;», διερωτήθηκε ο ίδιος.

Για την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και τις παραβιάσεις

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εφόσον δεχτούμε πως η Τουρκιά έχει μια συνολική αναθεωρητική στάση δεν υπάρχει αμφιβολία πως και μετά τις εκλογές θα έχει την ίδια στάση, δεν θ αλλάξουν πολύ τα πράγματα. Αυτό είναι ο αναθεωρητισμός status quo, να αμφισβητώ εδάφη, να αμφισβητώ την κυριαρχία, θεωρώ ότι η συνολική πολιτική της Τουρκίας δεν θ’ αλλάξει εφόσον διέπετε από τον αναθεωρητισμό. Όσοι έχουν αναθεωρητικές σκέψεις στο μυαλό τους θα βρεθούν απέναντι σ’ ένα αρραγές μέτωπο εγώ προσωπικά η στρατιωτική ηγεσία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η χώρα δεν πρέπει να φοβόμαστε. Το ατύχημα είναι ένας αστάθμητος παράγοντας. Το ατύχημα πολλές φορές ενθαρρύνεται από εμπρηστικές ρητορικές, από κινητοποιήσεις όπως εκείνη του καλοκαιριού του 2020 στην θάλασσα. Μπορούσε να γίνει π.χ. το 2020 που ήταν ο στόλος ο ένας απέναντι στον άλλον τόσο καιρό. Υπάρχουν νεύρα κόπωση κούραση», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις κλιμακούμενες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, δήλωσε πως «έχουμε σταματήσει να τις μετράμε (παραβιάσεις). Δεν το λέω έτσι, τις μετράμε για να έχουμε στατιστική. Πόσες φορές έχουμε παραβίαση ή πολύ χειρότερα θέμα υπερπτήσεων, βεβαίως τις κοιτάμε αλλά όσες φορές και να χρειαστεί θα είμαστε εκεί και θ’ αναχαιτίζουμε».

Για τις κορβέτες

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πολεμικό ναυτικό ήδη αξιολογεί τις τελικές προτάσεις των δυο φιναλίστ για τις νέες κορβέτες.

«Αυτό που θα μετρήσει είναι η χρηματοδότηση αυτής της αγοράς, όποιος δώσει το καλύτερο πακέτο με βάθος χρόνου ώστε να το εντάξουμε στον προϋπολογισμό», είπε χαρακτηριστικά.

«Ας αφήσουμε να αξιολογηθούν οι προτάσεις πρώτα και η δεύτερη παράμετρος είναι η ναυπήγηση στα ελληνικά ναυπηγεία. Οι Γάλλοι έχουν συνεργαστεί με τον Σκαραμαγκά και οι Ιταλοί με την Ελευσίνα που είχαμε τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει λυθεί. Και οι δυο εταιρείες έχουν κάνει εκτεταμένες συζητήσεις με τον επενδυτή των ναυπηγείων, εφόσον αυτός κάνει κάποιες επενδύσεις που είναι απαραίτητες. Δεν θα είναι το πρώτο καράβι, η πρώτη κορβέτα στην Ελλάδα, από την δεύτερη και μετά θα έχουμε συμμετοχή των Ελληνικών ναυπηγείων που θα είναι η ανάσταση των Ελληνικών ναυπηγείων. Και οι δυο παρέχουν ναυπήγηση – προτείνουν σε ελληνικό ναυπηγείο. Θεωρούμε πως μέσα στο έτος θα πάρουμε την απόφαση, είμαστε στην τελική ευθεία. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει συνθέσει καιρό την πρόταση του και είχαμε πάρει το τελικό ok του πρωθυπουργού», συνέχισε ο υπουργός.

Για το ενδεχόμενο παραχώρησης του συστήματος S-300 στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ότι “δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής επίσημη πρόταση” ενώ προσέθεσε ότι “οι Ουκρανοί βέβαια ρώτησαν. Είχα την ευκαιρία να το ακούσω με τα αυτιά μου – από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ζελένσκι – και να απαντήσω όταν πριν από ένα μήνα περίπου συνόδευσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην επίσκεψή της στο Κίεβο κι είχαμε συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά”. “Η απάντησή μου ήταν και εξακολουθεί να είναι, για λογαριασμό της κυβέρνησης βέβαια, του πρωθυπουργού, σταθερή και απαράλλαχτη” ανέφερε και συμπλήρωσε: “Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη κάποιων οπλικών συστημάτων για συγκεκριμένους λόγους, επειδή αντιμετωπίζει μια απειλή. Δεν θα κάνουμε τίποτα λοιπόν, δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε το παραμικρό που θα έφερε οποιοδήποτε ρήγμα, οποιοδήποτε μικρό κενό στην αμυντική μας διάταξη έναντι αυτής της απειλής”.

“Σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνουμε τίποτα ώστε να αποδυναμωθεί μέσα από αυτό η αμυντική μας διάταξη για συγκεκριμένους λόγους” είπε και συνέχισε:

Καμία αλλαγή στην αμυντική μας διάταξη. Όλα αυτά τα συστήματα από όπου και αν προέρχονται, είναι εκεί για συγκεκριμένους λόγους για να εξυπηρετήσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες. Σε αυτήν τη λογική λοιπόν είμαστε και παραμένουμε”.

Για την υπόθεση των υποκλοπών, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τόνισε ότι “όταν κάθε Κυριακή βλέπει το φως της δημοσιότητας μια λίστα με ακόμα περισσότερους, από μία εφημερίδα που δεν φημίζεται για την αντικειμενικότητά της, τότε αυτό προσλαμβάνει έτσι τη διάσταση μιας πληροφορίας που δεν είναι απαραίτητο να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και πάει να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις”.

“Είναι μία δυσάρεστη υπόθεση, καλό θα ήταν να μην είχε συμβεί, από κει και πέρα όμως νομίζω ο τρόπος που βλέπει το φως της δημοσιότητας δεν με πείθει κι επιφυλάσσομαι μήπως βρεθώ κι εγώ σε κάποια άλλη λίστα προσεχώς” είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Για την αύξηση της θητείας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι “δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αυτή η κουβέντα” καθώς γίνεται αποτίμηση “του κατά πόσον απέδωσε αυτή η στοχευμένη μείωση της θητείας που αποφασίσαμε πέρυσι μόνο” ενώ για την αύξηση στα πλεύσιμα του Στόλου, είπε ότι αποτελεί “εξαγγελία του πρωθυπουργού και θα χορηγηθεί”.

Σχετικά Άρθρα