Η θύελλα μαίνεται – Μιλούν στο libre οι πρωταγωνιστές της υγείας – Εκτιμήσεις για το μέλλον του ΕΣΥ

 Η θύελλα μαίνεται – Μιλούν στο libre οι πρωταγωνιστές της υγείας – Εκτιμήσεις για το μέλλον του ΕΣΥ

Οι σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αλλαγές στην καρδιά του δημόσιου συστήματος υγείας και τη μετατροπή του σταδιακά σε περίθαλψη με ιδιωτικά χαρακτηριστικά εξακολουθούν να μαίνονται, παρά το γεγονός πως το νομοθέτημα ψηφίστηκε και έγινε πλέον νόμος του κράτους.

Η εφαρμογή του στην πράξη πάντως δεν αναμένεται εύκολη υπόθεση καθώς όλοι οι πρωταγωνιστές της υγείας με τους οποίους μίλησε το libre, τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εξακολουθούν να εκφράζουν σοβαρές αντιδράσεις και αντιρρήσεις επί των βασικών διατάξεων.

Νοσοκομειακοί γιατροί, ιδιώτες και συνδικαλιστές, κάνουν λόγο για τις «επιπλέον ανισότητες» που φέρνει ο νέος νόμος.

Επίμαχο είναι για άλλη μια φορά το κατά πόσο η υγεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα πως τα νέα μέτρα είναι υπέρ της ενίσχυσης και λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ιδρύθηκε το 1983 και με όλα του τα προβλήματα, παρέμεινε στήριγμα και για τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Μιλούν στο libre οι Γ. Πατούλης, Μ. Γιαννάκος, Π. Παπανικολάου, Κ. Κρητικός, Μαρία Καραμπέλη.

«Σε βάρος όλων οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών»

Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Διεκδικούμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα της οικονομικής τους δυνατότητας. Για το λόγο αυτό είμαστε αντίθετοι στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα, χωρίς να προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους Φορείς που αποτελεί αναγκαία συνθήκη, για κάθε επιχειρούμενη μεταρρύθμιση.

Παρά το γεγονός ότι ο νέος νόμος περιλαμβάνει κάποιες ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να είναι στη σωστή κατεύθυνση, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών ιατρών θα αποβεί εις βάρος, τόσο του γιατρού όσο και των ασθενών και της Δημόσιας υγείας.

  • Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και όχι να αποδυναμωθεί περαιτέρω, με την υπερεργασία των σκληρά εργαζόμενων και κακώς αμειβόμενων ιατρών του. Ενα τέτοιο σύστημα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αποκλειστικά σε περιοχές και ειδικότητες (π. χ αναισθησιολογία) που είναι άγονες προκειμένου να καλυφθούν.

 Ζητούμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των μισθών στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ο γιατρός θα πρέπει να αμείβεται επαρκώς, για να μπορεί να επιβιώσει και να ασκεί το εκπαιδευτικό του έργο. Μόνο μια τέτοια πολιτική θα κρατήσει τους Έλληνες γιατρούς στη χώρα μας και θα σταματήσει την μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογος με τους Φορείς, με στόχο τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας, σε νέες βάσεις».

«Νέος νόμος για την υγεία – Βαρύ πλήγμα στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της»

 Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Στη διάρκεια της πανδημίας απεδείχθη με το πιο τραγικό τρόπο ο ανεκτίμητος και αναντικατάστατος  ρόλος του δημόσιου τομέα υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας έμεινε αμόλυντος από κορονοϊό,  δεν έβαλε πλάτη στη πανδημία, περιέθαλπε περιστατικά non covid-19 και αύξησε κατά πολύ τα κέρδη του.

Με τον νέο νόμο δέχεται βαρύ πλήγμα ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της δημόσιας υγείας αφού καταργείται η θεμελιώδης Αρχή σύστασης του ΕΣΥ που είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της υγείας και αντιστοίχως οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να εργάζονται στο ΕΣΥ.

  • Σε συνδυασμό με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή (αν είναι δυνατόν ο ασθενής που περιμένει τρία χρόνια  να χειρουργηθεί επειδή δεν έχει χρήματα, θα  πρέπει τώρα να πληρώσει το δημόσιο νοσοκομείο) θα αυξήσει την προκλητή ζήτηση, την παραοικονομία, την ιδιωτική δαπάνη υγείας. Θα δημιουργήσει επιπλέον ανισότητες στη πρόσβαση.

Ως εκ τούτων τα κενά των νοσοκομείων δεν πρόκειται να καλυφθούν με γιατρούς με το εν λόγω νομοσχέδιο. Χρειάζονται κίνητρα, καλύτερες  συνθήκες εργασίας, όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα που ιδεολογικά δεν μπαίνουν από τη κυβέρνηση.

Ξέχασαν, όμως, εντελώς τους νοσηλευτές και τους άλλους επαγγελματίες υγείας που σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνουν μισθό κάτω από τον κατώτερο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, εάν συνυπολογίσει κανείς ιδιώτης στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς και στο δημόσιο 12 μισθούς κατ’ έτος. Το  νεοδιόριστο νοσηλευτικό προσωπικό λαμβάνει 600 με 800 ευρώ το μήνα. Δουλεύουμε εφέτος με 10.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι.

«Μετατρέπεται η υγεία του λαού σε ακριβό εμπόρευμα»

Πάνος Παπανικολάου, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ

Η κατάθεση του νομοσχεδίου εκτρώματος και η ψήφισή του, παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας.

Την πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Αυτό υπηρετεί ο νέος νόμος και όχι τη δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Aυτό υπηρετεί η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο.

Ο πυρήνας του νέου νόμου είναι τα άρθρα 7 και 10 που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών που αποτελεί την ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ.

Δίνεται το ελεύθερο σε ιδιώτες γιατρούς να «βολτάρουν» στα δημόσια νοσοκομεία και αντίστροφα σε συγκεκριμένους γιατρούς του ΕΣΥ να «βολτάρουν» στις ιδιωτικές κλινικές. Επίσης αφήνονται ανεξέλεγκτοι οι γνωστοί πανεπιστημιακοί αρχικαθηγηταί, οι οποίοι δεν θα χρειάζονται πλέον ούτε καν την τυπική άδεια του διοικητή του νοσοκομείου για να φεύγουν από το δημόσιο νοσοκομείο και να πηγαίνουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αυτό σε συνδυασμό με την ήδη νομοθετημένη διάταξη περί «απογευματινών» επ’ αμοιβή χειρουργείων θα οδηγήσει τους ασθενείς είτε να αναγκάζονται να πληρώνουν «νόμιμο» φακελάκι μέσα στο ίδιο το δημόσιο νοσοκομείο ή να οδηγούνται εκβιαστικά ως πελάτες στις ιδιωτικές κλινικές. Έτσι καταργείται κάθε έννοια δικαιώματος στη δημόσια δωρεάν περίθαλψη.

  • Συνοδευτικά στο παραπάνω υπάρχουν διατάξεις που θίγουν καίρια τα στοιχειώδη δικαιώματα των νέων γιατρών πτυχιούχων της Ιατρικής, ειδικευόμενων και επικουρικών ειδικευμένων.

Τέλος, η κυβέρνηση όσον αφορά τα μισθολογικά των γιατρών κάνει έναν κουτοπόνηρο ελιγμό, επαναδιατυπώνοντας το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και δίνοντας κάποιες πενιχρές αυξήσεις ώστε να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ, παρά το γεγονός ότι αυτές είναι τελεσίδικες και δεσμευτικές για την πολιτεία».

«Αναγνωρίζεται το έργο των γιατρών»

Δρ Κωνσταντίνος Κρητικός – Παθολόγος, Επιμελητής Α΄ΕΣΥ Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών R. OXFORD University Press, U.K.

Ο νέος νόμος ήρθε σε μια εποχή που η Υγειονομική κρίση που όλοι βιώσαμε λόγω της Πανδημίας έφερε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους ιατρούς που το υπηρετούν. Τους ιατρούς που αγωνιζόμενοι, έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μάχες για την προστασία της υγείας των πολιτών από κάθε νόσημα.

Όλοι μας πλέον, το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο όσοι ασχολούνται και εργάζονται στο χώρο της Υγείας, συνειδητοποιήσαμε την απόλυτη ανάγκη βελτίωσης και επανασχεδιασμού συγκεκριμένων πυλώνων της Υγείας στη Χώρα μας, βάση των δυναμικών, καθημερινά εξελισσόμενων συνθηκών και αναγκών. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν πρόκειται για ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο με θετικές διατάξεις επί σειράς θεμάτων και προβλημάτων στο χώρο της υγείας, που ελπίζουμε πως πλέον θα ανήκουν στο παρελθόν, ταυτόχρονα όμως δημιούργησε εντάσεις και αντιπαραθέσεις, λόγω συγκεκριμένων αλλαγών.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο πως η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και ο ηρωικός χαρακτήρας των Ελλήνων ιατρών, που αναδείχθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια της Πανδημίας, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη αναγνώρισης της συμβολής αυτής.

  • Είναι γεγονός λοιπόν και πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα πως με τον νέο νόμο αναγνωρίζεται το σπουδαίο αυτό έργο και για πρώτη φορά δίνεται αύξηση στους μισθούς των Ελλήνων γιατρών μετά τα μνημονιακά χρόνια, υλοποιώντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον ο νέος νόμος φιλοδοξεί να πετύχει τη βελτίωση της κλινικής εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι απόφοιτοι της Ιατρικής, μέσω της εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος προκαταρκτικής κλινικής άσκησης. Ρυθμίζεται η ιατρική εκπαίδευση μέσω της επιτάχυνσης τοποθέτησης ιατρών για άσκηση σε ιατρική ειδικότητα με γνώμονα τις ανάγκες του συστήματος υγείας της χώρας και των πολιτών της και μεταξύ άλλων θεμάτων εισάγονται διαρθρωτικές ρυθμίσεις για την προαγωγή της επείγουσας ιατρικής και της μαιευτικής περίθαλψης, επιλύονται οργανωτικά ζητήματα των  ιατρών του Ε.Σ.Υ.,  τροποποιείται το νομικό πλαίσιο που διέπει την κρίση και επιλογή των ιατρών του Ε.Σ.Υ., συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την οργάνωση της Ιατρικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., προάγεται η επείγουσα ιατρική μέσω της αναγνώρισης του χρόνου άσκησης για την απόκτηση εξειδίκευσης ως χρόνου προϋπηρεσίας που λαμβάνεται υπόψη στις κρίσεις ιατρών Ε.Σ.Υ. και για τη βαθμολογική εξέλιξη, δίνεται έμφαση στην προαγωγή του φυσικού τοκετού και πέρα από τις αυξήσεις που προβλέπουν οι μισθολογικές διατάξεις, εισάγονται για πρώτη φορά επιδόματα για τους ιατρούς που υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και για τους ιατρούς που υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, θέμα για το οποίο προκλήθηκαν πολλές και έντονες αντιδράσεις, δίνεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης σε περιπτώσεις που δεν καλύπτεται η προκηρυσσόμενη θέση. Δηλαδή, ειδικά σε περιοχές της Ελλάδας που δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι ιατρικές νοσοκομειακές θέσεις λόγω έλλειψης ενδιαφερόμενων ιατρών (σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και για σειρά ετών), έρχεται πλέον οργανωμένα, μέσω του νομοσχεδίου να καλυφθεί η κενή αυτή θέση στο νοσοκομείο με μερική απασχόληση από ιδιώτη ιατρό.

Αφετέρου, θεσπίζεται η δυνατότητα για τους ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μόνο, να παρέχουν ιδιωτικά υπηρεσίες. Με τις διατάξεις αυτές, ο νέος νόμος στοχεύει, να καλύψει τα κενά στα νοσοκομεία καθώς και να κρατήσει τους γιατρούς, δίνοντας τους δυνατότητες. Ο χρόνος φυσικά θα δώσει τις απαντήσεις και θα ξεκαθαρίσει τις απορίες.

         Αδιαμφισβήτητα, οι Έλληνες γιατροί, με το έργο που προσφέρουν στην Υγεία, έχουν καταφέρει να κερδίσουν το σεβασμό όλων στην πατρίδα μας αλλά και ανά τον κόσμο όπου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Τα παραδείγματα των διακεκριμένων Ελλήνων ιατρών που διαπρέπουν είναι κυριολεκτικά αμέτρητα και η Ελληνική κοινωνία το γνωρίζει. Παρά τις όποιες διαφορές σε εκτιμήσεις, απόψεις, αποφάσεις, οφείλουμε σαφώς να αναγνωρίσουμε εμπράκτως την πραγματικότητα αυτή και εδώ στην Ελλάδα, διότι το σημαντικότερο αγαθό από όλα είναι η Υγεία.

«Ανοίγει η πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου στους ιδιώτες»

Μαρία Καραμπέλη, Παθολόγος, Επιμελήτρια Β, Γ.Ν.Α Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή και ψηφίστηκε τελικά την Παρασκευή, αποτελεί αντιδραστική τομή στο χώρο της δημόσιας περίθαλψης. Φυσικά δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελεί συνέχεια προηγούμενων νομοθετημάτων, τόσο δικών της όσο και προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ένα από τα πιο βασικά σημεία που έρχεται να πλήξει τον νέο νόμο είναι η κατάργηση της  πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ. Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα, ενώ ανοίγει επιπλέον διάπλατα η πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου στους ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση.

Πρακτικά πρόκειται για μια πλήρη καταστροφή του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι ασθενείς μετατρέπονται σε πελάτες και το αγαθό  της Υγείας σε εμπόρευμα, βορά πλέον στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αντί να καλύψει τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις και να αυξήσει τους μισθούς των γιατρών, το υπουργείο προτρέπει τους τελευταίους να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από το υστέρημα των ασθενών.

Το έχουμε βιώσει με την εφαρμογή των απογευματινών ιατρείων και με τα σχεδιαζόμενα απογευματινά χειρουργεία.

  • Αυτή η αντιδραστική μεταρρύθμιση έρχεται τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, που ανέδειξε με τον πιο τραγικό και μακάβριο τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας θησαύριζαν.

Είναι παραπάνω από σαφές ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ ,όπως και όλων των προγούμενων (πλήρων εναρμονισμένων στις δημοσιονομικές ανάγκες) είναι να κλείσει τις πόρτες του δημόσιου συστήματος υγείας στον άνεργο, στον φτωχό, στο μετανάστη, στον χαμηλόμισθο εργαζόμενο. Να μετατρέψει όσους ήδη εργαζόμαστε στο ΕΣΥ και υπερασπιζόμαστε το δημόσιο δωρεάν ανοιχτό νοσοκομείο σε όλες και όλους, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε προσωπικό δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Δε θα τους περάσει! Ήδη όλες τις προηγούμενες μέρες με κορύφωση και τη 1 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε μια σειρά από  πόλεις της χώρας, όπου σωματεία και ενώσεις υγειονομικών, εργατικά σωματεία και φορείς διαδήλωσαν  ενάντια στο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, διαμηνύοντας ότι το νομοσχέδιο απορρίπτεται,  και πρέπει να αποσυρθεί. Ο αγώνας μας δε σταματάει εδώ. Θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα!  Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και  λαϊκό δικαίωμα!

Σχετικά Άρθρα