Ο Δεκέμβριος “κρύβει” πολιτικές αποφάσεις – Η κρίσιμη συνεδρίαση στην ΕΕ για την ενέργεια, τα επιδόματα και… ο δημοσκοπικός αντίκτυπος

 Ο Δεκέμβριος “κρύβει” πολιτικές αποφάσεις – Η κρίσιμη συνεδρίαση στην ΕΕ για την ενέργεια, τα επιδόματα και… ο δημοσκοπικός αντίκτυπος

Κρίσιμος μήνας θα είναι ο Δεκέμβριος για την κυβέρνηση και καθοριστικός  για τις μετέπειτα  πολιτικές αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός. Κι αυτό διότι εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να κορυφωθεί ο αγώνας της κυβέρνησης, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την ελληνική οικονομία.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει στραμμένο το βλέμμα στην προσεχή σύνοδο υπουργών ενέργειας στις Βρυξέλλες, στις 13 Δεκεμβρίου.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως το θέμα είναι κρίσιμο για όλη την Ε.Ε. κι ευελπιστούν στις 13 του μήνα να βγει «λευκός καπνός» για το πλαφόν χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή.

  • Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι, ανεξάρτητα από την όποια ευρωπαϊκή στάση, θα συνεχιστεί η στήριξη της κοινωνίας για όσο χρειαστεί, ωστόσο μια κοινή γραμμή- απόφαση της Ε.Ε. θα αποτελούσε μεγάλη ανάσα για την ελληνική οικονομία και -σε πολιτικό επίπεδο- και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 22oυ Παγκόσμιου Συνέδριου LNG, που διεξάγεται στην Αθήνα, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών τόνισε ότι η άνοδος πιέζει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που προηγήθηκε και συνεχίζεται, επιτρέπει την ενίσχυση των καταναλωτών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαΐκή Ένωση για λήψη μέτρων παρέμβασης σε μια αγορά που όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά δεν λειτουργεί σωστά. Στις 15 Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το διάστημα μέχρι την Σύνοδο Κορυφής ώστε να δημιουργήσει περαιτέρω συμμαχίες σε επίπεδο αρχηγών-κρατών για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

  • Μάλιστα, υπολογίζεται ότι οι επιδοτήσεις των νοικοκυριών για το ενεργειακό κόστος τον Δεκέμβριο θα αγγίξουν τα 282εκ. ευρώ. Επίσης, υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους θέρμανσης για τους καταναλωτές.

Ήδη χορηγείται επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία, ενώ έχει διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων και έχουν αυξηθεί τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά παροχών προς τους πολίτες για τον Δεκέμβριο και αναμένει το δημοσκοπικό αντίκτυπο που θα έχουν.

  • Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής αδείας. 

Στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ σε 1.194.806 χαμηλοσυνταξιούχους και η επιταγή ακριβείας των 250 ευρώ για ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, η μιάμιση δόση του επιδόματος παιδιού και το διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Την ίδια ημέρα, περίπου 100.000 μακροχρόνια άνεργοι, θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα