Πληθωρισμός: Διατηρείται σε υψηλά επίπεδα παρά τη μικρή κάμψη – Ποια ομάδα προϊόντων παρουσίασε αύξηση τιμών

 Πληθωρισμός: Διατηρείται σε υψηλά επίπεδα παρά τη μικρή κάμψη – Ποια ομάδα προϊόντων παρουσίασε αύξηση τιμών

Στο 9% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο καταγράφοντας επιβράδυνση από το 9,5% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για την Ευρωζώνη ανήλθε στο 10%, σημειώντας μείωση 0,6% μονάδων από την τιμή του Οκτωβρίου, χαμηλότερα από το 10,4% που έβλεπαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο κυριότερος παράγοντας για την υποχώρηση του πληθωρισμού το Νοέμβριο ήταν η επιβράδυνση της αύξησης στις τιμές της ενέργειας, αν και η άνοδός του παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 34,9% το Νοέμβριο από 41,5% τον Οκτώβριο, παραμένοντας στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

  • Οι τιμές στην ομάδα των τροφίμων, των ποτών, του αλκοόλ και του καπνού, αυξήθηκαν σε σχέση με τα στοιχεία του Οκτωβρίου από 13,1% σε 13,6%.

Σταθερή στο 6,1% η αύξηση των τιμών στα μη βιομηχανικά προϊόντα, ενώ οριακή επιβράδυνση κατέγραψαν οι τιμές του κλάδου των υπηρεσιών στο 4,2% από 4,3% τον Οκτώβριο.

  • Σημειώνεται πως, ο αποκαλούμενος δομικός πληθωρισμός κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, ανεβαίνοντας το Νοέμβριο στο 6,6%, από 6,4% τον Οκτώβριο κι έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 6,3%.

Υπενθυμίζεται πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 11,5% τον Οκτώβριο από 10,9% τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 9,1%, παραμένοντας σταθερά υψηλός, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με την τιμή 12% του Σεπτεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα