Ιράν: Στρατηγός παραδέχεται θανάτους άνω των 300 ανθρώπων στις διαδηλώσεις

 Ιράν: Στρατηγός παραδέχεται θανάτους άνω των 300 ανθρώπων στις διαδηλώσεις

Η εκτίμηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον απολογισμό που δίνουν οι Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν.

Ένας Ιρανός στρατηγός παραδέχτηκε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές που γίνονται πανεθνικά στις διαδηλώσεις, δίνοντας την πρώτη επίσημη ενημέρωση για τις απώλειες εδώ και δύο μήνες, σύμφωνα με το Associated Press.

Η εκτίμηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον απολογισμό που δίνουν οι Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν, μια ομάδα με έδρα τις ΗΠΑ που παρακολουθεί στενά τις διαδηλώσεις από τότε που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.

Η ομάδα των ακτιβιστών αναφέρει ότι 451 διαδηλωτές και 60 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ταραχών τον Σεπτέμβριο και ότι περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Οι Aρχές υποστηρίζουν ότι η νεαρή κατέρρευσε ενώ αντιφρονούντες και μκο για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι η γυναίκα ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς.

Ο θάνατός της προκάλεσε ένα πρωτόγνωρο κύμα διαμαρτυρίας σε όλο το Ιράν.

Ο στρατηγός Amir Ali Hajizadeh, διοικητής του αεροδιαστημικού τμήματος της παραστρατιωτικής Φρουράς της Επανάστασης, αναφέρεται από ιστοσελίδα προσκείμενη στη Φρουρά να δηλώνει ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσα σε αυτούς και «μάρτυρες» – μια προφανής αναφορά στις δυνάμεις ασφαλείας. Επίσης, πολλοί από τους νεκρούς ήταν απλοί Ιρανοί που δεν συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Δεν έδωσε ακριβή αριθμό ούτε είπε από πού προήλθε η εκτίμησή του.

Ο στρατηγός Hajizadeh επανέλαβε τον επίσημο ισχυρισμό ότι οι διαδηλώσεις υποκινήθηκαν από τους εχθρούς του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών χωρών και της Σαουδικής Αραβίας, χωρίς να παρέχει στοιχεία.

Σχετικά Άρθρα