“Επαναστατούν” οι Δημόσιοι φορείς στο “σχέδιο θερμοστάτης” – Επτά στους δέκα αγνόησαν τις κυβερνητικές εντολές

 “Επαναστατούν” οι Δημόσιοι φορείς στο “σχέδιο θερμοστάτης” – Επτά στους δέκα αγνόησαν τις κυβερνητικές εντολές

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ζήτησε μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο η επιχείρηση θερμοστάτης «κόλλησε» ενώ η Βουλή «ξέχασε» τις οδηγίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο, η κυβέρνηση ζητούσε να παρθούν μέτρα σε κτίρια και εγκαταστάσεις φορέων του δημοσίου τομέα ώστε να μειωθεί περίπου κατά 10% η κατανάλωση ρεύματος.

  • Η κυβέρνηση είχε ζητήσει επίσης συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου αλλά και χρονοπρογραμματισμό οδοφωτισμού από του ΟΤΑ. 

Ωστόσο, από τον Ιούλιο του 2022, μόλις 3 στους 10 φορείς, όρισαν ενεργειακό υπεύθυνο. Αυτό σημαίνει ότι οι οργανισμοί του δημοσίου αγνόησαν μια κοινή υπουργική απόφαση, μια κατοπινή επικαιροποίηση/τροποποίηση της ΚΥΑ αλλά και τρεις εφαρμοστικές εγκυκλίους.

  • Από τον κρατικό μηχανισμό, ζητήθηκε πρακτικά εξοικονόμηση ρεύματος της τάξεως του 10%. Τελικά φτάσαμε, σε αύξηση 10%. Έτσι, εκτιμάται ότι οι δαπάνες ηλεκτροδότησης θα αυξηθούν κατά 300 με 400 εκατ. ευρώ.                             

Η Βουλή, η Προεδρία της κυβέρνησης, η Γραμματεία Ενημέρωσης, η Εθνική Επιτροπή UNESCO και ο ΟΑΕΔ είναι μεταξύ των κτιρίων που ξέχασαν τις οδηγίες, σύμφωνα με το Open. 

Σχετικά Άρθρα