Guardian: Στημένο το σόου Πούτιν με τις “μητέρες ρώσων στρατιωτών” στα μέτωπα της Ουκρανίας

 Guardian: Στημένο το σόου Πούτιν με τις “μητέρες ρώσων στρατιωτών” στα μέτωπα της Ουκρανίας

Κατά τα φαινόμενα όμως, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα καλοστημένο και προσεκτικά σκηνοθετημένο σόου του Πούτιν, για τις ανάγκες του οποίου οι «μητέρες» ήταν προσεκτικά επιλεγμένες υποστηρίκτριές του, αν όχι υπάλληλοί του. Ο λόγος για τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με «μητέρες Ρώσων στρατιωτών» που βρίσκονται στα μέτωπα της Ουκρανίας, η οποία συνάντηση γνώρισε μεγάλη απήχηση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και σε κάποια της Δύσης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, ενώ δεκάδες απλές μητέρες έχουν βγει δημόσια και αναφέρουν πως το Κρεμλίνο τις σνομπάρει, ο Πούτιν κάθισε με μία πρώην κυβερνητική αξιωματούχο, τη μητέρα ενός ανώτερου στρατιωτικού και αστυνομικού αξιωματούχου από την Τσετσενία και άλλες γυναίκες που δραστηριοποιούνται σε φιλοπολεμικές ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

«Ο Guardian κατάφερε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία ταυτότητας τουλάχιστον τριών από τις γυναίκες που συναντήθηκαν με τον Πούτιν την Παρασκευή σε μια συνάντηση με μεγάλη δημοσιότητα στην κατοικία του στο Novo-Ogaryovo στα περίχωρα της Μόσχας», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Καμία από τις γυναίκες δεν είναι επικριτική για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και αρκετές προσπάθησαν δημόσια να καταπνίξουν τους φόβους για την κακή μεταχείριση, την ανεπαρκή εκπαίδευση και άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ρωσικά στρατεύματα που συγκεντρώνονται για να σταλούν στο μέτωπο», προσθέτει ο Guardian.

Μία από τις γυναίκες που κάθονταν δίπλα στον Πούτιν ήταν η Olesya Shigina, μια εξαιρετικά συντηρητική Ρωσίδα ποιήτρια, κινηματογραφίστρια και ακτιβίστρια που πρόσφατα ταξίδεψε στην περιοχή του Ντονμπάς για να σκηνοθετήσει μια φιλοπολεμική ταινία με ρωσικά στρατεύματα.

Μια άλλη από τις γυναίκες που συνάντησε τον Πούτιν είναι η Zharadat Aguyeva από την Τσετσενία, την περιοχή του Βόρειου Καυκάσου που κυβερνάται από τον Ραμζάν Καντίροφ. Τοπικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Παρασκευή ότι έχει δύο γιους που πολεμούν στην Ουκρανία: ο ένας είναι ανώτερος στρατιωτικός διοικητής στο τάγμα Zapad-Akhmat, ο άλλος είναι διοικητής ενός περιφερειακού αστυνομικού τμήματος στην Τσετσενία, συνεχίζει ο Guardian.

Μια τρίτη γυναίκα στο βίντεο, η Nadezhda Uzunova, είναι ακτιβίστρια μιας ΜΚΟ υπερπατριωτών βετεράνων που ονομάζεται Fighting Brotherhood, της οποίας ηγείται ο πρώην στρατηγός και πρώην κυβερνήτης της περιοχής της Μόσχας Μπόρις Γκρομόφ.

Η Ουζούνοβα δημοσίευσε πρόσφατα βίντεο στα μέσα κοινωνικής της δικτύωσης που την δείχνει να ταξιδεύει στο Ντονμπάς και να πανηγυρίζει στην Κόκκινη Πλατεία όταν η Ρωσία κήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Τις πληροφορίες του Guardian για το σώου του Βλαντιμίρ Πούτιν με τις «μητέρες» στρατιωτών στα μέτωπα της Ουκρανίας, επιβεβαιώνουν και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Φυσικά το θέμα στάθηκε αφορμή για ειρωνικά σχόλια σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο Konstantin Sonin, έγραψε στο Twitter:

«Μιλώντας σε «μητέρες στρατιωτών» σήμερα, ο Πούτιν είπε ότι είναι καλύτερα να πέθαιναν οι γιοι τους στον πόλεμο, από το να πεθάνουν από βότκα. Ναι, στην πραγματικότητα το έκανε. Αλλά μην ανησυχείτε για τα πληγωμένα συναισθήματα των μητέρων – οι γυναίκες που αναγνωρίστηκαν στη φωτογραφία είναι υπάλληλοι του Πούτιν».

Σχετικά Άρθρα